Сподели

Ритбул: С EPlan eVIEW Free AR – новото приложение с AR, цифровите двойници вече са навсякъде, където са и потребителите

01 юли 2021 г.

 

 

Ще могат ли производителите на контролни табла, използвайки своя смартфон, да проектират дигиталните прототипи на контролното табло върху бюрото на мениджърите на производствени компании или системните интегратори при срещите си с тях? Или пък да го създадат директно на производствената площадка на клиента? „Това несъмнено звучи фантастично, но вече е реалност. Новата функция за добавена реалност (AR) към безплатния облачен софтуер EPlan eVIEW, в комбинация с безплатното приложение Vuforia на PTC, позволява проектирането в реална среда на напълно оборудван контролен шкаф във виртуалното пространство. При това напълно безплатно“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещата българска търговска фирма Ритбул, която предлага решенията на Eplan на пазара у нас.

„С помощта на EPlan eVIEW Free AR Вие ще можете да споделяте 3D проекти с други потребители в рамките на облачната среда ePULSE“, коментира г-н Тим Оертер, програмен мениджър по дигитализацията в EPLAN.

С EPlan eVIEW Free AR, новото приложение с добавена реалност (AR), цифровите двойници вече са навсякъде, където са и потребителите. Проектантите могат да споделят своите 3D проекти за контролни табла от EPlan Pro Panel с колеги и бизнес партньори през облака. Тим Оертер контролира разработването на AR решенията и обяснява как да се стартира работа с EPlan eVIEW Free AR. „В EPlan Pro Panel се създава контролен шкаф, който впоследствие се качва в облачната среда на EPlan ePULSE. Това прави възможно споделянето на 3D дизайни с други потребители в рамките на ePULSE“, заявява той. Това автоматично генерира както връзка, така и QR код, които се препращат до желаните получатели. След това те могат да използват своя смартфон или таблет, за да сканират кода с помощта на безплатното приложение Vuforia View на PTC. Така 3D изгледът е възможно да бъде показан навсякъде с помощта на камерата на крайното устройство и по този начин да бъде проектиран върху бюро или в реална производствена среда, например. „Промените могат да бъдат направени чрез позициониране на мишката върху всеки от компонентите на контролния шкаф. За целта просто докоснете компонента и системата ще отвори 2D изглед на схемите, например за по-нататъшна фина настройка с помощта на функциите за оцветяване в червено на наложителни промени и в зелено на безпроблемно състояние“, поясниха от Ритбул.

Директна връзка между действителния модел на контролното табло и неговия цифров двойник

Доставчикът на цялостни решения за проектиране EPlan намира допълнителни възможности в използването на AR технологията – особено в областта на техническото обслужване и поддръжката. Понастоящем специалистите на компанията работят върху платено приложение, което в бъдеще ще предлага много повече функции. Целта е да се създаде директна връзка между действителния модел на контролното табло и неговия цифров двойник. Чрез сканиране на QR кода, поставен върху контролния шкаф, обслужващият персонал ще има достъп до всички данни на оборудването. Другата цел е да се въведат функции за проследяване на наложителните промени (redlining) и безпроблемното състояние (greenlining), като по този начин се създаде пряка възможност за отстраняване на неизправности.

Допълнителна информация благодарение на добавената реалност

„Добавената реалност дава възможност да се насложи цифров модел в реална среда и по този начин да доведе до нейното усъвършенстване. За разлика от виртуалната реалност, потребителят не се намира във виртуален свят с помощта на VR очила. Вместо това, виртуалните обекти се проектират в реалната среда. Всичко, от което се нуждаете, е смартфон или таблет с камера“, поясниха още от Ритбул.

Информация за фирма Ритбул ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Ритбул, Eplan

Сподели

Още от Индустрия 4.0