Сподели

Festo: „Стратегията ни за развитие до 2025 г. предвижда инвестиции в иновации, технологии и изкуствен интелект“

13 април 2021 г.

 

  

Електрификацията на автомобилостроенето поставя съвсем нови изисквания към специалистите, заявиха от компанията

Най-новото издание на най-голямото европейско техническо изложение за високи технологии, иновации и индустриална автоматизация – Хановерски индустриален панаир, отвори врати на 12 април 2021 г. За първи път в своята дълга и славна история мащабният форум е изцяло дигитален. Въпреки това Hannover Messe Digital Edition отново е арена, на която могат да се видят изобретения и иновации, да се обмени опит и да се създадат нови партньорства. За поредна година в панаира участва и немският технологичен лидер Festo, като компанията представя своите иновации и цялостни решения за цифровизация на производствени технологии и опазване на климата.

Festo стартира своето участие в Hannover Messe с виртуална пресконференция, в която д-р инж. Оливър Д. Юнг, председател, и д-р Ансгар Кривет, член на управителния съвет на компанията, направиха преглед и оценка на изминалата финансова година и анализираха тенденциите в развитието ѝ.

Д-р инж. Юнг запозна аудиторията с актуалното състояние на Festo и със стратегията за развитие на компанията в следващите няколко години, а д-р Кривет представи технологичните акценти в съответствие с мотото на изложението „Дигитализация, индивидуални решения и опазване на климата“.

Въпреки предизвикателствата на изминалата пандемична 2020 г., Festo продължава да инвестира в бъдещото си развитие. Компанията е запазила пазарния си дял в Северна Америка, а в Азия бележи ръст благодарение на стабилната верига от доставки. „Тези тенденции позволиха да се компенсира до известна степен по-слабата конюнктура в Европа“, коментира д-р Юнг.

Гостите на пресконференцията имаха възможност да се запознаят и със стратегията за развитие на Festo за периода до 2025 г., която предвижда инвестиции в иновативни технологии, дигитализация, изкуствения интелект и устойчивото развитие. Около 70% от най-важните проекти за компанията през 2020 г. са в сферата на електрификацията на автомобилния транспорт и в производството на батерии. И в бъдеще фокусът на компанията ще бъде поставен върху решения за електрификация на силови агрегати, производство на акумулаторни батерии и автомобилна електроника. „Електрификацията на автомобилостроенето поставя съвсем нови изисквания към нашите служители и налага преквалификацията им в посока електротехника, електроника и програмиране. За тази цел разчитаме на Festo Didactic, като с обученията можем да бъдем от полза не само за нас, но и за много други компании в стремежа им към устойчиво развитие“, заяви д-р Юнг.

„Друга приоритетна област за Festo е електрониката, която също доказа своето устойчиво развитие по време на ситуацията с коронавирусната инфекция. В сферата на автоматизацията на лабораторното и медицинското оборудване направлението Life Tech на Festo отчете истински бум с около 100% ръст за изминалата година. Продуктите за автоматизация на компанията се оказаха ключов фактор и в борбата срещу COVID-19. Festo ще продължи да развива това направление чрез нови изследвания и разработки в развойни звена като Технологичния инженерингов център (TEC) в Бостън, който бе открит през 2018 г.“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от Фесто ЕООД.

По време на пресконференцията домакините подчертаха важността на образователната дейност на компанията. Festo предлага обучителни и квалификационни курсове в сферите на дигитализацията, устойчивото развитие, енергийната ефективност и електрификацията чрез платформата Festo Didactic. Програмите покриват пълния спектър от възможности – от виртуално обучение, до практически курсове със съответното оборудване. През 2020 г. в съответствие с изискванията за дистанционно обучение, компанията създаде нов портал за дистанционно и индивидуално обучение Festo Learning Experience (Festo LX). Д-р Юнг заяви, че в близките пет години се очаква всяко второ обучение да се провежда онлайн, затова усилията за развитие на компанията в посока дигитално образование ще продължават със същите темпове.

„Festo е компания, чието устойчиво развитие е ориентирано към бъдещето. Затова наш приоритет е климатично неутралното производство. Това може да бъде постигнато чрез разработването на енергоспестяващи и енергийно ефективни продукти, интелигентни решения, софтуерни инструменти за проектиране и дигитални услуги за техническа поддръжка“, посочи д-р Юнг. Компанията ще продължи и с разработката на пневматични решения, които определя като носители на голям потенциал за пазарна реализация и техническо усъвършенстване.

Домакините на пресконференцията определиха началото на 2021 г. като многообещаващо, с едно изключително силно първо тримесечие. Секторът на електрониката в азиатските държави показва положителна тенденция, автомобилният сектор за електрическа мобилност продължава своето развитие, а при Life Tech се наблюдава ръст с около 100%.

„Festo ще инвестира в развоя на иновативни продукти и решения. Ще продължим да радваме нашите клиенти, почитатели и приятели и с бионичните ни разработки“, заяви в заключение д-р Юнг.

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Сподели

Още от Индустрия 4.0