Сподели

GreMa 3D: Свързаността между 3D технологиите е стъпка към устойчивото производство на части, възли и изделия в бъдещето

06 юли 2024 г.

 

Дори в разгара на лятото доказаната българска компания GreMa 3D, оперираща в областта на  3D технологиите, продължава с интензивната си събитийна програма. Екипът й взе участие в изложението за отбранителни продукти и услуги Хемус 2024, което се проведе от 5 до 8 юни в Пловдив. Събитието събра упълномощени да вземат решения представители на национални, европейски и международни институции и организации, както и компании от отбранителния сектор и академичната общност. В контекста на мащабния форум, GreMa 3D представи потенциала на 3D технологиите и приложението им. Професионалистите демонстрираха възможностите на селектирана гама от 3D принтери и скенери, разработени от доказани производители и официални партньори на българското дружество. Повече за напредъка на 3D технологиите и практическите презентации, които екипът на GreMa 3D проведе, ще Ви разкажем в следващите редове.

По време на Хемус 2024, GreMa 3D „отвори“ вратата към забележителния свят на 3D технологиите, демонстрирайки впечатляващите възможности на решения за 3D принтиране и сканиране от доказани производители, като Lynxter, UnionTech, Sinterit, Rayshape, 2oneLad, 3Dceram, InssTek, Еpitum, Scantech и Evixscan.

„Сред акцентите на щанда ни от категорията „3D скенери“ бяха вълнуващите предложения от ново поколение на Scantech, iReal M3, KSCAN-Magic и TrackScan Sharp. През втория ден от изложението гостите ни получиха възможността да се уверят лично в предимствата и функционалността на 3D скенерите, които предлагаме, като сканираха различни обекти с модели на KSCAN-Magic и TrackScan Sharp“, съобщиха за Инженер.bg от екипа на GreMa 3D.

iReal M3: ефективно и прецизно сканиране на всякакви видове повърхности за безупречни дигитални модели

Инфрачервеният цветен лазерен 3D скенер iReal M3 гарантира прецизното улавяне на всеки детайл, независимо дали става въпрос за механична част, произведение на изкуството или човешки тела. Благодарение на иновативната си технология, iReal M3 сканира ефективно повърхностите както на блестящи, така и на тъмни обекти.

„Скенерът разполага с два източника на светлина, смарт цветна карта за проверка на данните в реално време, хибридни режими на подравняване, възможност за възстановяване на данни и превключване между няколко режима. С 3D скенера на Scantech е възможно да се създава фон за сканиране и да се осъществява 3D анализ на измерванията“, добавиха специалистите.

TrackScan-Sharp: Оптимално решение за ефективни и стабилни измервания, с цел подобряване разработката на продукти и контрола на качеството

Сканиращата система TrackScan-Sharp се състои от преносим 3D скенер i-Scanner и оптичен i-Tracker. Тя представлява оптична 3D измервателна система от най-ново поколение, разработена от Scantech специално за измерване на големи части и обекти

„Системата осигурява разстояние на проследяване до 6 m, обемен обхват от 49 m3 и обемна точност до 0.049 mm (10.4 m3). TrackScan-Sharp разполага с вграден процесор на i-Tracker за Edge Computing, 25-мегапикселови индустриални камери и най-съвременни технологии, което я прави оптимално решение за измерване на големи по размер елементи или множество части едновременно. Освен това системата може да работи и с допълнителен светлинен модул (T-Probe) за проверка на отвори и слотове“, поясниха професионалистите.

KSCAN-Magic: Гъвкавост, ефективност и прецизни измервания без усилия, за революция в производителността

Серията 3D лазерни скенери KSCAN-Magic е първата, която комбинира инфрачервени и сини лазери в един инструмент. Този скенер предлага пет стандартни режима на работа: сканиране с инфрачервен лазер, кръстосани сини лазери, паралелен син лазер, единичен син лазер и вградена фотограметрична система. KSCAN-Magic разполага с два комплекта индустриални камери с висока разделителна способност за извършване на щателно 3D сканиране. Високата скорост на сканиране, точността, голямата площ и дълбочината на полето значително оптимизират работните процеси за 3D измерване и ускоряват времето за пускане на даден продукт на пазара.

„За получаване на данни за труднодостъпни или сложни повърхности серията KSCAN-Magic е възможно да се съчетае с преносима CMM K-проба за създаване на цялостно 3D цифрово решение за прецизно измерване“, заявиха експертите от GreMa 3D. „Иновативният инфрачервен лазер, използван от KSCAN-Magic, позволява широкообхватно 3D сканиране с площ до 1440 mm x 860 mm. Преносимият лазерен 3D скенер впечатлява със свръх бързата скорост на сканиране, гъвкавото превключване между различните работни режими и високата прецизност на измерванията“, продължиха коментара си те.

Свързаността между 3D технологиите – принтиране и сканиране, значително оптимизира производствените процеси с внимание към екологичните аспекти от тях. Адитивното производство, в комбинация с измервателните способности на 3D скенерите и възможността за създаване на цифрови модели на сканираните обекти посредством софтуерна обработка на снетите данни, представлява модерно решение за постигане на устойчиво бъдеще.

Основни ползи от приложението на 3D сканиращите технологии в 3D печата

Получаване на 3D данни с максимална точност, готови за 3D печат

3D скенерите се открояват с висока скорост и точност при заснемане на 3D данни и създаване на 3D модели, готови за 3D печат. В резултат на това се намаляват разходите и се повишава ефективността.

„3D скенерите на Scantech са с усъвършенстван алгоритъм, който им позволява да заснемат 3D данни с точност до 0.02 mm. С тях могат да се създават висококачествени цифрови копия на обекти, готови за 3D печат. В съчетание със специализирания софтуер ScanViewer, потребителите могат да конвертират облаци от точки в 3D модели, съвместими с 3D принтери за по-нататъшна употреба“, информираха българските партньори на производителя.

Бързо сканиране на данни за 3D отпечатване на детайли

Индустриалните лазерни 3D скенери могат да измерват части с милиони точки от данни в секунда, което позволява заснемане на 3D данни на малки обекти за около 10 min. Възможно е да се сканират механични компоненти, например спирачки, клапани, крепежни елементи за подмяна. Високотехнологичното 3D сканиране позволява също и сканиране на устройства като протези, импланти и хирургически инструменти за персонализиране и 3D печат.

Намаляване на разходите и повишаване на ефективността

„3D скенерите предоставят по-голяма гъвкавост при извършване на различни задачи за измерване и проверка, в сравнение с конвенционалните методи. Те позволяват сканиране на данни за обекти по всяко време и навсякъде. Получаването на облаци от точки от обекти е бързо и лесно, като същевременно е с гарантирано висока точност. По този начин се намаляват скъпите човекочасове и се спестява значително производственото време“, допълниха още от водещата българска компания.

Повече информация за Грейт Мастър ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: GreMa 3D (Грейт Мастър), Scantech, canva.com

Сподели

Още от Индустрия 4.0