Сподели

Как Festo внедрява на практика цифровизацията в своите продукти и производствени мощности

14 май 2018 г.

През 2018 г. за осми пореден път Хановерският индустриален панаир премина под знака на концепцията Industry 4.0. „По време на изложението, което се проведе в края на април, Festo акцентира върху дигиталните решения, които са на прага на своето осъществяване, както и върху такива, които вече са достъпни за потребителите“, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на компанията.

„Като активен „двигател“ в Четвъртата индустриална революция, Festo съветва германското правителство при разработването на концепции за обучение и придобиване на умения, необходими за новите професии, както и при стратегически изследвания в Bionic Learning Network с автономни и самоуправляващи се системи като BionicANTs или с прототипа на интерактивния колаборативен пневматичен робот със 7 оси BionicCobot“, коментира г-н Еберхард Клоц, ръководител на направлението Industry 4.0 във Festo.

Кои са продуктите на Festo за Industry 4.0?

Festo вече предоставя няколко реални технологии за автоматизация в духа на Четвъртата индустриална революция – интегрирани системи за задвижване, модулни вентилни острови с OPC-UA и IoT портали, децентрализирани системи за управление CoDeSys и автономни мехатронни подсистеми със степен на защита IP20 или IP65.

Към тях могат да бъдат добавени и различни приложения и облачни концепции. „Но най-забележителна е иновацията на Festo в областта на пневматиката, а именно платформата за автоматизация Festo Motion Terminal“, подчертава експертът по автоматизация. Festo Motion Terminal е първата платформа за автоматизация, която е конструирана като кибер-физична система и замества до 50 единични пневматични функции.

„В сравнение с други консултантски компании, Festo се възползва от възможността да натрупа голям потребителски опит при реализацията на пилотни проекти с производствената ни технология в завода в Остфилдерн-Шарнхаузен“, пояснява г-н Клоц. Темите на тези проекти са енергиен мениджмънт и оптимизация, както и иновативни концепции за непрекъснат процес при производството на едно изделие. При това, благодарение на стандартизирана мрежа, мобилна поддръжка с таблети или автоматизирани гъвкави системи за тестване на отделни продукти.

Енергиен мениджмънт

Новата сграда на завода на Festo в Остфилдерн-Шарнхаузен е проектирана така, че да отговаря на най-високите стандарти за енергийна-ефективност. Тя е оборудвана например със системи за използване на слънчева енергия и системи за топлинна регенерация. Целта е да се осигури възможност за сравнение на данните за потреблението на всички машини. „Затова Festo снабди цялото оборудване с комуникационния стандарт OPC-UA и реализира концепция, която спестява една трета от енергийното потребление в сравнение със старата фабрика в Еслинген-Беркхайм“, допълва Клоц.

Компанията Festo е внедрила в новата фабрика много по-гъвкави машини и системи, които се основават на концепцията за интелигентно производство SmartFactoryKL. Резултатът е промяна на партидата само за 13 секунди, докато с предишните машини и системи е било необходимо време от половин до няколко часа. Това важи и за промяна на отделните работни станции и модулни клетки, което вече се осъществява за един следобед, вместо за няколко седмици или месеца, а преместването на дадено съоръжение на ново място отнема само три дни, вместо три седмици.

Работа в мрежа

На базата на оптимизирани канбан система* и система за непрекъснато производство на едно изделие, Festo оборудва много машини с комуникационния стандарт OPC-UA. Отпадането на даден ресурс в една многоетапна производствена верига води до намален производствен капацитет. При работа в мрежа всички предходни етапи автоматично намаляват своето производство и така се постига оптимизация на работата. „По този начин се предотвратява необходимостта от буферни складове, които биха довели до големи разходи по време на нощните смени или през почивните дни“, обяснява експертът.

„Въвеждането на таблети за поддръжката се оказа изключително добра идея“, признава г-н Клоц. „Увеличава се не само цялостната ефективност на системата, но и общата ефективност на всички производствени съоръжения, а служителите са допълнително мотивирани. В бъдеще мрежата ще оптимизира създаването на стойност с възвръщаемост на инвестициите в рамките на шест месеца“.

В помощ на потребителите

Различните потребителски приложения в Германия и други държави ясно показват иновационния потенциал на Industry 4.0 в световен мащаб.

Клиентите на Festo постоянно изграждат модулни концепции за машините в автомобилната индустрия, които са в съответствие с Industry 4.0, и така спестяват седмици между получаването на поръчката и експедицията на готовата продукция. Също така използват контролери на Festo със степен на защита IP65 за автоматизация без контролни шкафове за по-голяма икономия на средства.

Други потребители решават проблеми, свързани с получаването на одобрение от агенциите по контрол на храните и лекарства, чрез революционната платформа Festo Motion Terminal. Така се избягва необходимостта от смяна на партидите и от промени на формата при ръчните вентили за контрол на потока. „Други обмислят да делегират на Festo част от своята дейност по превантивна поддръжка и резервни части чрез облачно базирани концепции, за да могат да се съсредоточат върху основната си дейност“, коментираха в заключение от Фесто.

*Канбан система – система за материално-техническо снабдяване и организация на производството.

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Festo, Фесто ЕООД

Сподели

Още от Индустрия 4.0