Сподели

Свързване на несвързаните, или как световната индустрия навлиза в ерата на автономните системи

03 април 2018 г.

„В ерата на Industry 4.0, започнала с автоматизацията, програмируеми компютри казват на машините какво да правят. А решенията стават все по-интелигентни и автономни”, убедено заявява Гудио Жоре, главен директор по дигиталните въпроси на концерна ABB, лидер в дигиталните технологии за промишлеността.

Съвместното решение на ABB и IBM Watson за прогнозиране на енергията, произведена от ветрогенераторни паркове, което бе демонстрирано на изложението IBM Think в Лас Вегас, е изключително добро, но това е само един пример, илюстриращ дълбоките промени, които се наблюдават в индустрията, и то в глобален мащаб. Преминаването към дигитализация в такива сфери, като медии, търговия и високи технологии не е новина, но според института МакКинзи не по-малко от 40% от цялата световна индустрия – нефтодобив, производство на енергия, транспорт и т.н. – вече е дигитализирана. „В момента има много неясноти и други предстои да се появят, но фактът е неоспорим – живеем в изключително вълнуващи времена”, казва Гуидо Жоре.

Решението за енергийно прогнозиране на ABB/IBM Watson е част от историята на развитието на сектора за възобновяеми енергийни източници. Този тип енергийни източници се превръщат във все по-значителен фактор на енергийния пазар и подлежат на същите регулации и очаквания като традиционно използваните. Въпреки своята присъща непостоянност, енергията от ветрогенераторните паркове трябва да отговаря на същите стандарти като всички останали форми на енергийно производство.

Прецизното прогнозиране на енергията от ветрогенераторите е от съществено значение, но в същото време е и голямо предизвикателство за индустрията. За да увеличат максимално приходите и да запазят позицията си на сериозни участници на енергийния пазар, ветрогенераторните паркове трябва да знаят колко енергия ще произведат и кога. Грешното прогнозиране на енергийното производство създава свръх- или недостатъчно предлагане, като става причина за финансови санкции към операторите. Когато прогнозите са точни, могат да се намалят разходите и да се увеличат приходите от генераторите.

За да не бъдат машините изолиран „остров“ в индустриалния „океан“

Демонстрираният на IBM Think проект обединява изкуствения интелект на IBM Watson с прогнозата за времето, която в реално време се съчетава с потребителските данни от ABB системите за енергийно производство, разпределение и управление, за да се генерират прогнози с безпрецедентна точност за енергията, която ще бъде произведена.

Това решение е пример за многобройните и различни тенденции, които текат в световната индустрия. Най-важната сред тях е свързването на несвързаните устройства. Помислете за всички машини, разпръснати по света, които събират и съхраняват потенциално ценни данни, но тези данни не стигат доникъде и не постигат нищо, защото всяка машина е изолиран „остров“ в този индустриален „океан“. „Преди време ABB осъзна, че има огромен потенциал в свързването на тези несвързани информационни източници. В конкретния случай става дума за 70 милиона устройства, 70 000 системи за цифрово управление и 6000 корпоративни софтуера. И това е само базата на клиентите на ABB, като компанията свързва своите партньори със съответните им екосистеми“, коментираха от АББ България.

„Ние оптимизираме възможностите за използване на информацията от всички събрани и анализирани данни. Така се постига не само повишена ефективност, но изцяло нови нива на гъвкавост, приспособимост и персонализиране при проектиране и реализация на нови продукти и услуги”, заявява Гуидо Жоре. „Проектът ни за прогнозиране на енергията от ветрогенераторите, който беше демонстриран на IBM Think, подчертава значението на интегрирането на оперативната технология с информационните технологии. Фирмите, които ще се развиват в света на Industry 4.0, изискват интелигентни решения от последно поколение както в технологиите, така и в облачните услуги или с една дума – навсякъде“, допълват от компанията. Компаниите с интелигентни производства изграждат "цифровата нервна система" на цялостни електромеханични индустриални инфраструктури.

Важният въпрос с киберсигурността

Плавното интегриране на промишлените с информационните технологии се разпростира и върху най-чувствителната част от индустрията - киберсигурността. Част от проблема е, че много от технологичните системи просто са стари. Сложните вътрешни взаимоотношения между технологични и IT специалистите понякога може да попречи на сигурността. Както посочва Сатиш Гану, главен директор по сигурността в ABB, едно скорошно проучване на Форестър Рисърч сред водещи компании в областта на промишлените и информационните технологии показва, че мениджърите в тези компании са по равно разделени от мнението дали IT секторът или технологичният сектор е отговорен за сигурността. Като тревожен резултат от тази ситуация, твърди Форестър, е, че неприемливо голям брой компании - 59% - са готови да "понасят среден до висок риск по отношение на сигурността на IoT (Интернет на нещата)".

„Задачата на ABB е да помогне на своите клиенти да съчетаят таланта и опита на различните специалисти, за да осигури оптимална сигурност в света на индустрията. Пълната сигурност е непостижима, разбира се, но целта е максимално намаляване на риска“, категорични са от АВВ.

Технологичните иновации, които започнаха в областта на високите технологии и в света на потреблението – блокчейн технологии, изкуствен интелект, добавена реалност, безпилотни машини и т.н. - сега създават огромни проблеми в индустриалния свят. Защо? Защото напълно дигитализираната трансформация е най-добрият начин да помогнем на нашите клиенти да победят днешните предизвикателства. Утвърдените индустриални компании осъзнават, че новопоявилите се стартъп компании представляват все по-голяма част от индекса S&P 500 и единственият начин да продължим напред е да вдигнем поглед нагоре. Както казва Гуидо Жоре, времената, в които живеем са вълнуващи!

Повече информация за АББ България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: АББ България, ABB

Сподели

Още от Индустрия 4.0