Сподели

Ритбул: Дигитални близнаци, 3D навигация, подобрено окабеляване, или проектиране от ново измерение с EPLAN 2024

03 юни 2023 г.

 

 

По време на Hannover Messe 2023 г. бе повдигната завесата пред новостите в платформата EPLAN 2024, включително нови функции за математически изчисления, по-лесно управление на окабеляването и безпрецедентни възможности за навигация през 3D модела на контролния шкаф. „Новата версия също така улеснява създаването на цифров близнак в EPLAN Pro Panel. Друго подобрение може да се види при окабеляването на машините, когато се работи с помощта на EPLAN Harness proD, при което резервните кабели се свързват за много кратко време, само с един прост клик на мишката“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска търговска и инженерингова компания Ритбул, която е пионер в предлагането на платформата EPLAN у нас.

В днешно време използването на автоматизация за постигане на бързи резултати е цел за много компании – нещо, за което платформата EPLAN предлага оптимално решение. Текущата версия 2023 вече осигурява бързо проектиране чрез облачно базирано управление на устройствата, поддръжка на съответствие с различни стандарти на схематичните макроси и бързата 3D графична памет.

„Щандът на Eplan на Hannover Messe 2023 EPLAN се превърна във форум на иновациите в очакваната версия 2024 на платформата, които са фокусирани върху това да направят софтуера още по-лесен за използване“, поясниха специалистите от Ритбул.

Новост 1: Изчислителни функции за блокови свойства

Могат ли лесно да бъдат свързвани обекти като двигатели и прекъсвачи? Да, това е доказан метод на работа в платформата EPLAN с функцията „Block Properties“. Предимство за потребителите е, че могат да имат достъп до свойствата на множество обекти едновременно и да създават връзки между тях, ако е необходимо. В новата версия EPLAN 2024 тези блокови свойства се разширяват с функции за изчисление, включващи основни аритметични и математически функции, както и операции за статистическо сравнение.

Потребителите вече имат възможността да изчисляват различните свойства на обектите в схемите. Тези свойства могат също така да се сравняват едно с друго директно в приложението. Например, ако потребител иска да изчисли тока въз основа на мощността на двигателя, новата поддръжка на системата гарантира бързи резултати.

„Предимствата за потребителите са очевидни. Важни проектни решения, базирани на изчисляване на електрически параметри – например избор на подходяща защита – могат да бъдат направени непосредствено при създаването на схемите. Това спестява време и гарантира коректни резултати, например когато трябва да се определят размерите на кабелите въз основа на предварително зададени натоварвания или да се изчисли общото съпротивление на кабелите на основата на размера и дължината на кабела“, коментираха българските специалисти.

Новост 2: 3D навигация за проектиране на разпределителни шкафове

Друга интересна функция е 3D Navigation Cube, която опростява прегледа на 3D макета на контролния шкаф, като създава негов цифров близнак в EPLAN Pro Panel много по-лесно. С помощта на тази функция по време на етапа на проектиране лесно могат да бъдат избирани и удобно завъртани 3D изгледите и повърхностите.

Друго ключово практическо предимство е, че разстоянията между компонентите, които възникват при разполагането им върху DIN шини, могат при желание да бъдат автоматично премахнати от софтуера. Такава компактност осигурява повече пространство върху шината, оптимизирана структура и повишава гъвкавостта за поставяне на допълнителни компоненти.

Новост 3: Усъвършенствано окабеляване

Текущата платформа EPLAN 2023 вече предлага опростено машинно окабеляване за контролни шкафове, които съдържат задвижващи механизми и сензори. Кабелният редактор Cable Editor позволява лесно окабеляване и визуализация в платформата EPLAN, независимо от броя на проводниците. Номерата на устройствата и типовете, началната и крайната точка, екранирането и свързването се визуализират графично в диалогов прозорец. „Така кабелният редактор формира основата за окабеляване на виртуална машина. Това е интересно от гледна точка на възможността за проектиране на окабеляването и точките на свързване на кабелите в контролния шкаф, тъй като обикновено не всички места на свързване на кабелите са определени“, продължиха разказа си от фирма Ритбул.

Предстоящата версия EPLAN 2024 обаче вече ще позволява автоматично свързване на резервните кабели. За да се постигне това, системата създава резервни клеми, които след това само с едно щракване на мишката могат да бъдат автоматично свързани от системата с помощта на резервни кабели. „За да изчислите пада на напрежението, споменатата по-рано функция за изчисление на блоковите свойства отново влиза в действие, като гарантира постигането на коректни резултати. Освен това, ако е необходимо изчисляване на дължината на кабелите, за да достигнат до машината, тогава се използва EPLAN Harness proD, който осигурява прецизни измервания и схеми“, информираха българските специалисти.

Новост 4: Оптимизирана функция Terminal Editor

В EPLAN клемите и клеморедите традиционно се проектират с помощта на Terminal Editor. „Версия EPLAN 2024 прави този процес още по-лесен. Използвайки Terminal Editor, потребителите вече имат възможността по-лесно да управляват клемните аксесоари и директно да проверяват и валидират клеморедите. Това означава, че клемните връзки могат да се видят директно в схемите, а отделните части - бързо да бъдат избрани и/или добавени към клемореда. Това се реализира лесно и удобно, като спестява време и отново гарантира оптимални резултати“, допълниха от фирма Ритбул.

Информация за фирма Ритбул ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Ритбул, Eplan

Сподели

Още от Индустрия 4.0