Сподели

Вайд-Бул: Weidmüller разработва нов мобилен 5G стандарт с приложение в производството по пътя към Индустрия 4.0

15 май 2019 г.

5G е следващото поколение мобилна мрежа, която се очаква да бъде 100 пъти по-бърза от досегашните стандарти. Този вид технология привлича вниманието на все повече компании, тъй като тя е един от основните компоненти на дигитализацията на производството. „Въвеждането на 5G мрежа би допринесло за по-лесното преминаване към Industry 4.0 и ще подпомогне по-бързото изграждане на мрежи от машини в различни индустриални приложения. Благодарение на своята експертиза в създаването на високотехнологични решения, Weidmüller се фокусира върху разработването на следващия мобилен 5G стандарт на национално и международно ниво“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от компания Вайд-Бул, официален представител на Weidmüller на пазара у нас.

Към момента Weidmüller участва в международен проект заедно с още 16 партньори, сред които доставчика на мобилни услуги Telefónica и производителите на мобилни устройства Huawei и Nokia. Дружеството работи върху приложението на 5G мрежа в производствена среда с Индустриален интернет на нещата (IIot). Преди да бъде въведена една 5G мрежа обаче, първо трябва да се гарантира, че всичко би функционирало правилно в определена индустриална среда. Редица промишлени сектори, като автомобилния например, задават специфични изисквания, които трябва да бъдат изпълнени. Мрежата трябва да осигурява абсолютна надеждност и наличност на комуникация, дори и в тежки производствени условия.


Като технологичен разработчик Weidmüller си поставя за цел да може да предоставя възможност на клиентите да използват „частна“ 5G мрежа, без задължително включване към доставчиците на мобилни услуги. Технологичното решение също ще предлага диагностика и отстраняване на грешки. „Въпреки това, създаването на 5G мрежа ще изисква съвместна работа с доставчиците на мобилни услуги с цел разработване на бизнес модели за комуникация между машините. Това е така, тъй като този вид комуникация се управлява по съвсем различен начин от този на смартфоните и телефонните услуги“, обясниха от фирма Вайд-Бул.

 

В случай че мобилната 5G мрежа бъде предлагана от доставчик на мобилни услуги, тогава различните устройства и машини ще трябва да бъдат предварително произвеждани с 5G интерфейси, за да могат да се свързват към нея. Технологиите и механизмите с 5G също ще могат да бъдат прехвърлени директно към местна инфраструктура, като например вътрешната мрежа на дадена производствена компания. „В този случай машините не са интегрирани към мрежата на доставчици на мобилни услуги и съответно няма да е необходимо компаниите да чакат въвеждането на 5G от тях. Така Weidmüller ще може да предлага по-бързо и ефективно решение, отговарящо на специфичните изисквания на отделните клиенти“, допълниха в заключение от Вайд-Бул.

Повече информация за Вайд-Бул ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Вайд-Бул, Weidmüller, pixabay.com

Сподели

Още от Индустрия 4.0