Сподели

БГ Роботи: Нов помощник в немска компания — роботът KUKA KR CYBERTECH заварява огромни вентилатори за 50 минути

27 октомври 2021 г.

 

 

Заваряването е високо изкуство в системния инженеринг. Немската компания STELA Laxhuber е „скрит шампион“* в технологията за сушене, която разбира, при това много, и от двете направления. „В тази средна по мащаб иновативна компания, роботизирана заваръчна клетка на KUKA отвежда заваряването на големи компоненти, като вентилатори на сушилни инсталации, до нови висоти. Оптимално адаптираната клетка с робот KR CYBERTECH на KUKA е в състояние да завари роторите на огромните вентилатори само за 50 минути“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната инженерингова и търговска фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

Преди 25 години компанията STELA за пръв път решава да внедри решения, които да автоматизират монтажа на вентилаторите в сушилните инсталации, които произвежда. „По това време за пръв път се зароди идеята да използваме заваръчни роботи, които бяха с напълно нов дизайн, в сравнение с днешните“, разказва Томас Лаксхубер, който е изпълнителен директор трето поколение на семейната компания, в която работят 235 специалисти. „Тогава обаче, опитът ни се провали. Роботите не можеха да бъдат използвани при извършване на взискателните задачи за заваряване. На практика те създадоха повече проблеми, отколкото решиха, и не бяха приети от работниците. Идеята бе добра, но времето не бе подходящо“, допълва той.

След четвърт век от времето на първия опит, ръководството на компанията в лицето на мениджъра на отдел „Снабдяване“, г-н Свен Пийч, и изпълнителният директор Томас Лаксхубер, отново се връща към идеята за използване на заваръчни роботи. „Бяхме под силно напрежение“, спомня си Пийч. „Производственият ни график бе изцяло запълнен и в същото време ставаше все по-трудно да се намерят заварчици с подходяща квалификация за нашето взискателно, но и сравнително монотонно заваръчно производство при изпълнение на големи поръчки“, заявява той.

Компанията STELA сама произвежда ключовите компоненти на инсталациите

В основата на сушилните инсталации стоят големи вентилатори, които активират поток от топъл въздух за извличане на влагата от продукти като зърно, царевица, дърво или рециклирана пластмаса. Роторите на вентилаторите в сушилните могат да достигнат диаметър до 1.60 m и да тежат до 500 kg. Когато подобен колос се ускори до 3000 min-1, високото качество на всички съединения и връзки в него е абсолютно задължително.

Отличителна черта на STELA е високото ниво на вертикална интеграция. Изпълнителният директор Томас Лаксхубер поема ръководството на семейната компания през 2014 г. „За да продължим да произвеждаме сушилни инсталации на водещо световно ниво, искахме сами да разработваме ключовите компоненти на нашите решения. Ние смятаме, че това е важна предпоставка за постигането на дълъг експлоатационен живот на системите“, споделя той. Това важи особено силно за такива отговорни компоненти като роторите на вентилаторите. Лопатките на тези радиални вентилатори засмукват въздуха по оста на двигателя и го издухват отново под ъгъл от 90°“, продължава разказа си той.

Заваряване с хореографска прецизност

Вътре в роботизираната клетка шестосният робот KUKA KR CYBERTECH заварява с постоянен ритъм, използвайки тънкото си оранжево рамо, за да насочи снабдената със сензори горелка към барабана на вентилатора. Преди това стоманената конструкция е свързана към позициониращ блок. След като той се завърти във вътрешността на клетката, първоначално компонентът се сканира с помощта на интелигентен линеен лазер и софтуер KUKA.SeamTech Finding, които определят оптималната начална точка, от която горелката ще започне да заварява. След това критичният заваръчен процес може да започне. Роботът заварява шев след шев — винаги с една и съща прецизност, направляван от софтуера KUKA.ArcSense.

Оптимално адаптирана клетка, която заварява бързо и с високо качество

Роботизираното решение Cell4_arc за STELA представлява нов подход също и за KUKA, като в него са използвани персонализирани модули за автоматизация.

„Ние използваме концепцията на KUKA cell4_production, съвместно с нашите клиенти, за да комбинираме оптимално координирани компоненти и доказано стандартно оборудване от областта на дъговото заваряване. Целта ни е да създадем оптимални решения за автоматизирано заваряване във всеки отделен случай. С правилния приложен софтуер, манипулирането и програмирането на параметрите на заваряване са изключително лесни и помагат да се отговори и на най-високите производствени изисквания“, коментира г-н Матиас Клаус, който е търговски мениджър на решенията с модулни клетки в KUKA. „Роботизираната клетка, която заварява вентилатори в STELA, е впечатляващо доказателство за това“, допълва още той.

*„Скрит шампион“ —  терминът се използва за сравнително малка, но изключително успешна компания, която играе ключова роля в световната икономика и въпреки това е непозната за широката общественост.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Сподели

Още от Индустрия 4.0