Сподели

Кобот CRX на FANUC е част от решението за непрекъснат автоматичен процес за опаковане на храни на INTRAMA

21 януари 2021 г.

 

 

Автоматизацията на фабричното производство e една от най-устойчивите тенденции през последните десетилетия. Появата на колаборативните роботинаричани още коботи, разкри нови вълнуващи възможности за автоматизация, тъй като позволи на хората и роботите да работят безопасно и ефективно рамо до рамо. През 2020 г. глобалният пазарен дял на коботите възлиза на милиарди евро, а тенденцията за значителен растеж през следващите няколко години се запазва. И докато роботите са в състояние да извършват все повече и повече действия, малкият и средният бизнес очакват инвестицията в тях да намалява.

Като отговор на тези предизвикателства, FANUC пусна на пазара моделите колаборативни роботи CRX-10iA и CRX-10iA/L с цел да направи автоматизацията достъпна за всички. „Фирма INTRAMA разработи завършена функционална система за автоматизация на малки и средни производства от хранително-вкусовата промишленост, която използва CRX робот на FANUC. Тя се характеризира с лесна инсталация, настройка и преоборудване, когато технологичната линия трябва да премине от един продукт към друг“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България.

Системата автоматизира опаковъчния процес от нарязването на продукта до неговото съхраняване в бариерна опаковка и осигурява непрекъснат работен поток при оптимални технологични параметри. В комбинация с минималното използване на ръчен труд, това решение гарантира високоефективно, хигиенично и безопасно производство.

„INTRAMA избра за своя проект кобот CRX на FANUC, тъй като той изисква подово пространство от само 190 mm и е особено подходящ за монтаж в ограничена площ. Използването на колаборативен робот, от една страна, води до отпадане на необходимостта от използване на допълнителни защитни заграждения, а от друга – високата степен на свобода на движение дава възможност за различни варианти на позициониране на машините една спрямо друга“, поясниха експертите на FANUC България.

Автоматизираната система се състои от:

  • BIZERBA Scaleroline A660 – индустриален слайсер за прецизно нарязване и подреждане на колбаси с непрекъснат контрол на теглото на порцията и корекция на дебелината на слайса при всеки срез;
  • FANUC CRX-10iA/L – колаборативен робот с полезен товар от 10 kg и степен на защита IP67;
  • INTRAMA Accent – термоформовъчна машина за опаковане във вакуум и модифицирана газова среда с възможност за работа с твърдо и меко фолио, оборудвана с технологията „TF Control“.

 

Това решение е подходящо за случаи, при които захранващият конвейер минава странично спрямо опаковащата машина. Например за зареждане на трейсийлър, оборудван с денестър за автоматично подаване на тарелки, или термоформовъчна линия с високи и дълги капаци на формоващата секция. Системата е приложима също, когато необходимо зарежданият продукт да бъде завъртян при поставяне в опаковката. За надеждно захващане в INTRAMA разработват специален грипер с тристепенно движение и пневматично управление, отговарящ на високите хигиенни изисквания за контакт с хранителни продукти. Модулната му конструкция позволява да бъде преобразуван за работа с различни продукти и размери. Освен за слайсиран колбас, системата може да се използва и за сирене, халуми и др.

„Лесни за употреба, безопасни и подходящи за широк спектър от приложения, коботите CRX на FANUC са проектирани специално, за да превърнат автоматизацията в рентабилно решение за компании от всички индустриални отрасли и мащаби. Тази повишена достъпност обаче не води до компромиси по отношение на качеството. Коботите CRX се характеризират със същата доказана надеждност, с която марката FANUC е известна по целия свят“, коментираха в заключение от ФАНУК България.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник нина смковия материал: ФАНУК България, INTRAMA

Сподели

Още от Индустрия 4.0