Сподели

Индустриални роботи: Колаборативни роботи Elfin решават огромния проблем с недостига на работна ръка в електрониката

04 ноември 2020 г.

 

 

В индустрията за производство на печатни платки се наблюдава ясна тенденция към растеж, която води до сериозни предизвикателства пред компаниите в този промишлен отрасъл. „Някои от манипулациите при производството на платки са уморителни и сложни, тъй като включват различни повтарящи се действия, като поставяне и сваляне, обръщане и други подобни операции. Освен това при него се отделят вредни газове и други химични вещества, като тежки метали, киселини, основи и т.н. Използването на коботи Elfin представлява отлично решение за отрасъла, тъй като предимствата им дават възможност да бъдат решени сериозни проблеми в тези производства“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Индустриални роботи, официален представител на коботите Elfin на Han`s Robot за България.

Силен растеж и сериозно предизвикателство по отношение на работната ръка в индустрията на печатни платки

Според доклад от подробно и задълбочено проучване на TechNavio за пазара на печатни платки, очаква се той да нарасне с 10.85 милиарда USD за периода 2020-2024 г. при среден годишен ръст от над 3% за прогнозния период. Тъй темповете на растеж в индустрията за печатни платки са изключително бързи, справянето със сериозния недостиг на работна ръка за поставяне и сваляне на печатните платки се превръща в значителен проблем, който следва да бъде решен от производителите.

Какви са предимствата на коботите Elfin при производството на печатни платки?

„Колаборативните роботи Elfin са известни с безопасността си, гъвкавото внедряване и лесното програмиране. Те са създадени да работят заедно с хората, затова при използването им отпадат всякакви притеснения дали в близост до тях има хора, тъй като коботите Elfin спират незабавно, когато регистрират препятствие. Това означава сигурност и безопасност, като едновременно с това се спестяват разходите за предпазни екрани или бариери, които са задължителни при конвенционалните индустриални роботи“, поясниха от утвърдената инженерингова и търговска компания Индустриални роботи.

При производството на печатни платки е необходимо голямо работно пространство, което допълнително увеличава инвестициите. Коботите Elfin могат да се разполагат под всякакъв ъгъл и във всяко работно пространство, като по този начин отпадат разходи за сложна инсталация и осигуряване на допълнително пространство за безопасност. Elfin просто не се нуждаят от такова.

„Коботите Elfin са лесни за поддръжка и програмиране, като дори ученик от средното училище може да ги управлява след съвсем кратко обучение. Поставянето и свалянето на платките включва много траектории на движение в съответствие с приложението. Благодарение на Elfin, е възможна реализацията на всяко едно приложение. „С новата функция Cobot-Free Drive Button е необходимо само едно натискане на бутон, за да стартирате обучението на кобота, като го движите по желаната траектория. Лесното програмиране спестява много време и разходи, които производителите на печатни платки трябва да направят за професионалисти по програмиране на роботи“, коментираха от Индустриални роботи.

Ниските разходи за внедряване и опростената инсталация улесняват достъпа до коботите Elfin без допълнителни разходи. Те не изискват обезопасяване на пространството и оборудването, както и допълнително пространство за разполагане. Коботите могат да бъдат поставени, дори на мястото оператора, който първоначално е обслужвал машината.

„Колаборативните роботи осигуряват оперативни решения за болезнени точки в индустрията. В практическите приложения коботите могат да се използват за модернизация на автоматизирани производствени линии при производството на печатни платки, без да ги променят съществено“, допълниха от Индустриални роботи.

Със своя пълнофункционален дизайн коботите Elfin са оптимално решение при производство на печатни платки

„За момента прилагането на колаборативни роботи в производството на печатни платки е едва в начален етап, но в този индустриален сектор има голям недостиг от работна ръка. При очаквания ръст в бранша е ясно, че в най-близко бъдеще индустрията за печатни платки ще използва все повече и повече колаборативни роботи“, заявиха в заключение от Индустриални роботи.

Повече информация за Индустриални Роботи ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Индустриални роботи, Han`s Robot

Сподели

Още от Индустрия 4.0