Сподели

Гига Аутомата – стартъп компанията, която произведе първия български шестосен колаборативен робот

17 януари 2023 г.

 

 

Началото на Giga Automata е поставено през 2017 г., когато приятелите и съоснователи на компанията Георги Арабаджиев и Георги Георгиев създават стартъп компания за колаборативни роботи. „Идеята за автоматизация чрез използване на коботи беше продиктувана от липсата на работната ръка за съществуващо производство на скоби за водни съединители. Трябваше да намерим решение за автоматизация, което да ни даде свободата да не разчитаме изцяло на човешки персонал за обслужване на машините. Основният проблем в началото беше в намирането на надеждни партньори, тъй като автоматизацията с роботи все още не е насочена към малките и средните предприятия. Моделът, на който се спряхме, беше 5-килограмов колаборативен робот, който може да вдига товари с тегло до 5 kg и има работен обхват 850 mm“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от българската стартъп компания Гига Аутомата.

През 2013 г. Георги Георгиев започва своята докторантура по роботика в ТУ – София. Функционалният модел за скоба за водни съединители от научната му работа е патентован, като скоро след това съвместно с партньори организира и малко производство. Тогава за пръв път установява и липсата на квалифицирана работна ръка в България. Недостигът на достатъчно подготвени специалисти, както и глобалната тенденция към дигитализация на производството го навеждат на идеята да създаде рентабилен модел робот, който да е подходящ за автоматизация на производствата от малкия и среден бизнес. За свой бизнес партньор той кани Георги Арабаджиев, с когото го свързва дългогодишно приятелство.

„След като направихме анализ на индустриалните отрасли, установихме, че най-много продадени колаборативни роботи в света са от типа 5-килограмови роботи. Това означаваше, че производствата имат най-голяма нужда от тях“, коментира Георги Арабаджиев. Успоредно с 5-килограмовия робот Гига Аутомата разработва и роботи, които могат да повдигат и по-тежки товари.

Двамата партньори разглеждат автоматизацията с роботи главно като алтернатива на човешкия труд. Това е основната причина да насочат усилията си в разработката на 6-осна роботизирана ръка. Тъй като основна тенденция в глобален мащаб е създаването на колаборативни роботи, компанията се насочва към разработката точно на такъв тип робот. „Нашият кобот представлява 6-осен антропоморфен манипулатор с колаборативна функция. От създаването му до сега той претърпя няколко еволюционни етапа, като структурата, в която са разположени изпълнителните му механизми, премина от изпълнение от карбон до решение от алуминий“, продължава Георги Георгиев.

Подходът на Giga Automata при разработката на шестосния кобот се различава от конвенционалния подход в роботиката, при който за асемблирането обикновено се използват готови части. Двамата предприемачи решават да разработят всички компоненти за своя кобот – от механиката, през цялата електроника, индустриалния компютър до пулта за управление, а асемблирането му се извършва в софийския офис на компанията. „Когато някой стартира собствен проект, той има възможност да създава иновации и да оптимизира максимално продукта, отколкото, ако използва готови части“, категоричен е Георги Арабаджиев.

Част от иновациите в кобота е модулната му конструкция, като компанията притежава интелектуална собственост за редица нейни компоненти. „Модулният принцип на задвижването на кобота позволява изключително лесното му сервизиране и обслужване. Тези дейности могат да се извършват от самия потребител на робота, без необходимост от външни изпълнители“, казва Георги Георгиев. „Иновацията улеснява също изключително много и самото сглобяване на робота, като някой от моделите могат да бъдат сглобени в рамките на само 2 часа“, добавя Георги Арабаджиев.

Коботът е разработен като универсален робот за лесна адаптация към повторяеми действия. Като област на неговото приложение двамата предприемачи посочват хранително-вкусовата промишленост, но и не само. Практически коботите на Гига Аутомата могат да се използват във всяко производство на продукти, които включват технологичен процес по опаковане. „Нашите коботи намират приложение навсякъде, където хората използват двете си ръце, за да манипулират продукти с тегло до 5 kg“, казва Георги Арабаджиев.

Хиперавтоматизацията обхваща всички процеси в една организация

Хиперавтоматизацията е нова концепция за автоматизация. Тя отразява тенденцията за автоматизация на всички процеси в една организация, които могат да бъдат автоматизирани. С това се цели рационализиране на процесите на бизнеса чрез използване на изкуствен интелект (AI), автоматизация чрез роботизирани процеси (RPA) и други технологии, които работят без човешка намеса, като например машинно зрение. „Роботът, който създадохме, спокойно може да бъде част от екосистемата на една такава хиперавтоматизация. Нашата страна е подходяща среда за развитието на хиперавтоматизацията, защото нивото на автоматизация у нас все още е ниско. Автоматизирайки своите производства, българските компании ще имат възможността да внедряват директно тези последни технологии в своите производства“, казва още Георги Арабаджиев.

„Ние не създаваме роботи, защото това е модерно днес. Ние ги правим, защото те ще са нужни за живота ни утре“, убедени са двамата млади предприемачи от Гига Аутомата.

Повече информация за Гига Аутомата ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Гига Аутомата

Сподели

Още от Индустрия 4.0