Сподели

Фесто: Tripod EXPT на Festo с функции на робот е манипулатор от най-висок клас за прецизно преместване на обекти

19 октомври 2023 г.

 

 

Високоскоростните манипулатори с функционалност на робот за свободно 3D преместване в цилиндрично работно пространство осигуряват прецизност при движение и позициониране, както и висока динамична реакция до 150 манипулиращи операции за минута. „Изключително здравата механична конструкция и малката движеща се маса правят паралелната кинематична система EXPT на Festo до три пъти по-бърза в сравнение с декартовите системи. Три двойни прътови елемента от карбон поддържат челния модул в хоризонтално положение през цялото време, като осите и серводвигателите не се преместват заедно с устройството. Системата е подходяща за манипулиране на товари до 5 kg“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от Фесто ЕООД.

Благодарение на високото ниво на интеграция на функциите със задвижванията CPX и EMCA, високоскоростната паралелна кинематична система EXPT не се нуждае от контролно табло.

„Малката подвижна маса е оптимално решение за покриване и на най-високите изисквания към 3D динамиката, а високата точност на траекторията е гарантирана при различни профили на технологичната линия, дори при много динамична работа“, коментираха от Фесто ЕООД. Опционалният въртящ модул, който се предлага в качеството на 4-та ос, може да бъде по желание с пневматичен въртящ съединител на вакуум или свръхналягане.

Паралелната кинематична система EXPT е използвана за създаването на делта робот, чиито рамена са свързани с основата посредством универсални шарнирни съединения. Делта роботите намират широко приложение в промишлеността за опаковане на стоки, асемблиране, както и в сектора на високоскоростните машини поради малкото си тегло и същевременно бързата си работа.

Два робота Delta EXPT пълнят контейнери с части за часовникарската промишленост със скорост на цикъла от 120 части в минута.

Типичните приложения на EXPT включват:

  • Вземане и поставяне на малки детайли;
  • Лепене;
  • Етикетиране;
  • Палетизиране;
  • Сортиране;
  • Групиране;
  • Препозициониране и разделяне.

Сравнение между паралелните кинематични системи и декартовите системи

„Паралелната кинематична система има малка движеща се маса и е отлично решение при високи изисквания за триизмерна динамична реакция. Тя гарантира висока точност на траекторията при различни профили на движение, дори в условията на силна динамика. Предлага се в четири размера с диаметър на работното пространство до 1200 mm“, поясниха българските специалисти.

Осите на декартовата система се надграждат една върху друга, като първата ос носи всички следващи. Декартовите системи имат голяма подвижна маса и следователно много по-ниска динамична реакция. Работното пространство на декартовите системи е правоъгълно, като е възможно да се мащабира. Тези системи са базирани на стандартни компоненти и осигуряват гъвкави дизайни.

„Решението на Festo – делта роботът Tripod EXPT – се отличава с изключителна прецизност на движението и позиционирането. Благодарение на високата твърдост на структурата, почти напълно елиминираща вибрациите и малката подвижна маса, този робот, базиран на паралелна кинематична система, е до три пъти по-бърз от подобни декартови системи. В допълнение към функцията за аварийно спиране, както и откриване на загуба на карбонов прътов елемент и липсващ детайл, Tripod EXPT позволява монтирането на множество грипери, което го прави подходящ за широк спектър от приложения“, допълниха още от Фесто.

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Сподели

Още от Индустрия 4.0