Сподели

Ритбул: Aggreko преминава към Industry 4.0 чрез гъвкава и мощна комбинация от системи на EPLAN

10 юли 2020 г.

 

 

Създадена в Нидерландия през 1962 г., компанията Aggreko, която сега е с централен офис в Глазгоу, Шотландия, е един от водещите световни доставчици на решения за временно електрозахранване, отопление и климатизация за индустриално и битово приложение. Днес тя развива своята дейност в повече от 100 държави и присъства в над 204 населени места по света.

Aggreko предоставя решения за клиентите в няколко ключови сектора – минно дело, добив на нефт и газ, производство, центрове за данни, комунални услуги, организиране на различни събития и строителство. Компанията е подизпълнител на мащабни събития като Световната купа по ръгби 2019 г., Олимпийските игри през 2012 г. и Игрите на общността през 2018 г., проведени на Златния бряг в Австралия.

„Основно предизвикателство пред Aggreko се е състояло в осигуряването на ефективен и безпроблемен обмен на данни. Решението е намерено с използването на платформата EPLAN, и по-специално на системите EPLAN Electric P8, EPLAN Pro Panel, EPLAN Harness proD, EPLAN Smart Wiring и EPLAN Data Portal“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Ритбул, официален вносител на EPLAN за България.

Ефективен поток на данни и сътрудничество между отделите

За своите сложни мултидисциплинарни инженерни проекти Aggreko използвала система за двуизмерно компютърно проектиране заедно с комбинация от документи на Microsoft Word и Excel за проектиране на електрическите схеми. Компанията искала да намали времето за разработка, необходимо за проектиране на цифрови прототипи. Екипът от проектанти бил наясно, че по-ефективният процес на проектиране е начин за постигане на тази цел, така че компанията започнала да търси устойчиво 3D решение, което да повиши ефективността на  процеса.

„Aggreko се обърнала към EPLAN за помощ при намирането на решение. След като специалистите на EPLAN провели първоначална инспекция на процесите на проектиране в Aggreko, те предложили решение, което да подпомогне ефективния поток на данни и сътрудничеството между отделите“, разказаха от Ритбул. „Основни елементи на това решение били EPLAN Electric P8, EPLAN Pro Panel, EPLAN Harness proD и EPLAN Smart Wired. След като експертите се запознали с потенциалните ползи, Aggreko пристъпила към използване на решението на EPLAN, за да рационализира процеса на проектиране. Компанията закупила съответните софтуерни лицензи заедно с пакети за техническа поддръжка, обучение и внедряване“, уточниха още те.

EPLAN Electric P8 e в основата на проектирането на електрически схеми

Софтуерният пакет за проектиране на електрически схеми е в основата на решението, което внедрила компанията Aggreko. „Той предлага комплексен набор от инструменти за планиране, документиране и управление на проекти за автоматизация. Основните му предимства включват поддръжка при повторна употреба на проектни елементи, което означава, че веднъж разработени, същите елементи могат да бъдат включени в множество проекти“, заявиха от българската фирма. „Това не само спестява време, но гарантира последователност и минимизира риска от грешки. EPLAN Electric P8 също така автоматизира създаването на документация, което означава, че всички, които работят по даден проект, независимо дали са свързани с производство, монтаж, пускане в експлоатация, тестване или последващи ежедневни операции, винаги имат достъп до подробна и точна информация“, допълниха те.

Точното решение от пръв път с Digital Twin

„Системата EPLAN Pro Panel работи съвместно с EPLAN Electric P8, за да опрости значително проектирането на контролните панели. Тя е разработена с цел осигуряване на гъвкавост и дава възможност на потребителите да следват собствения си предпочитан подход за проектиране, независимо дали той се основава на спецификации с набор от оборудване, списъци със съединения или схеми“, обясниха експертите от Ритбул. „Всички необходими компоненти могат лесно да бъдат въведени и позиционирани в 3D изглед. Допълнително предимство е откриването на грешки и други аспекти на последователния контрол на качеството, които са определени предварително още на етапа на разработка. Функции като проверка за стълкновения гарантират, че цифровият двойник е създаден правилно още от първия път, което прави тестовете много по-лесни и практически елиминира необходимостта от преработка на проекта“, посочиха още те.

„Най-големите ползи от използването на продуктите на EPLAN са по-бързи, по-точни и по-последователни проекти. Софтуерът се справя с всички рутинни и повтарящи се задачи, включително създаване на необходимата документация, както и ускоряване на целия процес на проектиране. Това означава, че нашите инженери имат повече време за иновации и производство на персонализирани решения за нашите клиенти“, споделя г-н Греъм Шийлдс, главен електроинженер на Aggreko.

3D и 2D проектиране на кабелни снопове

Aggreko използва и решението EPLAN Harness proD, което подпомага ефективното проектиране и оформяне на документация за кабели и кабелни снопове в 3D и 2D формат. „Системата увеличава прозрачността и производителността, като същевременно намалява грешките до минимум. Лесното използване, автоматизираните работни процеси, прецизните производствени документи и високата степен на повторна употреба на разработките са сред предимствата за потребителите. Освен това проектирането на кабелни снопове не зависи от наличието на механичен прототип, който спестява много време на инженерите от Aggreko“, коментираха от Ритбул.

Гъвкава и ефективна комбинация от решения

„Когато започнахме да обсъждаме решението с Aggreko, процесите по проектиране в компанията не можеха да комуникират директно един с друг. За различните елементи на проекта се използваха множество различни решения, включително 2D CAD, документи на Word и електронни таблици на Excel“, припомня г-н Тони Уорд, регионален мениджър продажби в EPLAN. „Ние знаехме, че тази развиваща се и гледаща в бъдещето компания е убедена в предимствата на концепцията Industry 4.0. Така се стигна до това решение чрез гъвкава и мощна комбинация от системи на EPLAN“.

Наскоро компанията Aggreko е внедрила и EPLAN Smart Wiring – система, която визуализира окабеляването, като всички данни за кабелното свързване са 100% дигитални. „Благодарение на интелигентното окабеляване на EPLAN проектантите на Aggreko и производителите на панели отчитат ясен спад на процента грешки и значителни икономии на време. Ползите са особено забележими по отношение на последно направените промени, тъй като софтуерът бързо и надеждно се справя със сложната задача да сравнява новото състояние на проекта с предишния базов вариант“, отбелязаха още от Ритбул.

Създаване на виртуален прототип

Aggreko използва също EPLAN Data Portal. Системата представлява уеб-базирани информационни ресурси, които осигуряват достъп до подробни данни за стотици хиляди електрически, механични, хидравлични и пневматични компоненти. „Нашите две основни цели, когато започнахме съвместната работа с EPLAN, бяха да съкратим времето на проектиране и да гарантираме, че проектите са коректни още от първия път“, коментира г-н Греъм.

„Ние постигнахме и двете цели и благодарение на подхода за създаване на виртуален прототип, използван от софтуера на EPLAN, новото ни решение за автоматизация на процесите по проектиране се вписва в много добре с целта ни да преминем към Industry 4.0. Изключително сме доволни от резултатите и всички в проектантския екип отчитат ползи от внедряването му“, заявява в заключение той.

Информация за фирма Ритбул ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Ритбул, EPLAN

Сподели

Още от Индустрия 4.0