Сподели

Kemppi: От Формула 1 до заводските халета – мечтаната победа се основава и на бързия достъп до данни

11 юни 2018 г.

Някои от нас редовно, а други инцидентно гледаме F1 през уикендите. И докато автомобилите свистят по пистата, техническите им екипи се вглеждат внимателно в мониторите. С помощта на сензори и други устройства те не само наблюдават различни променливи характеристики на ефективността, но също така прогнозират и правят корекции в движение, за да постигнат така желания приз. От друга страна, в производствените халета положението не е много по-различно.

В потребителските стоки и в производствените процеси се вграждат все повече сензори и други интелигентни устройства, които водят до революция и нови възможности, както за благосъстоянието на човечеството, така и за контрола на качеството в промишлеността.

Революция в индустриалната свързаност

Информационните технологии и интелигентните анализи дават предимство и конкурентоспособност на производителите. Компанията Outotec е глобален лидер в областта на технологиите за преработка на минерали и метали, както и за добив на енергия и вода. Независимо дали става въпрос за доставката на индивидуално оборудване, цялостни инсталации или поддръжката им, интелигентните системи за автоматизация и контрол играят все по-важна роля, а управлението на процесите се извършва все по-често дистанционно. Например металургична пещ, намираща се в Саудитска Арабия, може да изпрати параметрите на процеса в реално време към системата за контрол и управление във Финландия.

Системата за управление на качеството на заваръчните системи  ArcQuality на Kemppi е част от тази тенденция. Използвайки ArcQuality в своите съоръжения, Outotec е в състояние да следи не само дали заварчици използват правилния добавъчен материал, но и дали процесът на заваряване се осъществява в съответствие с изискванията, чрез подходящия WPS протокол. „Всички несъответствия могат да бъдат докладвани автоматично в реално време посредством приложението, базирано на облак, което дава възможност за незабавна намеса, когато има забележими отклонения от нормата“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Кимекс, изключителен представител за България на Kemppi.

За спецификите на системата ArcQuality

Системата ArcQuality e с елементарна структура. Тя се състои от устройствата за отчитане на данни Smart Reader, които имат потребителски интерфейси, свързани със заваръчния апарат и WiFi-мрежа. ArcQuality използва софтуера ArcQ с уеб-интерфейс. Към тази система могат да се включват и представители на предишни поколения заваръчна апаратура на Kemppi и други производители, чрез специалния адаптер ArcSensor. Той се поставя в евроконектора на горелката на телоподаващото устройство.

Функцията за мониторинг се активира преди началото на заваръчния процес, когато с помощта на отчитащото устройство в системата се вкарва индивидуалният номер на заварчика, номерът на присадката и, ако е необходимо, защитният газ. В базата данни на системата ArcQuality на Kemppi се съхранява информация за всички заварчици, които работят за дадено производство. При регистрацията на заварчика в системата се вкарват данни за придобитата му квалификация и срока за нейната валидност. След това системата автоматично генерира уникален щрих код, който се поставя върху баджа на заварчика и съдържа цялата описана информация. Системата непрекъснато проверява съответствието на квалификацията на работника, отговарящ за съответните заваръчни дейности, които той изпълнява. Такава организация на работния процес позволява получаването на информация за това, кой и кога е извършвал заварките по едно или друго изделие.

Системата AtcQuality на Kemppi съдържа софтуерен инструмент за управление на наличното заваръчно оборудване, чрез който се пазят подробни данни за всички заваръчни апарати, участвали в производството, включително за всички ремонтни и сервизни операции по поддръжката им. При регистрацията на оборудването в базата данни се въвежда график за плановите и капиталните ремонти, а също така се задава и действително прослуженото време до следващия профилактичен ремонт.

Системата предупреждава за предстояща ежегодна поддръжка и профилактика при изтичане на максималното количество работни часове на апарата или при откриване на неизправности в работата му.

Свят от устройства, разпръснати по целия свят

В този случай, както и в много други приложения, дистанционният мониторинг и оптимизирането на ефективността се оказват полезни в един все по-взаимосвързан свят, в който устройствата на едно производствено предприятие и неговата мрежа от доставчици могат да бъдат разпръснати по целия свят. С дистанционния достъп до параметрите на критичните процеси, експертите вече не трябва физически да се намират на всеки етап от производството. „Способността за по-добро прогнозиране и планиране на дейностите по поддръжка води до допълнителни икономии на средства и до избягването на скъпоструващи и потенциално разрушителни грешки. Качеството вече е напълно прозрачно и може да бъде проследено“, коментираха в заключение от фирма Кимекс.

Повече информация за Кимекс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Kemppi, Кимекс

Сподели

Още от Индустрия 4.0