Сподели

Солтех: Самел 90 вече произвежда по-ефективно и по-прецизно с „роботизираните ръце” на Universal Robots

16 септември 2022 г.

 

 

Конкурентната среда е стимул за развитие на индустриалните предприятия, а изискванията от страна на потребителите стават все по-високи. Към доставчиците се предявяват условия за по-кратки срокове на изпълнение, по-ниски маржове (б.ред. печалба от продукта) и по-голяма гъвкавост. Всичко това води до оптимизация на производствата. В днешния материал ще Ви представим именно подобен пример, при това не къде да е, а в България. Наскоро в завода на Самел 90 – компания, специализирана в производството на осветление, системи за управление и др., е инсталирана първата роботизирана система, чрез която са постигнати оптимизация на машинното време и решение на проблема с липсата на кадри. Проектът представлява внедряване на роботизирана ръка UR10, а неговото изпълнение е резултат от съвместните усилия на компаниите Солтех, Аутоматикс и Полимета-С. Експертите от Солтех разказаха пред ДигиталнаИндустрия.bg подробности за същността, приложението и ползите от роботизираната система. Какви са те, ще научите в следващите редове.

„UR10 са коботи на датската фирма Universal Robots. Коботът, или наричан още колаборативен робот, представлява роботизирана конструкция, предназначена за повишаване на производствената продуктивност с участието на човека. Целта на коботите е да извършват простите повторяеми действия, така че квалифицираните кадри да насочат потенциала си към съществената част от производствените процеси. По този начин се съкращава оперативното време, като същевременно се решава и проблемът с липсата на кадри. Това от своя страна повишава конкурентоспособността на производството, като му позволява да отговори на клиентските изисквания за качество, цена и бързина”, поясниха от Солтех.

Коботът UR10, предоставен от Солтех, е с обсег 1300 mm

Роботизираната ръка е разработена така, че да извършва автоматично дори по-тежки задачи. Пригодена е за операции, които включват манипулиране с до 10 kg полезен товар. Oбсегът ѝ достига до 1300 mm.

„Коботът е особено подходящ за дейности като: пакетиране, палетизиране, сглобяване, както и за поставяне. Леките роботизирани ръце са лесни за пренастройка и позволяват бързо изпълнение на задачите. В резултат от оптимизацията на производството са постигнати и кратки срокове за възвръщаемост на инвестицията. За монтажа и програмирането на UR10 в завода на фирмата поръчител се погрижи екипът на Аутоматикс”, допълниха специалистите от Солтех.

Приложение на кобота UR10 в конкретния обект

Дейността на Самел 90 е свързана с производството на LED осветление, системи за управление, военна продукция и др. Работата на оператора се изразява в зареждането на растерна количка (б.ред. със 100 броя детайли). Тя се поставя и заключва на определената позиция, така че да се осигури повторяемост и точност на изпълнението. За нуждите на производството е добавена и допълнителна станция за препозициониране на детайла и смяна на захвата с грипера (б.ред. накрайник на роботизираната ръка за захват). Също така е разработен и специален двоен грипер, който позволява веднага след изваждането на готовия детайл да бъде заредена нова заготовка за обработка.

„По този начин работният процес се оптимизира, а времето, необходимо за един работен цикъл, намалява. След обработка на 100-те детайла, операторът подменя количката с нова – без прекъсване на производството. Роботът извършва 5-часова автономна работа с металообработващата машина, предоставена от Полимета-С”, обясниха от Солтех.

„Роботизираната система е съобразена и изпълнена според изискванията и стандартите за безопасност на машините. Към нея е инсталиран лазерен скенер с няколко зони на работа. Той е предназначен да засича човешко присъствие, като в зависимост от близостта роботът забавя скоростта си или изцяло спира”, добавиха от компанията.

Коботът UR10 разполага с допълнителни опции за извършване на довършителни операции върху детайла. Те включват:

  • Подсушаване;
  • Измиване;
  • Отнемане на ръбове и фаски;
  • Обръщане на детайл;
  • Визуален контрол;
  • Статистика.

 

„Настройването на системата към различните размери и форми на детайлите се извършва изключително бързо. На оператора са необходими само няколко минути, за да смени патронника на машината, хващача на робота и растерната плоча на количката за детайли. В резултат на това се постига повишена производителност с по-малки разходи”, поясниха експертите на Солтех.

UR10 кобот се отличава със следните предимства:

- Човешки фактор: Ценният човешки ресурс се насочва към по-важни и креативни дейности. Производство става по-малко зависимо от липсата на кадри;

- Прецизност: Висока прецизност и гарантирани резултати при всяка една серия детайли;

- Ефективност: Повишена ефективност в работните часове на всяка машина;

Планиране: Бърза реакция при поръчки както за малки, така и за големи серии. Статистически прогнозираното време за обработка на детайл отговаря на действителното;

- Печалба: Понижените разходи за труд и намаленото машинно време, повишават възвръщаемостта от всяка поръчка;

- Производителност: Интелигентната станция с робот е от 30% до 130% по-продуктивна от операторската работа – повече детайли, по-бързо изпълнение на поръчките;

- Разходи: Изчислено спрямо продуктивността, роботизираните решения биха Ви стрували над 6 пъти по-малко на час, в сравнение с обслужването от работник;

- Инвестиция: Надеждна роботизация, бърза възвращаемост в срок 1-3 години, минимални разходи за поддръжка.

 

Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.

Източник на снимковия материал: Солтех

Сподели

Още от Индустрия 4.0