Сподели

Гамата NEOLOGIQ на Iscar разширява границите на металообработката като спасителна „нишка на Ариадна“

12 март 2021 г.

 

 

Преди няколко години Iscar разработи и пусна на пазара уникалната и иновативна продуктова линия LOGIQ. Новата гама включваше серии от режещи инструменти, които са предназначени да се справят с предизвикателствата на металообработващата индустрия – от увеличаване на производителността, до намиране на рентабилни индексируеми алтернативи на инструменти с твърдосплавни вложки с малък диаметър. „Днес Iscar представя гамата NEOLOGIQ, която е естествено продължение на предшественицата ѝ. Тя се състои от пълен набор от продукти и технологични решения за металорежещи инструменти, които представляват огромен скок в тази област“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от Искар България.

 

Към кого е насочена продуктовата линия NEO?

Днес сме свидетели на сериозни изменения в обществото, които водят след себе си и сериозни последици за производството. „Като утвърден глобален производител, компанията Iscar е убедена, че NEOLOGIQ дава отговори на важните въпроси, с които се сблъсква съвременната металообработка, и които са породени от най-новите промени в технологиите“, допълниха българските специалисти.

Ясната тенденция за преминаване към електрически и хибридни автомобили се очаква да доведе до постепенно отказване от традиционните автомобили с двигатели с вътрешно горене и от много части, които са произведени чрез металообработка. Нарасналата нужда от прецизни методи за обработка, като прецизно леене, прецизно коване и 3D печат, които са в състояние да оформят детайлите с много близки до крайния профил размери, значително намалява складовите запаси, които са необходими при традиционните технологии за механична металообработка. Логичен резултат от това е значително намаленият дял на машинните операции в част от производствения цикъл и тази тенденция вече е ясно забележима на пазара. Означава ли това, че добрите металообработващи предприятия, фабрики или дори цели клонове ще се откажат от металообработката? Разбира се, че не, но изискванията към машинните операции в технологичните процеси ще бъдат променени. Ролята на производителната и прецизната металообработка с отнемане на стружки с малки допуски при високи скорости и подаване значително ще се увеличи, а отраслите, използващи механична металообработка, ще изискват широка гама от подходящи инструменти, които се очаква да бъдат по-точни и по-издръжливи.

„Дигитализираното производство, което е продиктувано от тласъка на Industry 4.0, има свое собствено търсене и очаква ново ниво на „интелекта“ на режещите инструменти, за да бъдат те подходящи за интелигентно производство. Подготвяйки се за настъпващите промени, Iscar разглежда продуктовата гама NEOLOGIQ като следващата логична стъпка към създаването на режещи инструменти за интелигентната фабрика“, коментираха от Искар България.

Как Iscar преодолява ограниченията на традиционната механична металообработка?

„Със следващия кратък преглед на някои от новите продукти, бихме искали да помогнем на потребителите да разберат стратегията на Iscar“, продължи коментара на Искар България.

LOGIQ фрезоване

Фрезоването с високо подаване (HFM), наричано още фрезоване с бързо подаване, се счита за общоприет ефективен метод за груба обработка както на сложни, така и на плоски повърхности. Iscar разполага с изключително широка гама от HFM продукти, за да отговори на изискванията на клиентите. Въпреки това, дори в тази ниша от продукти, има място за иновации.

Серията фрези LOGIQ4FEED с бързо подаване, използващи вложки със специфична форма, беше допълнена с по-големи размери на вложките. Тези нови инструменти имат няколко характеристики, които значително подобряват производителността на фрезоване, особено при обработката на големи кухини и джобове на стоманени детайли. Друг HFM продукт, който предоставя на клиента рентабилно решение за намаляване на разходите е серията фрези с квадратни, двустранни вложки NEOFEED. Вложките имат 8 индексируеми режещи ръба, които се използват за обработка на твърдосплавни материали и джоб с форма на лястовича опашка за надеждно закрепване на вложката. Така инструментите издържат на големи натоварвания, водейки до по-добри характеристики на рязане и повишена производителност.


Постиженията в 5-осната металообработка и CAD/CAM системите отварят нови хоризонти за обработка на 3D повърхнини с помощта на фрези с цилиндрична форма. Въпреки че подобни фрези все още не са често срещани в металообработващата индустрия, усъвършенстваните прецизни методи на механична металообработка драстично ще увеличат търсенето им. Затова разработването на ефективни инструменти с цилиндрична форма е един от най-важните приоритети за Iscar. В продуктовата гама NEOLOGIQ фигурират две изпълнения на фрези с такава форма: монолитна твърдосплавна глава и глава MULTI-MASTER. „Комбинирането на предимствата на MULTI-MASTER с прецизния профил на цилиндричния режещ ръб ще доведе до икономически ефективно и устойчиво решение за финишна обработка на сложни повърхности чрез фрезоване с минимално отнемане на материал“, поясниха от Искар България.

Серията MULTI-MASTER разшири границите на продуктовата гама, като въведе нов размер на резбата T21, който позволява увеличаване на номиналния диаметър на сменяемата глава на фрезата до 32 mm.

Интелигентно струговане

При струговане на вътрешни повърхнини, борщангата е основният фактор за якостта на инструмента. Голямото съотношение на надвеса към диаметъра води до деформация и вибрации на инструмента и е основният проблем за постигане на точност на механичната и финишната обработка. Серията WHISPERLINE, включваща антивибрационни борщанги, е разработена, за да преодолее ограниченията на това съотношение. Борщангите имат специално проектиран вграден механизъм за абсорбиране и намаляване на вибрациите, който позволява стабилно рязане с надвес до 14 диаметъра.


Борщангите WHISPERLINE са важни елементи от новата универсална модулна система NEOMODU, предоставяща богато разнообразие от възможности за асемблиране на инструменти за струговане. Комбинацията от различни системни елементи като опашки, антивибрационни капсули и сменяеми глави с индексируеми твърдосплавни вложки води до създаване на инструмент, който е максимално персонализиран за конкретното приложение. Опашките могат да бъдат цилиндрични, квадратни или с конусен профил в съответствие с изискванията на стандарта ISO 26623.

Говорейки за нови инструменти за струговане, не може да се подминат твърдосплавните пластини XNMG. Те са комбинация от двете ромбоидни ISO вложки: CNMG и DNMG с ъгли 80° и 55°. Тази рационална интеграция доведе до създаването на ромбоидните твърдосплавни пластини XNMG с ъгъл 70°, които се отличават с подобрен луфт и ъгъл на наклона, в сравнение с CNMG, и подсилени ръбове за обработка на ъгли в сравнение с DNMG. Предимствата на новата вложка са особено видими при повишената ефективност при стругови операции в различни посоки. Предлагат се също и държачи за XNMG, които са предназначени за монтиране на устройства NEOMODU.

Компетентност в разрязването на части

Адаптерите и държачите заемат важно място в продуктовата гама от инструменти за разрязване на части NEOLOGIQ. При рязането на части една от тайните на успеха е добре насоченото охлаждане под високо налягане.


Нарастващите възможности на съвременните машинни центрове за обработка разшириха стратегиите за рязане. По-специално те допринесоха за разработването на метода за ефективно струговане по ос Y. В немалко случаи това е отлична алтернатива на традиционната обработка по ос X. При завъртане по оста Y разпределянето на компонентите на силата на рязане е по-благоприятно и основното натоварване е насочено към държача. „Процесът на рязане става по-стабилен и това улеснява увеличаването на данните за режима на рязане и води до повишена производителност. Затова един от фокусите на продуктовата гама NEOLOGIQ е осигуряването на подходящи режещи инструменти за струговане по оста Y“, поясниха от Искар България.

LOGIQYGRIP, новата модулна система за рязане по ос Y, позволява безвибрационна обработка с голяма ефективност. Широката гама от сменяеми адаптери TAGPAD-T за твърдосплавни вложки гарантира изключителната гъвкавост на системата.

Ефективно пробиване

Една от най-впечатляващите продуктови линии, представени в гамата LOGIQ, е LOGIQCHAM – серия свредла със сменяеми твърдосплавни глави и три режещи ръба, представляващи ефективен инструмент за значително увеличаване на производителността при дълбочини на пробиване до пет диаметъра на свредлото. Ефикасното отвеждане на стружките е изключително важно, особено при пробиването на дълбоки отвори. Но не е достатъчно само да се оптимизира контрола върху стружката чрез усъвършенствана геометрия на главата. Формата на канала също трябва да осигури безпроблемното им отвеждане.


Новият дизайн на корпуса на свредлото с три канала се основава на променливия ъгъл на спираловидния канал. Подобна концепция значително подобрява динамичното поведение на свредлото и води до увеличаване на границата за дълбочина на пробиване, като максималната вече може да достигне осем диаметъра.

„Металообработващият индустриален сектор е изправен пред нови предизвикателства и търси най-краткия път, за да излезе от лабиринта. Iscar вярва, че новите иновативни решения, които извеждат механичната металообработка на съвсем ново ниво, могат да се превърнат в спасителната „нишка на Ариадна“. В този дух продуктовата гама NEOLOGIQ, която представлява рационална разработка на нов набор от инструменти, е призвана да разшири границите на интелигентната обработка“, заявиха в заключение от Искар България.

Информация за фирма Искар България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Искар България, Iscar

Сподели

Още от Индустрия 4.0