Сподели

Новият сензорен модул ThinkTop V20 от Alfa Laval извежда мониторинга на клапани в ерата на Индустрия 4.0

06 април 2023 г.

 

 

Следващо поколение устройства за индикация на хигиенни клапани пусна на пазара Alfa Laval – един от лидерите в производството на оборудване за топлопредаване, сепариране и работа с флуиди. „Новият ThinkTop V20 извежда мониторинга на клапани в ерата на Индустрия 4.0, осигурявайки по този начин конкурентно предимство за компаниите от хранително-вкусовата промишленост и други индустриални сектори. Устройството „вдига летвата“ по отношение на контрола на процесите, като ги прави по-надеждни и прецизни, като същевременно спестява време и средства за инсталиране, пускане в експлоатация, работа и поддръжка“, анонсираха за Инженер.bg от българския офис на Alfa Laval.

Сензорният модул ThinkTop V20 предоставя дигитално наблюдение и така повишава надеждността относно позицията на клапаните в технологичните линии. Това е първият подобен модул, който не изисква поддръжка и ръчно програмиране или регулиране. Позволявайки 360° LED визуална индикация на състоянието във всички посоки, ThinkTop V20 осигурява удобно наблюдение в реално време от контролната зала.

ThinkTop V20 предоставя 40% по-бърза настройка в сравнение с конвенционалните устройства за индикация на клапани

„Само няколко секунди са необходими, за да се въведе устройството в експлоатация – извършва се чрез лесно инсталиране, активиране и деактивиране. Сензорите автоматично разпознават типа и размера на клапана, калибрират и записват разстоянията за неговото отваряне и затваряне и завършват настройката без да се изисква ръчна намеса или да се прекъсва производството”, разясниха от Алфа Лавал.

Не са необходими опит, обучение, адаптери или специални инструменти. Всеки може да инсталира правилно нов ThinkTop V20 или да замени по-стар модул за индикация на клапани, като запази хигиеничността, производителността и времето за работа, а същевременно спестява време и пари“, разясниха от Alfa Laval.

Усъвършенстван хигиенен дизайн и набор от комуникационни протоколи

ThinkTop V20 е част от доказаната гама ThinkTop V-series (други нейни представители с доказани през годините качества са ThinkTopV50 и ThinkTop V70), като притежава същия външен вид. Неговият компактен, здрав дизайн позволява инсталация в тесни пространства.

„Модуът е херметически затворен, което повишава надеждността и предотвратява навлизането на вода и прах или неоторизиран достъп. Със степен на зашита IP69K, устройството е подходящо за вътрешна и външна употреба. То предава състоянието и позицията на клапана към всяка система с програмируем логически контролер (PLC), използвайки електрически сигнали за обратна връзка“, поясниха от компанията производител.

Производителите могат да избират комуникационен протокол, който най-добре да отговаря на техните нужди – цифров, AS-интерфейс или IO-Link. Използването на комуникационния протокол от точка до точка IO-Link позволява свързването на сензори към системи за автоматизация, като също така улеснява достъпа до важни данни в реално време.

 

„Видимостта в реално време и дистанционното наблюдение на ThinkTop V20 – функционалности, които се вписват в концепцията на Индустрия 4.0, осигуряват конкурентно предимство на производителите, а освен това им позволяват да се съсредоточат върху основния си бизнес“, коментираха още от Alfa Laval.

ThinkTop V20 е подходящ за хигиенни приложения при производството на млечни продукти, напитки, продукти за домашна и личната хигиена, както и в биотехнологиите, фармацевтиката и много други индустрии.

В обобщение, основните предимства, с които се отличава новият продукт, са:

  • Точна индикация на позициите на клапана в рамките на ±1 mm;
  • Естетичен и хигиеничен дизайн, базиран на серията ThinkTop V;
  • Интуитивна настройка „на живо“ за бърза инсталация;
  • Различни възможност за комуникация: цифрова, AS-I или IO-Link;
  • Съвместимост с хигиенните вентили на Alfa Laval със стандартни гъбовидни връзки, което улеснява надграждането на по-стари модули за индикация на клапани;
  • 360° LED визуална индикация за състоянието, видима от всички посоки.

 

Повече информация за Алфа Лавал, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! 

Източник на снимковия материал: Alfa Laval

Сподели

Още от Индустрия 4.0