Сподели

За роботизацията, левитацията и изкуствения интелект през призмата на Festo

20 март 2019 г.

Изкуствен интелект и колаборативни роботи в ерата на дигитализацията – това ще бъдат главните теми в представянето на немския технологичен лидер Festo по време на тазгодишното изложение Hannover Messe 2019, което ще се проведе в началото на април т.г. „По време на предварителното запознаване на медиите с изложбените експонати на 41 компании, които ще вземат участие, Festo обяви пазарния дебют на адаптивното захващащо устройство DHEF, както и на две нови концепции за безконтактно придвижване на обекти чрез свръхпроводникова технология“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от Фесто ЕООД.

Адаптивното манипулиращо устройство DHEF практически може да захване обект с каквато и да е форма. То представлява усъвършенстван модел на манипулатора от бионичната програма на Festo, познат като FlexShapeGripper, но вече предвиден за серийно производство. Адаптивният механизъм за захващането на детайлите на DHEF е заимстван от езика на хамелеона, чрез който гущерите хващат насекомите. Този необичаен манипулатор може да взема, събира и отново да поставя обекти с различни форми, без необходимост от ръчна настройка.

Силиконовото пипалце на манипулатора DHEF може да се сгъва и да хваща предмети с практически всякаква форма, осигурявайки здрав и отговарящ на формата захват. Еластичният силикон позволява на манипулатора прецизно да се адаптира към широк диапазон от геометрични форми. Комбиниран с пневматично задвижване, адаптивният манипулатор изисква малко енергия и гарантира надежден захват.

Без определена форма, кръгъл и чувствителен

За разлика от механичните манипулатори, които в момента се предлагат на пазара и могат да хващат само определени детайли, адаптивният манипулатор е изключително гъвкав. Той може да манипулира, дори компоненти с неправилна форма или кръгла геометрия.

„Отсъствието на остри ръбове го прави идеален за захващане на чувствителни обекти, като въздушни дюзи или декоративни ленти. По принцип захващащото устройство може да вземе няколко части с едно движение, например гайки от контейнер“, поясниха от Фесто ЕООД.

Практически характеристики на продукта

Манипулаторът разполага с еластична силиконова мембрана, която е мека и гъвкава. След като е осигурено захранването с компресиран въздух и е добавен стандартизиран работен интерфейс с интегрирани пневматични връзки, той е готов за използване като действащ компонент от система за автоматизация. Допълнителни полезни функции са стандартният слот за сензор за позициониране, както и байонетен фиксиращ механизъм за лесна подмяна на силиконовата мембрана.

Природата в ролята на модел

Уникалното съчетание на сила и форма в езика на хамелеона може да се наблюдава, когато той лови насекоми. След като хамелеонът забележи своята жертва, езикът му се изстрелва като гумена лента. Точно преди върхът на езика да достигне до насекомото, той се прибира в средата, докато страничните краища продължават да се движат напред. Това позволява на езика да се адаптира към формата и размера на насекомото и да го захване здраво. Насекомото залепва за езика и се поглъща, сякаш уловено на въдица. Бионичната учебна мрежа на Festo, съвместно с изследователи от университета в Осло, са използвали тези наблюдения при разработването на прототипа на DHEF, познат под името "FlexShapeGripper".

По време на Hannover Messe 2019 Festo ще представи

две нови концепции на SupraMotion: SupraMultitool и SupraDrive 2.0

Изискванията към почистването на производствените съоръжения и липсата на замърсители и примеси непрекъснато се увеличават, особено за области със значение за бъдещето, като медицинските технологии, лабораторната автоматизация или биотехнологиите. „Благодарение на свръхпроводниковата технология, тези изисквания могат лесно да бъдат изпълнявани. По време на Hannover Messe 2019 Festo ще акцентира върху две нови концепции в тази област: SupraMultitool, която дава възможност за изпълнение на няколко функции само с един свръхпроводников елемент и SupraDrive 2.0, която демонстрира плавно линейно транспортиране на обекти с прецизно позициониране“, поясниха от българския офис на европейския производствен лидер. И при двата експоната свръхпроводимостта позволява движение с ниско консумация на енергия при левитиращо преместване и при почистване на съоръжения.

В бъдеще много от произведените изделия ще се транспортират тихо и чисто през производствените цехове по безконтактен начин, като консумират малко енергия. Това ще бъде възможно благодарение на свръхпроводниковата технология, която осигурява създаването на напълно нови решения за постигане на изключително чиста среда.

Медицинските технологии, лабораторната автоматизация, биотехнологиите и производството на храни са бъдещите области на автоматизацията, които показват голям потенциал за растеж през следващите десетилетия. Надеждното почистване е от съществено значение за хигиенично и безопасно производство в такъв тип приложения.

„Специалните характеристики на свръхпроводниците предлагат големи възможности за приложения, които изискват безконтактно съхранение или манипулиране на изделията. По този начин автоматизацията ще навлезе в области, за които досега се смяташе, че това е почти невъзможно”, коментира Георг Бернер, ръководител „Стратегическото корпоративно развитие“ в Group Holding Festo и проектен координатор за концепциите SupraMotion. „Нашите клиенти, както и техните клиенти, могат само да спечелят от тази промяна в парадигмата за автоматизацията. Festo проучва и развива тази технология повече от десет години. В момента работим съвместно с клиентите ни по пилотни проекти, които ще формират новите тенденции в тази област“, допълва той.

Какво представляват свръхпроводниците?

Свръхпроводниците са материали, които под определена температура могат да съхраняват полето на постоянен магнит на предварително зададено разстояние. Този левитиращ ефект позволява обектите да бъдат задържани в определено положение и да бъдат премествани безконтактно. Разстоянието остава постоянно, дори когато системата се намира зад стена. Благодарение на своите стабилизиращи сили, свръхпроводимите елементи на магнитните лагери сами заемат запаметеното положение, дори и след като един от тях бъде отстранен, без да е необходима външна управляваща техника.

На панаира в Хановер 2019 Festo ще покаже и две нови възможности за приложение на SupraMotion

SupraMultitool: едновременно изпълнение на няколко функции с един криостат

„SupraMultitool ще покаже нагледно как едновременно могат да бъдат извършвани различни задачи за автоматизация по гъвкав и безконтактен начин, използвайки само една система. Посетителите ще могат да наблюдават стабилно линейно движение и сигурно безконтактно въртене на носещата платформа“, разказаха от Фесто ЕООД.

Тази конфигурация ясно показва предимствата на свръхпроводниковото съхранение по отношение на стабилността и надеждността, в сравнение с електромагнитните решения. По време на изложението концепцията SupraMultitool ще бъде демонстрирана чрез манипулираща система, която ще позиционира носещата карета върху три различни магнита, за да покаже гъвкавите възможности за приложение.

SupraDrive 2.0: плавен линеен транспорт

Разработена на базата на SupraDrive, концепция, представена за първи път през 2017 г., SupraDrive 2.0 е усъвършенствана чрез добавяне на два вградени 1.5-метрови криостата със свръхпроводници, които осигуряват изключително плавно и същевременно динамично движение на транспортните карети. Криостатите са наклонени под ъгъл един спрямо друг. По този начин те допълнително центрират и стабилизират транспортните карети от двете страни. „Със SupraDrive 2.0 движението и прецизното позициониране се извършват подобно на задвижващото устройство на Multi-Carrier System (MCS) на Festo. Както всички експонати на SupraMotion, тези две концепции на SupraDrive могат да се използват, например в приложения, които изискват често почистване на оборудването, дори по време на експлоатация“, допълниха в заключение от Фесто ЕООД.

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Сподели

Още от Индустрия 4.0