Сподели

Кастива: Новата модулна роботизирана система ATRO на Beckhoff разкрива изцяло нови възможности за автоматизация

23 октомври 2022 г.

 

 

Чували ли сте за ATRO? Това е новата модулна индустриална роботизирана система на глобалния лидер в областта на промишлената автоматизация Beckhoff, с помощта на която е възможно да бъде постигната оптимална роботизирана структура на индивидуална и гъвкава основа, подходящи за различни приложения. „Стандартизирани модули с интегрирана задвижваща функционалност, заедно със свързващи звена в различни дизайни и дължини, позволяват реализацията на почти неограничени комбинации“, съобщиха за Инженер.bg от утвърдената българска инженерингова фирма Кастива, официален представител на Beckhoff за България.

Пълната интеграция на управлението в холистичната платформа за управление TwinCAT предлага директен достъп до широк набор от различни функции за автоматизация, както и възможността потребителите да прилагат своя собствена кинематика, като например:

  • 1-осна въртяща се индексираща маса с интегрирано захранване;
  • 2-осно следящо устройство;
  • 3-осов делта робот;
  • 4-осов робот-манипулатор;
  • 5-осов палетизиращ робот;
  • 6-осов сериен робот;
  • 7-осна система за увеличаване на обхвата/артикулацията за труднодостъпни зони.

 

Нова технология за автоматизация с цялостна интеграция в управляващата платформа на Beckhoff

Разработването на модулни роботи и коботи, наред с пълното им интегриране в холистичната платформа за управление, допълва портфолиото на Beckhoff и дава нова отправна точка в развитието на технологиите за автоматизация. „С ATRO производителността на машината е увеличена чрез директната интеграция на роботизираното решение в управлението за движението, безопасността, машинното зрение и обучение, IoT, анализите, облачния инженеринг и човеко-машинния интерфейс (HMI), както и посредством директно свързване с интелигентни транспортни системи като XPlanar и XTS“, обясниха специалистите на Кастива.

Друго значимо предимство е, че всички компоненти са изцяло свързани помежду си. „Това не само води до прецизна синхронизация, която до голяма степен улеснява динамичните взаимодействия между системите по време на транспортирането на продукта, но също така опростява достъпа до данни, елиминирайки необходимостта от сложни конфигурации. Времето и усилията, необходими за въвеждане в експлоатация на робота, са значително редуцирани, което позволява първоначалните движения да се извършват само в рамките на няколко минути“, посочиха от българското дружество. „Новото роботизирано решение се свързва ефективно с холистичния подход, заложен в компютърно базираната и EtherCAT философия за управление на Beckhoff“, уточниха още те.

Модулен дизайн със стандартизиран интерфейс

Модулната роботизирана система ATRO бележи истинска повратна точка в развитието на роботите. Нейната директна интеграция към системното решение на Beckhoff позволява на машинопроизводителите да предоставят техника с вградена роботизация и собствена кинематика, които могат да покрият най-разнообразни индустриални приложения. „Новото решение робот/кобот се адаптира прецизно към съответното приложение с произволен брой оси, поради своята мащабируемост, модифицируемост и възможности за разширение. Към него с лекота могат да бъдат интегрирани широк набор от инструменти, като механични, пневматични или електрически хващачи“, коментираха от Кастива. „Модулните и мащабируеми характеристики на системата гарантират както бъдеща съвместимост, така и сигурност на инвестицията. Роботът може да се използва гъвкаво към различни машини, позволявайки лесно да се адаптира към новата задача“, допълниха о ще те.

Сигурност на инвестицията, която носи многобройни конкурентни предимства

С разширяването на платформата за управление на Beckhoff с роботизирани механизми, машинопроизводителите вече могат да осигурят цялостно решение за автоматизация от един източник. Нещо повече, интегрирането в системната архитектура на Beckhoff означава, че потребителите вече се нуждаят само от една система за управление на всички приложения и операции, изпълнявани от роботи.

„Връзката с XPlanar и XTS, както и опростената интеграция на всички компоненти на Beckhoff в роботизираната система, поставя основите за изцяло нови концепции в машиностроенето. Отворената архитектура за управление повишава сигурността на инвестицията, докато технологията EtherCAT отваря врати към нови реални конкурентни предимства“, категорични са от Кастива.

Повече информация за Кастива ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Кастива, Beckhoff

Сподели

Още от Индустрия 4.0