Сподели

Интерактивната дистанционна услуга FANUC Assisted Reality ускорява неимоверно обслужването на машини и роботи

17 юни 2021 г.

 

 

Новата интерактивна услуга FANUC Assisted Reality (FAR), за която ДигиталнаИндустрия.bg вече информира, има за цел да осигури на клиентите на компанията възможно най-пълноценна сервизна услуга в настоящите условия на ограничения в пътуването и необходимостта от спазването на дистанция. „Ролф Урбан, мениджър „Бизнес развитие“ на направление „Обслужване на клиенти“ във FANUC Europe, даде специално интервю, в което обяснява как обработващата индустрия може да се възползва от дигиталната сервизна услуга FAR“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България.

Как FANUC подкрепя производителите чрез дистанционните си сервизни услуги?

Започнахме да предлагаме интерактивната дистанционна услуга FANUC Assisted Reality (FAR) през есента на 2020 г. Оттогава FANUC Europe интензивно прилага това софтуерно решение, за да помогне на редица свои клиенти от различни индустриални отрасли в рамките на цяла Европа. FAR е напълно нов софтуерен инструмент, затова ние все още сме в процес на демонстриране пред клиентите на неговите предимства и насърчаване на използването му. Тъй като FAR спомага за ускоряване на обслужването, клиентите на FANUC, които вече са се възползвали от този инструмент, са изключително удовлетворени и искат да продължат да го използват и в бъдеще. Като цяло, виждаме отчетлива тенденция към търсенето на решения за дистанционни услуги, затова и все по-голям брой доставчици на такъв вид услуги навлизат на европейския пазар.

Каква е ролята на пандемията от COVID-19 в при разработката на тази услуга?

Още преди няколко години ние, от FANUC Europe, оценихме възможностите на решенията за дистанционни услуги. В действителност работата по разработването на FAR започна през 2017 г. Причината, поради която нейната разработка отне толкова време, бе голямото значение, което отдадохме на избора на оптимален партньор по отношение на софтуера. Нашата амбиция е да осигурим най-добрите функционални възможности и най-голямата сигурност за нашите клиенти дори в среда с нискочестотна лента. В последната фаза на проекта, след като се бяхме спрели на доставчик на софтуера, настъпи кризата с COVID-19. Тази ситуация наистина изигра роля в ускоряването на разработката и внедряването на FAR. Много от нашите клиенти искаха да получат дистанционна поддръжка по време на пандемията, особено в региони със строги ограничения за пътуване.

Какви са предимствата на FAR по отношение на ефективността в сравнение с личните посещения на място?

С помощта на FAR можем да извършим комплексна дистанционна диагностика, преди да изпратим нашите сервизни техници в обекта. Също така имаме възможност да оказваме дистанционна помощ на техниците по време на обслужването на място или дори да изпълним услуги по директна поддръжка, за да помогнем на клиента сам да отстрани проблема. В много случаи тази възможност вече е помогнала за намаляване на престоите. Поради подобрената дистанционна диагностика, в определени приложения дори не се налага техникът да посещава обекта на клиента. FAR помага да се спестят разходи, особено в рамките на гаранционния период, тъй като често можем да коригираме прости проблеми или операционни грешки от разстояние. Ще дам един знаков пример! Френското ни подразделение, близо до Париж, използва FAR за ремонт на робот FANUC, разположен в Нова Каледония – отдалечен остров в южната част на Тихия океан. Това действие спести на техника пътуване в чужбина и клиентът успя да продължи да използва робота въпреки строгите ограничения за пътуване поради COVID-19.

Как гарантирате киберсигурността на софтуерното решение?

Въпросът за сигурността изигра основна роля при избора на нашия софтуерен партньор. В резултат на това FAR покрива всеки аспект на сигурността – от идентификацията и паролата на потребителя чрез SIP-TLS криптиране и AES-128 медийно криптиране до сертифициране по ISO 27001. Най-важното за нас е клиентите ни да се чувстват комфортно, използвайки нашата технология за дистанционно обслужване, особено по отношение на сигурността.

Помагат ли дистанционните услуги за повишаване обема на производството и ефективността на производителите?

При повреда на дадена машина ние можем да използваме FAR, за да сведем до минимум времето на престой. Имаше случай, в който успяхме да помогнем дистанционно на клиент, без да изпращаме сервизен инженер, като по този начин намалихме престоя на машината до само 20 min. В друга ситуация престоят бе сведен до минимум чрез провеждане на дистанционна диагностика на възникнала неизправност преди да изпратим сервизен техник на обекта. Още преди въвеждането на FAR компанията FANUC винаги е предоставяла в Европа услуги с изключително качество. В момента, ако даден продукт на FANUC в Европа излезе от строя, от обаждането на клиента до възобновяването на нормалните операции на машината, изминават по-малко от 28 часа. Уверени сме, че с FAR ще успеем да намалим това време още повече, до по-малко от 24 часа.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от Индустрия 4.0