Сподели

ЛД: Технологията Xtreme на компресорите RVXi от Mattei е ориентирана към изискванията за Индустрия 4.0 и облачните технологии

24 януари 2022 г.

 

 

Тази иновативна разработка поставя още по-голям акцент върху енергоспестяването и лесната поддръжка“, коментираха от ЛД.

Новите енергоефективни въздушни компресори на Mattei с основание могат да се опрeделят като технологична революция, която пренася италианската компания в света на Индустрия 4.0. Компресорите от серията RVXi разполагат със сензорни екрани, дистанционно управление и генерират съобщения при аномалии в работата си, както и при възникнала неизправност в реално време. По този начин потребителите имат пълен контрол върху тяхната експлоатация.

„Новата гама компресори RVXi (Rotary Vane Xtreme) с инверторно управление на Mattei са толкова ефективни, че могат да окажат значително влияние върху индустриалната ефективност при подаване на компресиран въздух с променлива скорост. Създадена специално, за да отговори на променящите се изисквания към средноголеми предприятия в индустриалния сектор, новата гама компресори, разработена от Mattei, разчита на новия контролер Maestro XC с 10-инчов сензорен интерфейс, функции за дистанционно управление, интернет връзка, корпоративна мрежова свързаност или използване на собствен вграден модем за получаване на известия в реално време по имейл в случай на повреда или неизправност“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска компания ЛД ООД, която предлага компресорите Mattei у нас.

„Новата комуникационна технология на Xtreme е разработена в крак с нашето, все по-дигитално време. Тя е ориентирана към изискванията за Индустрия 4.0 и облачните технологии“, коментира Андреа Капофери, мениджър по индустриализация в Mattei и главен мениджър на екипа, създал гамата RVXi. „Ние анализирахме внимателно нуждите на пазара, за да предоставим ефективен и дългосрочен отговор на индустриалните изисквания, като по време на разработката нашият екип за научно-изследователска и развойна дейност ги проучи изключително задълбочена, допълва Капофери.

„Първият прототип на новите компресори на Mattei бе представен на търговското изложение в Хановер през 2019 г., но преди преминаването към реалното серийно производство компанията искаше да се увери, че тяхната ефективност е изцяло тествана в полеви условия“, поясниха специалистите от ЛД.

Компресорът е тестван на производствена площадка в Северна Италия, като обратната връзка за резултатите от неговата ефективност при реални условия е отлична от самото начало. След почти 12 месеца събиране на данни функционалността на компресорите допълнително е прецизирана и през 2021 г. е даден старт на производството на първата серийна партида машини.

При разработката на новите компресори инженерите на Mattei са се фокусирали върху изследванията на устойчивостта и енергийната ефективност, което винаги е било един от основополагащите принципи на философията на компанията от Милано. Андреа Капофери обяснява: „Нашите компресори работят с впръскване на масло, но за разлика от решенията на конкурентни компании ние използваме иновативна патентована технология, наречена Xtreme Injection Technology за пулверизиране на маслото, позволявайки то да се впръсква по-интелигентно, което води до значителни икономии на енергия“. Друга иновация, с която компанията Mattei се налага на пазара е добавянето на инвертор към технологията Xtreme. „Той регулира скоростта на въртене на компресора според действителната потребност от компресиран въздух, избягвайки ненужното разхищение на енергия. Това прави нашите машини още по-ефективни в диапазона на натоварване от 40% до 70% от мощността, в който инверторната технология се използва от почти всички производители на компресори“, добавя още Капофери.

И новостите не спират дотук. „Разработена е иновативна интелигентна система за регулиране на температурата, наречена Xtreme Thermal Management Technology. За повишаване на ефективността в процеса на компресия са проектирани и внедрени голяма охладителна система, управлявана от контролер Maestro XC за работа в среда на Индустрия 4.0, електронен термостатичен вентил и вентилатор с честотно регулиране на скоростта, които работят симбиотично на базата на действителната температура на маслото, за да се оптимизират консумацията и работната температура“, коментираха от ЛД.

Други характеристики, върху които специалистите на Mattei са се концентрирали при разработването на RVX, са издръжливостта на използваните материали и лесната поддръжка благодарение на наличието на фланцови тръби и фитинги без херметизиращи уплътнения. Това улеснява техническото обслужване, като осигурява и висока надеждност по отношение появата на потенциални течове.

Важно е да се отбележи и възможността да се наблюдават параметрите на компресора в реално време както с помощта на сензорния контролер Maestro XC, така и дистанционно през облака Mattei Cloud. Това също има решаващо значение за намаляване на разходите, тъй като данните могат да се използват за прецизно планиране на допълнителни операции по поддръжката, като се сведе до минимум рискът от повреди и се осигури пълно съответствие с тенденциите за Индустрия 4.0”, допълниха още от доказаната българска фирма.

Повече информация за ЛД ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материалЛД, Mattei

Сподели

Още от Индустрия 4.0