Сподели

STAMH: Физическите възможности на индустриалните роботи за палетизиране надминават в пъти човешката сила

22 март 2023 г.

 

 

Все повече компании от различни индустрии се „обръщат“ към роботите за палетизиране, тъй като те са способни да извършват еднотипни и трудоемки операции по палетизиране и депалетизиране, при това с висока скорост и редуцирани рискове от трудови злополуки или грешки. Тяхната гъвкавост позволява оперативна съвместимост с кутии, кашони, стекове, чували и др., а въвеждането им в складовите и индустриалните звена води до ръст в производителността на предприятията. Това е определящо не само за бързата възвръщаемост на инвестицията, но и за намирането на решение на предизвикателствата, свързани с намирането на квалифициран персонал. Внедряването на индустриални роботи позволява пренасочването на специалисти към дейности, които стимулират други сфери на развите на компанията. По този начин си гарантирате навременно изпълнение на задачите по палетизиране. Предвид сериозността на темата, експертите от международната инженерна компания в областта на складовата автоматизация и роботизация STAMH Group, споделиха за читателите на ДигиталнаИндустрия.bg полезна информация относно индустриалните роботи за палетизиране, техните приложения и ползи.

Успехът ни е пряко свързан с удовлетвореността на нашите клиенти. Стремим се да им предоставяме максимално функционални персонализирани решения, които да оптимизират бизнеса им, като повишават ефективността му. Винаги стартираме работа с дълбок анализ и консултация, умно проектиране, инженеринг и внедряване на сложни автоматизирани и механизирани складови системи, включително на софтуер за склад и логистика“, коментираха специалистите от дружеството.

„Това, което ни отличава от останалите компании, е, че не просто Ви предлагаме робот за палетизиране. Ние изготвяме персонален проект, който включва избор на подходящ модел, съобразен със спецификите на конкретния склад или предприятие. Също така се грижим за неговото внедряване и въвеждане в експлоатация. С други думи, ние Ви предоставяме цялостно решение“, поясниха от STAMH.

Индустриални роботи за палетизиране – същност и предимства

Тези роботи са проектирани за изпълнението на процеси по палетизиране и депалетизиране на различни видове стоки. Възможностите им позволяват оптимално изпълнение на оперативните задачи, без оглед на това дали става въпрос за единични или за групирани продукти. Скоростта им на работа, според системата и процесите, достига до 56 прецизни цикъла в минута, а това надвишава многократно човешките способности. Те се програмират според нуждите от изпълнение на стандартни, сложни или смесени операции, а техните грипери могат да бъдат настроени спрямо различни по форма и тегло товари.

Едно от основните предимства на индустриалните роботи за палетизиране е, че физическите им възможности надминават в пъти човешките, с което повишават производителността на предприятието. „За оптимална ефективност на роботизираните решения препоръчваме тяхното комбиниране с конвейери и конвейерни системи. По този начин всички интралогистични процеси по подготовка на палета за експедиция или депалетизиране на получената стока се ускоряват значително“, добавиха експертите.

Ключови предимства на роботизираните решения:

  • Икономичност – минимални разходи за поддръжка, комбинирани с дълги експлоатационни срокове;
  • Компактност – малък отепчатък, широк обхват на действие и възможност за интеграция във вече съществуващи или нови системи;
  • Здравина и издръжливост;
  • Бързина и ефективност при 100% натоварване за даълги периоди от време;
  • Възможност за персонализиране – голямо разнообразие на обхвати, максимален полезен товар и видове грипери.

 

Индустриалните палетизатори са изключително рентабилно и търсено решение. Тяхното усъвършенстване, както и интересът към тях нарастват екпоненциално, всяка година“, коментираха от STAMH.

Система за палетизиране – принцип на работа

Роботите, които извършват същинския процес по палетизиране, са изключително здрави и мощни машини, а тяхната товароподемност варира от 40 до 1300 kg в зависимост от модела. Автономната палетизираща клетка може да се захранва с празни палета чрез специални диспенсъри. Празните палета се транспортират до точката за палетизиране, в обсега на индустриалните роботи, посредством конвейери и трансферни модули. Готовото пале е възможно да бъде транспортирано до напълно автоматична фолираща машина.

„За по-детайлно пояснение можем да илюстрираме системата с пример от практиката. Стекове или кутии влизат в роботизираната клетка чрез специална система от транспортьори за кутии и кашони. Оттам, те се транспортират до зоната за палетизиране. При натрупване на определен брой от тях в тази зона (4, 6, 8 – в зависимост от размерите им), индустриалният робот ги повдига чрез своя грипер и ги подрежда върху палето. Начинът на подреждане е програмиран предварително в зависимост от конкретните изисквания“, допълниха още експертите. 

Внедряването на роботи за палетизиране в складови или индустриални звена води до намаляване на времето за всеки единичен работен цикъл, както и до многократно увеличаване на производителността на системата. Иначе казано, индустриалните роботи за палетизиране гарантират съществен ръст на готовите палета на час и намаляване на оперативните разходи.

Повече информация за Стам Лтд ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: STAMH (Стам)

Сподели

Още от Индустрия 4.0