Сподели

Коронавирусът е „лакмус“ за процесите по роботизация и автоматизация на производството

23 октомври 2020 г.

 

 

Колаборативни роботи, хотелски роботизиран асистент, крачещ робот, умна фабрика и най-новите софтуерни разработки в областта на автоматизацията на производството. Всичко това и още технологични решения за всеки бизнес представи второто издание на Robotics Strategy Forum 2020, чийто организатор е Професионална асоциация по роботика и автоматизация (PARA). Събитието се проведе на 22-ри октомври 2020 г. в сграда „Инкубатор“ на София Тех Парк, а хибридният му формат позволи то да бъде достъпно за всеки с интерес към  роботизацията. Инженер.БГ бе основен медиен партньор и участник във форума, а днес ще Ви разкажем за интересните акценти от него…

 

Събитието се проведе в две части – лекционна, която се излъчваше онлайн през целия ден, и изложбена на място. Сред експертите, които взеха участие в лекционната част, бяха инж. Христо Гилищаров, управител на ФАНУК България, инж. Георги Грозданов, ръководител на Техническия инженерен център на Фесто Производство, инж. Калоян Георгиев, ръководител екип и архитект IoT решения за автоматизация и енергиен мениджмънт в  Шнайдер Електрик България, Васил Такев – локален бизнес мениджър „Задвижване, роботика и дискретна автоматизация“ в АББ България и др.

Инженер.БГ ще представи най-интересните моменти от тяхното участие в поредица от материали. Очаквайте скоро в Инженер.bg и ДигиталнаИндустрия.bg!

 

 „Рум сервиз, моля!“

Представете си как стоите в уютна стая в луксозен хотел с красив интериор. Изведнъж огладнявате, но сте много уморени и затова поръчвате храна за стаята. На вратата се почуква, отваряте, а пред Вас приятелски Ви помахва хотелски робот-асистент, готов да изпълни всяка Ваша поръчка. Не, това не е фантазия, а реалност. И то в български хотел в столицата! Роботът Roomy можеше да бъде видян на щанда на хотел Бест Уестърн Премиер Летище София в специалната експо зона.

 

В изложбената зона водещи компании представиха решения за автоматизация. Сред тях бяха: ФАНУК, Фесто Производство, Шнайдер Електрик, Gimatic, Ocado Technology, Spesima и др.

„Коронавирусът направи автоматизацията още по-желана“, сочат данните от годишното проучване на PARA

Два дни преди старта на събитието организаторите представиха резултатите от анкетата на PARA за ролята на автоматизацията в българската индустрия. Участие в него са взели 32 компании – производители на автомобилни компоненти, мебели, електроника, детайли за машиностроенето и др., с близо 15 хиляди служители общо.

Според проучването най-голяма нужда от автоматизация има в производството. За 38% от компаниите в проучването пандемията не е оказала негативно влияние, дори напротив, 19% от тях споделят, че е ускорила процесите на автоматизация в тях.

Благодарим на организаторите на събитието, и по-специално на г-н Кристиян Михайлов, съосновател на Асоциацията по роботика и автоматизация (PARA), за възможността за първа година да се включим с щанд на събитието! За нас бе удоволствие да се потопим в света на роботизацията!

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Сподели

Още от Индустрия 4.0