Сподели

Пневматични продукти и решения на Festo с IO-Link® комуникация съдействат за успеха на голяма мебелна компания

16 март 2023 г.

 

 

Компанията nobilia е най-големият производител на кухни в Европа, като всеки ден от нейните автоматизирани производствени линии слизат около 3000 кухни, а годишно – около 660 000 кухни за вграждане. Какво се крие зад този успех и каква е неговата рецепта? „Ефективното производство на кухненски модули се реализира чрез системи за сглобяване с висока степен на автоматизация, много от които се доставят от компанията Hüttenhölscher. Специалистите по автоматизация в Hüttenhölscher използват основно продукти на Festo, които са оборудвани с комуникационната технология IO-Link® за подобряване на гъвкавостта и наличността на системите“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от Фесто ЕООД.

Всяка кухня на nobilia се състои средно от 10 модула, като това прави повече от 6.5 милиона кухненски модула годишно. „Изпълнението на този вид продукция просто не е възможно без висока степен на автоматизация“, обяснява г-н Мартин Хенкеньохан, ръководител на инженерния отдел в nobilia. „Потребителите обаче имат индивидуални очаквания, когато става въпрос за тяхната кухня. А това често води до партида от 1 брой в производството“, допълва той.

Висококачествени решения за високи изисквания

Със своите рентабилни и надеждни производствени съоръжения nobilia успява да покрие собствените си строги изисквания по отношение на обем продукция, скорост и производителност, като същевременно гарантира спазване на сроковете на доставка и предоставяне на висококачествена услуга. Работейки в тясно партньорство с nobilia, компанията Hüttenhölscher използва своя експертен опит, за да разработи персонализирани решения за автоматизация от висок клас на системите за сглобяване на nobilia. „Нашите процеси на непрекъснато усъвършенстване са изградени върху технологични иновации. Много от тях – като например компонентите с IO-Link® комуникация или вентилните терминали Motion Terminal – са на Festo и се характеризират с изключително високо качество“, категоричен е г-н Даниел Хютенхьолшер, управителен директор на Hüttenhölscher Maschinenbau.

Най-новата напълно автоматизирана система за сглобяване на чекмеджета за кухненски модули, която Hüttenhölscher е доставила на nobilia, има две нива. На горното ниво предните компоненти на чекмеджетата се обработват от системата за пробиване и се добавят необходимите монтажни отвори. На долното ниво паралелно се сглобяват съответните чекмеджета. Последната стъпка в асемблирането е, когато предната част се монтира отпред на чекмеджето.

Предните панели на чекмеджетата варират в широк диапазон от размери, материали и цветове, като се движат по производствената линия един след друг според спецификациите на поръчката. „Те са един вид управляващи елементи. Веднага щом се подаде преден панел, системата разпознава точната му идентичност чрез баркод. Използвайки тези данни, системата за пробиване автоматично се настройва към размера на предния панел и необходимия шаблон на отворите. В същото време системата започва да сглобява подходящата кутия за чекмеджетата в долната част на машината. В последния етап на монтажната линия предният панел и кутията се съединяват, за да се създаде завършеното чекмедже“, пояснява Хенкеньохан. „Техническата експлоатационна наличност и максималната прецизност са основен приоритет за нашата компания. Ето защо изискваме от нашите доставчици на машини да използват продуктите на Festo за много области“, добавя още той.

Продуктовата гама Stars in Pneumatics на Festo

Предните панели и чекмеджетата се преместват стъпка след стъпка в процеса на сглобяване с помощта на голям брой пневматични задвижвания от серията Stars in Pneumatics, които ги задържат и фиксират по време на обработката. Задвижванията ADN, DNC, DFM, DSBC и DSNU демонстрират своите качества като здравина и дълъг експлоатационен живот в запрашена работна среда, докато плъзгачите SLT допълват портфолиото от инсталирани продукти на Festo.

Гамата Stars in Pneumatics включва 2200 продукта за автоматизация, които се отличават със своята здравина, атрактивни цени и наличност по целия свят. С оптимизираната си функционалност те могат да решат 80% от всички задачи по автоматизация. „Високото качество на продуктите за автоматизация на Festo е причината, поради която почти всички наши клиенти настояват в техните системи за автоматизация да бъдат използвани продукти на Festo“, обяснява Даниел Хютенхьолшер. Например, спецификацията на най-новата система, предоставена на nobilia от Hüttenhölscher, включва компоненти с интерфейса IO-Link®. „Това е така, защото успяхме да убедим инженерите и техниците от Hüttenhölscher и nobilia в предимствата на тази комуникационна технология“, обяснява г-н Виктор Петерс, инженер продажби във Festo.

Повишена експлоатационна наличност на системата с технологията IO-Link®

Всички пневматични функции се управляват от компактния вентилен терминал VTUG с голям дебит и вградена комуникационна технология IO-Link®. Тази технология е единна, стандартизирана и ефективна при операции по асемблиране и окабеляване. Устройствата с IO-Link® могат да бъдат настройвани лесно и удобно, а след подмяна бързо да бъдат върнати в експлоатация без необходимост от инженерен софтуер.

„По време на техническото обслужване комуникацията IO-Link® драстично ускорява отстраняването на неизправности, като по този начин гарантира, че машината ще се пусне по-бързо отново в експлоатация“, казва г-н Хютенхьолшер. Това е възможно, тъй като Festo IO-Link® master поддържа широки възможности за диагностика. Нещо повече, устройствата, поддържащи IO-Link®, като интелигентни сензори и задвижващи механизми, се параметризират автоматично в случай на подмяна. „Това значително повишава експлоатационната наличност на системата“, допълва г-н Хенкеньохан.

Модернизация на системите за работа в среда на Индустрия 4.0

Резултатите от комплексната диагностика могат бързо да бъдат прехвърлени с помощта на стандартизирани протоколи, както и да бъдат реализирани концепции за прогнозна поддръжка и мониторинг на състоянието. Festo предлага много устройства с IO-Link® – от различни серии сензори до вентилни терминали, електрически задвижвания и контролери за стъпкови двигатели. „С тази модерна технология за комуникация Festo предоставя на нашите машини основен ъпгрейд, който ще ни отведе една стъпка по-близо до постигането на Индустрия 4.0. Тъй като вече няма нужда от единични кабелни връзки, IO-Link® сериозно намалява обема на електроинсталационните дейности. Благодарение на софтуера, настройките за параметризиране могат да се копират многократно, спестявайки време при пускане в експлоатация“, допълва още  Даниел Хютенхьолшер.

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Сподели

Още от Индустрия 4.0