Сподели

Кимекс: Безкомпромисната устойчивост на функцията за следене на шева е запазена марка на роботизираните системи Kiberys

31 май 2022 г.

 

 

Доказаната българска компания Кимекс и дъщерната й фирма за роботизирани системи Киберис отново се срещнаха с клиенти и партньори в централния им офис в Стара Загора. „Радваме се, че тази година успяхме да проведем отново нашите традиционни „Дни на отворените врати“. Демонстрирахме заваръчни машини на финландската компания Kemppi, системи за плазмено рязане на американския производител Hypertherm, системи за шпилково заваряване на немската компания HBS, както и заваръчни маси и системи за фиксиране на детайли на немския лидер Demmeler. Основен акцент в събитието бяха иновациите в роботизираните системи Kiberys, които са наш собствен продукт. Системите притежават международни патенти за ключови елементи от дизайна и конструкцията“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Кимекс, водещ системен интегратор на висококачествена заваръчна и металообработваща техника и системи у нас.

Система за роботизирано заваряване KBWELD HDC5 с марката Kiberys

KBWELD HDC5 на Киберис е система с 5-осно управление, оборудвана с тандемна MIG/MAG заваръчна система, която е базирана на два токоизточника за роботизирано заваряване Kemppi А7/450 A. Системата се отличава с впечатляващата обща максимална мощност от 900 A. Освен тандемния контрол на два заваръчни токоизточника, Киберис представи и собствена концепция за тандемна MIG/MAG горелка за роботизирано заваряване с много предимства в сравнение с конвенционалните горелки на пазара. Едно от тях е бързият преход към заваряване с една дъга, без да се налага смяна на бренера. Посетителите имаха възможност да видят тандемни MIG/MAG процеси на заваряване с много висока производителност при импулсно MIG/MAG заваряване със специализирана функция Wise Fusion на Kemppi за фокусиране на дъгата.

Постигнатата с тях производителност на заваръчния процес е наистина впечатляваща:

  • За катет 8 mm (а-размер 5.7 mm) в ъглов шев в долно положение (РВ), максималната скорост на заваряване е 1300 mm/min при работеща функция за следене на шева;
  • За катет 10 mm (а-размер 7.1 mm) в ъглов шев във вана (РА), максималната скорост на заваряване е 600 mm/min при активирана функция за следене на шева.

Тези режими осигуряват производителност от 20 kg наварен метал за час горене на дъгата.

Роботът KBWELD HDC5 разполага с вграден софтуер за управление с интелигентни функции за откриване на отместването на заготовката спрямо програмата и коригирането й по време на заваряване. Той притежава и динамична адаптивна система за следене на заваръчния шев по време на заваряване на базата на данните за колебанията на заваръчния ток при извършване на колебателно движение на заваръчната горелка.

Тази функционалност на роботизираната система я прави изключително надеждна в реалното производство. Гостите на Кимекс имаха възможността да се убедят в категоричната надеждност на функцията за следене на шева. „Дори при значителни отклонения от правилната траектория от порядъка на 2-3 cm за шев с дължина 20 cm, системата успява да проследи зададените параметри и да изпълни шева качествено. Системата за следене демонстрира още по-впечатляващи възможности, когато се заварява на няколко сантиметра от ъгловия шев върху една от заваряваните ламарини. Дори в тази ситуация по време на заваряване роботът се движи в правилната посока и след около 5-10 cm открива съединението, а заварката продължава вече по коректната траектория”, поясниха от Кимекс.

Стабилност на резултатите и надеждност на производството

„Безкомпромисната устойчивост на софтуерната функция за следене на шева се е превърнала в запазена марка на роботизираните системи Kiberys в последните години“, заявиха с гордост от Кимекс.

В областта на WIG заваряването бе представен роботът Kiberys KBWELD HDC6 с двуосен позиционер, който е оборудван със система за бърза фиксация на цилиндрични детайли. Системата за WIG заваряване със студено телоподаване, която е собствена разработка на Киберис, е базирана на заваръчна машина MASTERWIG ACDC 3500 W – 350 A с водно охлаждане на Kemppi. „Уникалната функционалност на заваръчната система Kiberys осигурява възможност за следене на шева при WIG заваряване, която анализира напрежението на дъгата и извършва колебателно движение при заваряване за точно позициониране на горелката – както в странично, така и във вертикално положение. Това гарантира стабилност на резултатите и надеждност на производството, независимо от неточностите на асемблирането и позиционирането на детайла“, допълниха от Кимекс.

Бяха извършени демонстрации на заваряване на детайл на двуосен позиционер в пълен синхрон с управлението на робота и позиционера. „Благодарение на тази функция е възможно да се заварява сложен контур в най-удобно заваръчно положение (обикновено във вана – РА), без да се прекъсва шева по цялата дължина на контура. Линейната конструкция на роботите Kiberys позволява безпроблемна координация между позиционер и робот, като в този тип движение позиционерът се върти така, че заваръчният шев да е винаги в положение РА, а роботът се движи в пространството и адаптира върха на инструмента към детайла и съответната точка от контура, която лежи на траекторията на шева“, коментираха още от Кимекс.

Повече информация за Кимекс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Повече информация за Киберис ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Кимекс, Киберис

Сподели

Още от Индустрия 4.0