Сподели

Роботизирана автоматизация с роботи KUKA за различни приложения показа BG Robots на MachTech 2023

26 октомври 2023 г.

 

 

Доказаната българска инженерингова и търговска компания БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, интегрира, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба – предлага разнообразни възможности за роботизирана автоматизация. Тя реализира решения за множество задачи чрез използването на индустриални роботи, включително: роботизирано палетизиране, роботизирано заваряване, фрезоване с помощта на роботи, поддръжка на оборудването и мн.др. Какво демонстрира BG Robots на своя щанд по време на MachTech & InnoTech 2023, бихте могли да научите от срещата ни по време на форума с г-н Величко Великов, управител на БГ Роботи.

На щанда на БГ Роботи посетителите имаха възможността да видят заваръчен робот със сензори за следене на заваръчния шев и проверка за изместването на детайла. Това решение се внедрява във всички роботи за заваряване, които предлага българската компания. Освен заваръчния робот, БГ Роботи показа и робот за шлайфане на различни видове детайли. Друг изложен експонат на щанда на БГ Роботи бе робот за палетизиране с комбиниран грипер, който може да вдига както палети, така и да премества торби с гъвкава опаковка.

Новото, което представиха от БГ роботи по време на форума, е система за виртуално програмиране на индустриална роботика, която е собствена разработка на компанията. Решението представлява платформа за обучение, която има за цел да помогне на потребителите да се научат да програмират роботи чрез използване на очила за виртуална реалност или през компютър.

„Програмирането на роботи е тясно място в разпространението на роботизацията. Липсата на достатъчно квалифициран персонал изисква от пазара лесни за интеграция решения, затова и ние влагаме толкова сериозни усилия за разработването на новия софтуер. Кадрите от университетите излизат твърде бавно, а училищата все още не могат да предложат нужната подготовка. Самите производители на роботи от своя страна пък нямат капацитет да обучават такива кадри. Затова насочихме усилията си към онлайн продукт, който може да бъде достъпен отвсякъде“, коментира пред Инженер.bg инж. Величко Великов, управител на BG Robots.

Оценката за тазгодишното изложение MachTech 2023 на г-н Великов е много добра. Това, което прави впечатление по думите му, е увеличеният брой посетители в сравнение с миналата година, както и фактът, че доста повече фирми излагат роботи и роботизирана автоматизация с възможности за реализацията на най-различни приложения.

„Според мен виртуалните изложения бяха временно решение заради пандемията от COVID-19. Все още не е настъпил момент, в който едно решение може да се прецени само от виртуалното му представяне. Непосредственият контакт и демонстрацията на възможностите за роботизирана автоматизация в реални условия си остава доминиращ фактор при вземането на решения за внедряване. Обмяната на информация между изложители и потребители е изключително ценна, тъй като решенията стават все по-силно персонализирани“, допълни още управителят на БГ Роботи.

В последната година проектите на BG Robots са предимно в сферата на заваръчните процеси. Един от най-новите проекти, реализирани от БГ Роботи, е за фирма Суперабразив, Казанлък, представляващ комплексна и сложна система за роботизирано заваряване с използване на триосна маса. Проектът е минал финалната фаза по внедряване и вече е пуснат в експлоатация.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Сподели

Още от Индустрия 4.0