Сподели

Лазерните системи и технологии на Trumpf са оптимален инструмент в дигиталния свят на Индустрия 4.0

11 юли 2018 г.

Високотехнологичната компания Trumpf представи иновативни хардуерни и софтуерни решения в областта на лазерните технологии в рамките на провелия се в началото на юни т.г. форум за лазерна техника LASYS, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от Трумпф България. „Никоя друга технология освен лазерната не може така успешно да удовлетвори изискванията на толкова много различни производствени процеси“, коментираха от фирмата.

„Наблюдава се постоянен ръст на броя машиностроителни компании и системни интегратори, които залагат в своето производство лазерни технологии. Нашата цел е да предложим атрактивни решения, базирани на разнообразни технологични концепции, които позволяват на клиентите ни достъп до данните за машините и операциите в реално време, както и визуализацията им“, уточниха от Трумпф.

Интелигентна оптична и специално разработена сензорна система

Лазерните процеси разчитат на безупречно взаимодействие между източника на лазерния сноп и оптичната система. Най-простото решение е лазерната система за управление да осигури оптимална синхронизация между тях.

„Най-новите разработки в процесните сензори дадоха нов тласък на роботизираната обработка. Например, днешните системи могат да позиционират заварката, благодарение на камера или OCT сензор, и след това да мониторират процеса и да го управляват в реално време от разстояние“, обясниха от фирмата.

Една съвременна сканираща оптична система, например интелигентно програмируемаета фокусираща оптична система (I-PFO), контролира движенията на роботите и използва гъвкава и динамична структура от огледала, чрез които насочва лазерния лъч в необходимата точка от 3D работното пространство. „Звучи доста сложно, но всъщност самото програмиране е изключително лесно, поради факта, че ние интегрирахме лазерната технология и I-PFO в единна система. Trumpf предлага софтуер, който може да се използва за симулиране, включително на оптичната система и робота, с цел оптимизация“, заявиха от дружеството.

Нови възможности при системите за насочване и формиране на лъча

Видовете твърдотелни лазери, които Trumpf представи на LASYS, намират все по-широко приложение в различни сфери. „Няколко са основни причини за това: опростена интеграция на системата за насочване на лъча, гъвкаво разделяне на лъча или пречупване в лазерната мрежа на Trumpf (Trumpf Laser Network – TLN), както и развитие на самата система TLN. Компанията вече е в процес на разработка на кухи вълноводи като бъдеща форма на лазерен светлинен кабел за ултракъси импулсни лазери“, разкриха от Трумпф.

Голям прогрес е постигнат и в системите за формиране на лъча при твърдотелните лазери. „Така например, лазерите TruDisk вече са с BrightLine Weld – нова функция, която позволява гъвкаво разпределение на лазерния сноп по вътрешната и външната страна на лазерния светлинен кабел. По този начин се създават два различни лъча, които впоследствие системата наслагва един върху друг и синхронизира върху детайла с цел постигането на най-добър резултат. „Описаният подход предлага базови подобрения в качеството и спомага за повишаване на производителността. А патентованата технология BrightLine Weld може дори да бъде интегрирана към вече съществуващи лазерни инсталации“, съобщиха от фирмата.

„Съкровищница“ с данни

Комплексни лазерни процеси вече могат да бъдат описани в цифров вид, след което мониторирани и контролирани. „Ето защо лазерните системи и технологии, които Trumpf представи на тазгодишното издание на LASYS, са оптималният инструмент, който може безпроблемно да бъде интегриран в дигиталния свят на умната фабрика. Генерираните данни са в синхрон с множество приложения и стандарти от Индустрия 4.0“, разясниха от българския офис на компанията.

„Информацията се предава по криптирани канали към облак, където тя се оценява от експерти на фирмата и се изготвя анализ. По този начин могат да бъдат прогнозирани аномалиите и евентуалните ефекти от тях върху процеса, което ще доведе до големи подобрения в работата на машините в бъдеще“, допълниха те.

Новото поколение TruFiber

Източниците на лазерния сноп също могат да допринесат за разработването на по-умни начини за конфигуриране. Добър пример за това е серията лазерни дискове TruDisk, която Trumpf демонстрира по време на изложението чрез модела TruDisk 3000, както и новото поколение влакнести лазери TruFiber и модела TruFiber 2000, който също бе сред експонатите на щанда на компанията. „И двете решения са отличен избор не само при заваръчни процеси с линейно подаване, но още и при заваряване с колебателни движения – техника, която включва осцилация на постъпателните движения на лъча“, заявиха в заключение от Трумпф България.

Повече информация за Трумпф България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Трумпф България, Trumpf

Сподели

Още от Индустрия 4.0