Сподели

Кимекс: Очакванията на Kemppi са пандемията от COVID-19 да ускори процеса на дигитализация в заваръчната индустрия

12 февруари 2021 г.

В началото на всяка година информационните канали ни заливат с ретроспекции на миналото и прогнози за бъдещото. Утвърдената финландска компания за заваръчно оборудване Kemppi не прави изключение от това правило и публикува своето виждане за тенденциите през 2021 г., които от екипа ѝ очакват да повлияят върху този индустриален бранш и бизнеса като цяло.

Всички ще запомним 2020 г., която бе необичайна във всяко отношение. Пандемията от COVID-19 завладя целия свят, даде отражение върху бизнеса, икономиката, ежедневието и начина ни на работа. Променяйки го, тя ни даде ценен урок за това, как всичко може да се обърне с главата надолу за много кратко време. От гледна точка на бизнеса се оказа, че ако трябва да посочим годината, в която дори и най-инертната по отношение на дигитализацията индустрия е била тласната към развитие в тази посока, то това беше 2020 г. „Според Kemppi има много причини да бъдем оптимисти по отношение на перспективите пред заваръчната индустрия и бизнеса като цяло“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещата инженерингова, търговска и производствена компания Кимекс, изключителен представител на доказания финландски производител на заваръчно оборудване Kemppi в България.

Роботизираното заваряване – път към устойчивото производство

Прогнозните тенденции, публикувани още преди повече от година, разкриват, че във фокуса на всички индустриални отрасли е дигитализацията. Пандемията от COVID-19 само ускори този процес. Това е добра новина за заваръчната индустрия, особено от гледна точка на производствата. Неотдавнашно проучване сред топ компаниите в отрасъла показа значително или умерено нарастване на приходите по време на пандемията. Това означава, че глобалното търсене на продукти нараства и комплексните производства ще търсят нови технологии за оптимизиране на процесите си.

За заваръчната промишленост това може да означава и нарастващо търсене на роботизирано заваряване, тъй като производствената индустрия осъзна необходимостта от внедряване на технологии, съответстващи на концепцията Industry 4.0, които водят до по-голяма устойчивост. Тази перспектива се потвърждава от доклада на Gartner за стратегическите технологични тенденции, който гласи, че усъвършенстваните технологии - сензори, машинно обучение, компютърно зрение, роботика, облачни изчислителни технологии и 5G мрежова инфраструктура – са увеличили устойчивостта и ефективността на веригата за производство и създаване на добавена стойност за производителите, които са ги внедрили.

Технологичната (р)еволюция вече е тук

Това ни води плавно към следващата тема: технологичната (р)еволюция. Според глобалната компания в областта на производствената дигитализация Atos, появата на IoT – мрежата от хора, процеси, данни и неща – значително ще увеличи броя на свързаните устройства в световен мащаб от милиарди устройства до десетки милиарди, които ще бъдат внедрени през следващите години.

Авторитетното списание International Sheet Metal Review заяви в изданието си от ноември 2020 г., че в ерата на Industry 4.0 фокусът пада върху гъвкавото производство, интегрираните машини и системи, както и че 40% от световните индустриални компании са приели предизвикателството на дигиталната трансформация. Изкуствен интелект, автоматизация, роботизация и добавена реалност са само част от технологиите, но ключът е в софтуера, използван за контрол на данните и качеството в производствените процеси.

Тази еволюция вече е видима в заваръчната индустрия, тъй като използването на данните за заваряването се превръща в норма за много потребители. Причината за това се крие в по-строгите стандарти, които принуждават крайните клиенти да изискват по-добро качество и отчетност от производителите, които трябва да предоставят точна документация, например за това как се произвеждат продуктите.

„Когато данните за заваръчния процес се събират и съхраняват в цифров формат, прозрачността на заварките се подобрява, което прави контрола на качеството по-лесен и потокът от информация в процесите по-плавен. Ако софтуерът се основава на облачна технология, възможностите за дистанционен мониторинг на качеството на заварките, дори седейки удобно на дивана, ще се увеличат значително“, поясниха от Кимекс.

Повече внимание върху безопасността при заваряване

Днес инвестициите в безопасността на заваръчния процес са по-важни от всякога. Нарастващите изисквания за безопасност на труда на заварчиците и рисковете от излагането им на вредни изпарения инициираха законодателни действия за по-добра защита на здравето и безопасността на работниците в производствената среда. „Набляга се върху строгите граници на излагане на вредни условия, което накара държавите членки на ЕС да приведат своето законодателство в съответствие с Директива 2017/2398 на ЕС, която променя Директива (2004/37/ЕО). Тя предвижда разработването на продукти, които намаляват рисковете за здравето, помагат за предотвратяване на професионални заболявания и наранявания и осигуряват възможно най-добрата ергономичност, без да се жертва ефективността“, допълниха българските специалисти.

Видът и нивото на защита зависят от задачата и продължителността на излагане на изпарения от заваръчния процес. Например леките шлемове са достатъчни при извършването на инцидентни заварки, докато продължителното излагане на вредни изпарения и пръски изискват максимално добра защита на дихателните пътища.

Рисковете за развитие на професионални белодробни заболявания при заваряване могат да бъдат намалени по няколко начина: чрез използване на дихателна защитна екипировка (RPE); локална принудителна вентилация (LEV) или посредством отстраняване на изпаренията директно в източника. За целта се използват горелки, оборудвани с интегрирано изсмукване на газовете. Това защитава не само заварчика, но и всички работници в същото пространство, като по този начин се гарантира по-добра безопасност на работното място.

Въпреки предизвикателствата на изминалата година е ясно, че новите технологии създават нов начин на работа. С приближаването на производството по-близко до потребителя тенденцията е производителите да поемат инициативата за създаването на по-добри работни места с модерно оборудване.

... и върху устойчивостта

„За всички устойчивостта е все по-често първа точка от дневния ред. Обща тенденция е, че крайните продукти се проектират да издържат по-дълго със сменяеми резервни части, които в някои случаи се заваряват“, поясниха от фирма Кимекс.

Друго интересна насока на развитие е продиктувана от това, че в автомобилната и транспортната индустрия все повече се използват и заваряват високоякостни стомани при производството на по-леки конструкции с по-нисък разход на гориво.

Една от най-новите стъпки на Европейската комисия по отношение на екологията е законовото регламентиране на изискванията за еко дизайн. Според новия закон, който влиза в сила от март 2021 г., производителите в ЕС ще бъдат задължени да разполагат с резервни части в рамките на десет 10 години за всички нови продукти, пуснати на пазара след март 2021 г.

„В заключение може да се каже, че генералният въпрос за 2021 г. е: Какво е състоянието на бизнеса в променените условия и колко бързо глобалната икономика ще започне да се възстановява? Това остава да видим“, коментират в заключение от Kemppi.

Повече информация за Кимекс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Kemppi, Кимекс, freepik.com

Сподели

Още от Индустрия 4.0