Сподели

Робот-рехабилитатор? Запознайте се с Robert, който без умора помага на хората да се възстановят

03 юни 2020 г.

 

 

Запознайте се с Robert, разработен от Life Science Robotics (LSR) робот за физическо възстановяване на пациенти. „Когато се налага хората да спазват определена дистанция помежду си, за да се възпрепятства разпространението на коронавируса, могат да бъдат използвани различни технически средства. Роботизираното медицинско оборудване Robert има за цел да подпомогне физиотерапевтите в тяхната ежедневна работа. За неговата реализация е използван лекият робот LBR Med на KUKA“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

„В последно време наблюдаваме увеличено търсене на нашия продукт, защото днес болниците се стремят да намалят директния физически контакт с пациентите. С нашето решение бихме искали да помогнем за по-бързото и по-ефикасно възстановяване на пациентите, като същевременно облекчим тежестта върху физиотерапевтите“, споделя г-н Келд Торсен, главен изпълнителен директор на Life Science Robotics, чийто главен офис се намира в Олборг, Дания.

Всичко започва през 2014 г. в Дания, когато е основана компанията, чийто екип е от осем човека. В момента към Life Science Robotics има отправени запитвания от големи немски клиники и една университетска болница, в която от няколко месеца тече период на тестване на Robert. Този медицински продукт, в който LSR използва лекия робот LBR Med на KUKA, е одобрен от управлението на лекарствените средства и храните на САЩ за продажба на територията на САЩ от март 2020 г.

„Световна тенденция е все повече роботи да се интегрират в медицината. Гордеем се с факта, че сме част от процеса на автоматизация в медицинския сектор“, споделя г-н Аксел Вебер, вицепрезидент по медицинска роботика в KUKA, чийто екип е допринесъл за създаването на Robert.

По-бързо възстановяване на пациентите с рехабилитационни роботи

По време на кризата с коронавируса по-важно отвсякога е да има налични достатъчно квалифицирани медицински кадри и болнични легла. „Използването на Robert подобрява ефективността в системата на здравеопазването“, категоричен е г-н Торсен. „Колкото по-дълго пациентът лежи обездвижен в леглото, толкова по-дълго трае последващата рехабилитация и могат да настъпят други усложнения, като атрофия на мускулите и образуване на кръвни съсиреци“, допълва той. Robert работи индивидуално, гъвкаво и много прецизно. Той може да извършва абсолютно едни и същи движения отново и отново - без прекъсване, умора или ограничения във времето.

Има два възможни начина за използване на Robert – за активни или за пасивни упражнения, ако пациентът все още е твърде слаб. Настройката за активната тренировка отнема максимум пет минути. След това пациентът може да тренира самостоятелно, колкото е предписано, включително и да бъдат спазени интервалите за почивка. Това облекчава физиотерапевта, който пести време и може да се погрижи и за други пациенти. Освен това става възможно пациентът да се подлага на рехабилитация по-често, независимо дали в момента физиотерапевтът е свободен или пък не му е позволено да има интензивен контакт с пациентите.


Клиничните тестове са в ход, като първите роботи за рехабилитация вече се използват в болничната практика

За да разработи конкурентоспособно роботизирано решение, което е подходящо преди всичко за ежедневна употреба, компанията LSR работи в тясно сътрудничество с университетската болница в Оденсе и с други болнични заведения. В процеса по получаване на разрешителни за употреба ключова роля изиграва роботът LBR Med на KUKA. „Това е единственият робот на производителя, сертифициран за интегриране в медицински изделия. Robert вече се използва в Дания и Германия. Три други робота Robert са на път за Тексас, за да бъдат използвани в болници в Хюстън. В момента Life Science Robotics се фокусира върху новите ъпгрейди на софтуера. Последната актуализация включва звукови ефекти, за да направи тренировката още по-лесна. В момента целта на компанията е успешно промотиране и утвърждаване на продуктите в САЩ и Европа“, коментираха в заключение от доказаната българска компания БГ Роботи.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA, healthcare-in-europe.com

Сподели

Още от Индустрия 4.0