Сподели

Разрязването на торта с ултразвукова точност с робот на FANUC увеличава производителността с повече от 650%

08 февруари 2024 г.

 

 

Италия често е наричана „Bel Paese“, т.е. „прекрасната страна“, но като се имат предвид нейните разнообразни кулинарни традиции, тя със сигурност може да бъде определена и като „страната на добрата храна“. Отличната национална кухня отдавна се е превърнала в динамично развиваща се хранително-вкусова индустрия, представляваща тясно свързана мрежа от компании на територията на Италия – както големи фирми, така и малки местни предприятия. „Италианската компания Vigap решава да автоматизира процеса на разрязване на своите тестени изделия, който преди се е извършвал ръчно. Създаденото решение включва внедряването на робот FANUC, използващ ултразвуков нож в условията на ограничено пространство, което е осигурило съвършен и бърз производствен процес“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България.

Компанията Vigap, чиято централа се намира в Али Терме, провинция Месина, е една от най-важните фирми за тестени изделия в Сицилия. От 1975 г. Vigap произвежда сладки и солени замразени тестени изделия за хотели, ресторанти, кетъринг компании и барове. Ежедневно екипът на Vigap произвежда кроасани, печива, десерти, полуфабрикати (бутер тесто и др.), маслено тесто с пълнеж. Всички те са хранително балансирани, без добавени мазнини и изцяло натурални, произведени по традиционни рецепти и в съответствие с установените в Европейския съюз стандарти за качество.

„Екипът на Vigap е истински привързан към традицията и внимателното отношение към съставките, предавани от поколение на поколение, което днес отваря възможности за технологични иновации. По този начин компанията се стреми да поддържа високите си стандарти за качество и да постигне нови нива на производителност, така че да може да отговори на нуждите и на чуждите пазари“, разказаха от ФАНУК България.

Компанията е семейна, като визията на второто поколение е да се поддържа високо ниво на качество при оптимизиране на ресурсите. „Vigap е фирма, която е силно свързана със своята принадлежност, затова никога не пренебрегваме традициите на нашата земя“, коментира производственият мениджър Масимилиано Пистоне. „Избрахме да автоматизираме определени производствени етапи, за да станем по-стабилни и да увеличим производствения си капацитет с оглед на нашите бъдещи проекти“, допълва той.

Проектът на Vigap е амбициозен: благодарение на оптимизирането на процесите и въвеждането на роботи в производството, компанията се стреми да постигне по-високо ниво на растеж, като отговори на изискванията на външните пазари. „ Благодарение на перфектната комбинация от традиция и иновация, Vigap ще може да посрещне предизвикателствата на постоянно развиващите се международни пазари“, заявиха от ФАНУК България.

От мениджмънта на Vigap са избрали да автоматизират процеса на разрязване на парчета на готовите изпечени сладкиши, който преди се е извършвал изцяло на ръка. Това е постигнато чрез внедряване в производството на робот, оборудван с ултразвуков нож, позволяващ чисто и прецизно нарязване на тортите.

„Сега, благодарение на тази технология, ние сме по-ефективни, по-прецизни и можем да гарантираме чисто срязване на продукта, както и да се възползваме от увеличение на производствения ни капацитет“, обяснява Масимилиано Пистоне.

По този начин процесът на производство на торти се превръща в оптимално хибридно решение между традиция и индустриализация: традицията за приготвянето на качествените съставки на ръка се запазва, докато производителността се увеличава.

По думите на Карло Депу, управляващ директор на компанията Demur, системен интегратор, специализиран в индустриални роботизирани системи, тясното място във веригата за производство на торти е нарязването на парчета. То се е извършвало с помощта на ръчна машина, чийто капацитет бил 300 торти на ден. Demur заменя машината с работна клетка, състояща се от робот с шарнирно рамо и ултразвуков нож. Така капацитетът на Vigap се увеличава до нарязването на 2000 торти на ден, което означава повишаване на производителността с 650%. Персоналът, който преди е отговарял за този процес, е преместен в отдела за изследователска и развойна дейност.

„Главният герой в работната клетка, която от Demur са разработили за Vigap, е роботът FANUC LR Mate. Ако Vigap вижда себе си като „свързващото звено между „добро утро“ и „лека нощ“, FANUC може да се определи като „ мостът между доброто производство и още по-доброто производство““, коментираха от ФАНУК България.

„Избрахме робот FANUC заради неговата прецизност и надеждност и графичния интерфейс, който прави операциите много лесни за оператора“, казва Карло Депу. Всички обучителни панели на роботите FANUC се предлагат заедно с интерфейс iHMI, който е иновативен, интуитивен и ергономичен, улеснявайки взаимодействието на операторите с робота.

При нарязването роботът се ръководи от система за машинно зрение, която е в състояние да разпознае обекта и да изчисли неговия център на тежестта. Това прави машината многофункционална и гъвкава по време на работа.

Разрезът се извършва с помощта на ултразвукова технология, която кара титаниевото острие да вибрира с честота от 20 kHz. По този начин рязането е прецизно, чисто, бързо и, тъй като отговаря на изискванията за чистота и хигиена, по острието не остават хранителни остатъци.

„Решението, предложено от Demur и FANUC, не само подобрява условията на работа на операторите, но също така увеличава производителността и ефективността, като същевременно гарантира запазването на традиционността на продукта“, поясниха от ФАНУК България.

„Избрах робот на FANUC, но преди всичко изборът ни беше за екипа на FANUC, защото той се състои от изключително компетентни хора, с които е възможно да се говори за технологични решения на високо ниво, както и за разработването на сложни приложения, които изискват точни решения в икономически и организационно стабилен контекст“, допълва още Карло Депу.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от Индустрия 4.0