Сподели

Кастива: Технология на Beckhoff е „гръбнакът“ за създаване на дигитален близнак в производство на палачинки

25 август 2023 г.

 

 

Палачинките на Yummy Bakery са изключително популярни и попадат по рафтовете на почти всяка голяма търговска верига в Белгия. Но каква е тайната, която се крие зад този сензационен успех? Отговорът е в автентичните съставки и метода на приготвяне върху плоча. Рецепта, която се оказва, че може да бъде перфектно комбинирана с решения за дигитализация. „Освен постигнатите близо 8% икономии на суровини, автоматизацията при дозирането на тестото с технология за управление на Beckhoff също значително спомага за оптимизацията на процеса“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещата у нас инженерингова компания Кастива, официален представител за България на лидера в индустриалната автоматизация Beckhoff.

 Животът на Ани Алдервейрелд в белгийския град Брюж не винаги се е въртял около палачинките. Бременността ѝ през 1984 г. я принуждава да напусне работа, но пък ѝ дава възможност да започне нещо съвсем различно – да експериментира в кухнята… „Докато накрая не открива рецептата за перфектната палачинка. С нея тя отива при местните пекари, за да продаде продукта си и преди да се усети палачинките вече са по рафтовете на магазини и супермаркети“, разказва дъщеря ѝ Сара, която днес успешно управлява бизнеса заедно с брат си Том. „Ръката на мама излива тестото върху тигана за печене отново и отново с едно и също плавно движение с черпака... това всъщност беше първата ни машина. Но в един момент това вече беше неосъществимо. Затова изградихме полуавтоматична система“, спомня си Сара.

Автентичен начин на приготвяне, автентичен вкус

През 1995 г. Yummy Bakery закупува терен в индустриален парк в Брюж, където заработва първата промишлена машина за палачинки

„Но автентичността все още се губеше. Постигнахме типичния вкус, като избрахме да приготвяме продуктите върху плоча. В сравнение с използването на инфрачервена технология, палачинката се запича веднага и тестото вътре остава меко и кремообразно. Освен това в рецептата влизат само естествени съставки, без консерванти или оцветители – философия, която Yummy Bakery прилага и днес към новите си продукти“, коментира Сара.

Цялостната автоматизация позволява стабилен растеж

С разрастването на дейността на Yummy Bakery през годините, пекарната придобива второ производствено хале. Компанията увеличава производствения си капацитет от 10 000 на 22 500 палачинки на час и кривата на растеж продължава да върви нагоре. „Не можехме повече да пренебрегваме автоматизацията и дигитализацията, ако искахме да постигнем траен растеж. Искахме да създадем цялостен цифров поток, който подобрява стабилността на нашите процеси и минимизира повтарящите се задачи за нашите служители“, разказаха от Yummy Bakery. За целта компанията си партнира с инженеринговата фирма CTRL Engineering, която има богат опит в автоматизацията на процеси в различни индустриални сектори.

Бърза възвръщаемост на инвестицията

Въпреки че Yummy Bakery и CTRL Engineering искат да поставят високо летвата, те решават да започнат с нещо малко, което ще осигури незабавна печалба, така че да има ресурс, за да предприемат следващите стъпки в дигитализацията на производството.

„Липсата на прецизност и стабилност в грамажа на палачинките е първа точка от дневния ред на модернизацията. Дотогава дозирането се извършва пневматично, т.е. в зависимост от рецептата операторите трябва ръчно да регулират дебита на сгъстения въздух. В резултат пакет палачинки с номинално тегло от 500 g може да тежи между 500 g и 560 g. За да се справят с проблема, от CTRL Engineering използват виртуално инженерство“, обясниха от Кастива.

Сервомотор като виртуален сензор с безпроблемна интеграция на данните

Първата стъпка включва интегриране на контрол на налягането към четирите дюзи на машината. Така вече налягането се изчислява като функция на въртящия момент на двигателя.

„Екипът на CTRL Engineering създава затворен контур на управлението, използвайки сервомотора като виртуален сензор, който да може да засича отклоненията в теглото на палачинките. Всички получени данни се обединяват в облачна платформа. По този начин отклонението в теглото на изделията вече е намалено до 0.4 g, което съответства на 7-8% печалба от суровини, които не се губят, и инженеринговата компания вече знае как може да постигне отклонение от 0.1 g“, поясниха от българската фирма.

Технология за управление на Beckhoff – гръбнакът на решението

Всичко звучи изненадващо просто, включително и за операторите, които трябва само да кликнат върху правилната рецепта. На заден план обаче работят сложни алгоритми и модели за изчисляване на дигитален близнак на физическата машина.

„Интегрирането на данни е от ключово значение тук, поради което “гръбнакът” на решението се състои от технология за управление на Beckhoff. Компютърно базирана, платформата за управление дава възможност за добавяне на функционалности чрез софтуер, без да се налагат хардуерни промени. Софтуерът за автоматизация TwinCAT осигурява безпроблемно свързване на всички видове системи и данни, което позволява бърза реакция на промените. В цеха индустриалният компютър на Beckhoff CX5240 служи като контролер, а контролният панел CP3916 в изпълнение от неръждаема стомана е оптимално решение за приложение в хранително-вкусовата промишленост“, допълниха още специалистите от Кастива.

Повече информация за Кастива ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Кастива, Beckhoff

Сподели

Още от Индустрия 4.0