Сподели

SpaceCAD: SprutCAM X Robot и фрезовият робот KUKA създават впечатляващи декори за световни блокбъстъри

12 септември 2023 г.

 

 

„Едно от най-големите филмови студиа в Европа – Art Department Studio Babelsberg, постига реализма на декорите, използвани в мащабни световни продукции, с помощта на професионалния софтуерен пакет SprutCAM X и фрезов робот KUKA. Фрезовият робот от фамилията KR QUANTEC ultra създава впечатляващи скулптури от пяна, а програмирането му се извършва в офлайн режим, изцяло със SprutCAM Robot X“, споделиха за ДигиталнаИндустрия.bg от SpaceCAD – българска инженерингова и търговска компания, утвърдена в областта на професионалните софтуерни продукти. Повече за възможностите на SprutCAM Robot X и приложението му във филмовата индустрия, ще Ви разкажем в следващите редове, заедно с екипа на SpaceCAD, официален партньор на SprutCAM X и интегратор на CAM решенията за CNC машини и роботи на софтуерния разработчик.

Art Department Studio Babelsberg е дъщерно дружество на Studio Babelsberg, смятано за най-старото филмово студио в света. Art Department отговаря за производството на комплексни декори и реквизити за мащабни филмови продукции. „В крак с напредъка на технологиите, компанията модернизира дейността си като автоматизира производството на скулптури от твърда пяна, използвайки робот, автономен машинен инструмент и цялостен софтуерен пакет за програмирането му. Гъвкавостта на решението оптимизира скулптирането, повишавайки ефективността и производителността на процеса“, поясниха специалистите. 

„Всеки реквизит се моделира индивидуално с помощта на професионален CAD софтуер. След финализиране на крайния дизайн, CAD файлът се прехвърля в SprutCAM X Robot CAD/CAM системата, където действителната обработка на робота се програмира в удобен режим на визуална симулация. Получените програми могат да бъдат заредени директно в контролера KUKA KR C4 без преобразуване с помощта на операционния софтуер KUKA.CNC“, поясниха от екипа на SpaceCAD.

SprutCAM е мощна и достъпна CAM система, предлагаща всичко необходимо за програмиране на CNC машини и индустриални роботи. Тя се доставя в 2 конфигурации: SprutCAM Machinig (за програмиране на CNC машини) и SprutCAM Robot (за програмиране на роботи). „StrupCAM X предлага изключително конкурентно съотношение качество-цена в CAM индустрията днес“, заявиха от SpaceCAD и продължиха: „SprutCAM Robot e eфективно решение за off-line програмиране на роботи с бързо изчисляване на сложни 3D движения без колизии по собствени 6 или повече оси. CAM системата е подходяща за програмиране на роботи  FANUC, Kuka, Staubli,Yaskawa Motoman, Toshiba, Mitsubishi, Nachi, ABB и др. Тя позволява създаване и проверка на оперативните програми в автономен режим, без необходимост от допълнителна употреба на робота за тестови цели“.

Цялостният пакет от оптимизирани функции на SprutCAM Robot включва:

 • Изчисляване на пътя на инструмента за всяко приложение;
 • Симулация;
 • Оптимизация за сигурност и движения без сблъсък;
 • Откриване на ограничения на работната зона;
 • Постпроцесиране за конкретния робот.

 

„Ключово предимство на професионалната софтуерна система за програмиране на роботи е, че чрез нея е възможно да се усвои пълният оперативен потенциал на индустриалните роботи. Благодарение на това тя е универсално решение за всяко производство“, информираха българските специалисти.

Със SprutCAM Robot могат да бъдат програмирани следните операции:

 • Фрезоване;
 • Рязане;
 • Шлайфане и полиране на различни материали;
 • Боядисване и лакиране;
 • Сглобяване;
 • Лазерно заваряване и рязане;
 • Захващане и местене на продукти
 • Палетизиране;
 • Стратегии за хибридна обработка – добавяне на материал, подобно на 3D принтирането.

 

С внедряването на SprutCAM X Robot и фрезовия робот KUKA, Art Department Studio Babelsberg постига висока степен на автоматизация на производствените процеси, вследствие на което са спестени разходи и време за изработката на декори и реквизити с високо качество на готовите продукти. Art Department Studio Babelsberg е нагледен пример за позитивите от приложението на роботизирани и дигитални технологии в сценографията на филмовите изкуства.

„Освен във филмовата индустрия, SprutCAM Robot намира отлично приложение и в aвтомобилостроенето, eлектрониката, производството на метални изделия, химическата индустрия, производството на гумени и пластмасови изделия, хранително-вкусовата промишленост (ХВП), леярската и мебелната индустрия, и др.“, допълниха още от SpaceCAD.

Повече информация за СпейсКад ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: SpaceCAD (СпейсКад), KUKA, canva.com

Сподели

Още от Индустрия 4.0