Сподели

STAMH: Автоматизираната системата escala и роботите Eligo са иновации с ключово значение за успеха на e-commerce

30 ноември 2023 г.

 

 

Складовите помещения са един от 4-те „стълба“ на онлайн бизнесите. Те са най-важната част от веригата за доставки, което обуславя безспорното положително влияние на автоматизацията им по отношение на логистичната дейност, респективно удовлетвореността на клиентите и рентабилността на бизнеса. „Важно е да отбележим, че складовите бази са наболяла тема за страната ни. По време на конференция за развитието на индустриални имоти, която се проведе в Пловдив, организирана от БГСКЛАД – платформа за отдаване под наем на складови и промишлени помещения, бяха дискутирани проблемите с дефицита на складове от клас А и необходимостта от нови строителни проекти за реализацията им. Като решение на проблема бяха отбелязани два основни пункта – оптимизирано усвояване на наличните капацитети и ново строителство“, коментираха пред ДигиталнаИндустрия.bg от международната компания STAMH, специализирана в проектирането и изпълнението на складови системи.

Настоящата статия е фокусирана върху складовата автоматизация и ползите ѝ за електронната търговия. За целта, специалистите от STAMH споделиха експертизата си по въпроса и представиха новите си разработки – автоматизираната система escala и роботите Eligo, както и влиянието им върху инфраструктурата на склада и ползите, които те реализират за онлайн бизнеса.

Роботи Eligo – ненадминати прецизност и бързина при пикинг процеси без прекъсване

Пикинг роботите Eligo са актуална иновация, предназначена за оптимизация на логистичните процеси в escala складовете. Те ефективно обработват постъпилата информация, селектират и преместват до 600 артикула на час, работейки непрестанно в режим 24/7, 365 дни в годината. Роботизираните системи за micro-picking могат да оперират със складови единици с маса до 2 kg и размери от 1 до 30 cm. Точността им на пикиране надхвърля 99%, което свежда грешката на практика до 0. „Освен високата си ефективност, Eligo се отличават и с висока скорост на пикиране, която води до по-бързо изпълнение на поръчките към склада, по-скоростна експедиция и доставка, като така бизнесите постигат повече доволни клиенти, получили точно онова, което искат, но за по-малко време“, коментираха от STAMH.

Eligo разполага с AI Plug-and-Play софтуер, благодарение на който производителността на роботите се усъвършенства с всеки изминал ден. Те селектират необходимия брой артикули от контейнери с еднородни стоки и ги разпределят в контейнери с различни, смесени продукти, които съответстват на постъпилата поръчка към дистрибуционния център. Тези роботи оперират както със стандартни пикинг контейнери (600х400 mm), така и с по-големи (650х450 mm).

Този тип роботи сe интегрира оптимално в новата автоматизирана 3D escala фулфилмънт система и позволява цялостна автоматизация и роботизация на складовата система. Предимствата включват по-висока ефективност, оптимизирана производителност, точно и бързо изпълнение на поръчките, намален риск от грешки, подобрена логистика и навременни доставки. Това води до доволни клиенти и успешен бизнес.

Индустриалните роботи Eligo, в комбинация с escala са оптималното решение за всеки склад, който трябва да оперира с над 500 артикула, а поръчките са усложнени и често пъти включват различен брой артикули от различни видове.

Защо автоматизацията е неизменна част от успешната електронна търговия?

Както споменахме по-рано, складовата база е един от 4-те стълба на успешния онлайн бизнес. На първо място е продуктът, на второ място е неговото складиране и логистиката му, третата позиция е за маркетинга и последното, но не по-важност, е интеграцията помежду им.

„Да започнем от важността на продукта – ясно е, че никой не иска да инвестира в некачествени стоки. По отношение на склада и логистиката – липсата на достатъчни складови наличности или лошата организация по веригата за доставки води до сериозно забавяне, което не е в интерес нито на клиента, нито за търговеца“, поясниха специалистите от компанията.

Маркетинг стратегията е фундаментален елемент – дори най-добрият продукт на пазара не може да пробие, ако потребителите не знаят за съществуването му или неговите конкурентни предимства. От друга страна, ако представянето създава грешно впечатление у потребителите, то търговецът рискува да загуби доверие.

Всички тези аспекти се консолидират в интеграцията и синхронизацията между предходните фактори и разбира се, софтуерите които ги управляват, защото не е тайна за никого, че автоматизацията е неразделна част от всеки високотехнологичен продукт, логистична операция или маркетинг тактика.

Складът може да се дефинира като „мозъка“ и „сърцето“ на всяка логистична верига. Ускорението и автоматизацията на процесите в него е основополагаща, за да може всеки продукт да достигне до крайния клиент. Новите автоматизирани и роботизирани складови системи са проектирани, така че да могат да бъдат интегрирани с всички съществуващи ERP системи и WMS софтуер за склад и логистика.

Автоматизираната 3D escala система за непалетизирани стоки

Напълно автономни escala роботи се движат в три различни посоки посредством специално изградени коридори и рампи, транспортирайки пикинг касети и тави с продукти, без необходимост от човешка намеса. Escala e високоефективно складово решение. Роботите покриват множество точки едновременно, усвоявайки капацитета на складовия обем по най-добрия начин. Мащабируемостта на системата позволява поетапното ѝ надграждане, в унисон с развитието на бизнеса и нуждите на склада.

„Escala позволява надграждане и повече производителност, чрез добавяне на допълнителни Escala роботи в системата и едновременно извършване на повече складови операции. Автоматизираната складова система може да бъде предварително конфигурирана с необходимата плътност на съхранение от специалистите ни“, допълниха още интеграторите от STAMH Group.

Основните предимства на автоматизираните складови системи Escala, включват:

  • Escala роботите се захранват от специални, дълготрайни индустриални кондензаторни батерии;
  • Системата се справя отлично при специфични изисквания и екстремни условия на съхранение – хладилни складове, хладилни камери и дистрибуторски центрове с контролирана температура или по-висока относителна влажност;
  • Автоматизираната складова система може да замени едновременно конвейери, кранове и скъпо подемно оборудване, с което спестява множество икономически разходи;
  • Escala може да работи както със стандартни касети (600x400 mm), така и с по-големи касети за пикиране (650x450 mm);
  • Намалено шумово замърсяване – системата намалява шума в разпределителния център до по-малко от 20 dB. Това подобрява значително работната среда в склада;
  • Товароносимостта на Escala е над средната за изискванията на международния пазар – до 40 kg на всяка пикинг касета и на всяка отделна складова операция по автономно складиране, извличане и съхранение.

 

Повече информация за Стам Лтд ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: STAMH, canva.com

Сподели

Още от Индустрия 4.0