Сподели

Вчерашното бъдеще е вече настояще: вижте най-новите високи технологии, представени на Robotics Strategy Forum 2021

07 октомври 2021 г.

Роботизиран екзоскелет, летящи бионични животни, кафе машина „без пари“, робот, който отваря студени напитки и зарежда нови в хладилника – това бяха само част от супер атрактивните демонстрации, съпътстващи Robotics Strategy Forum 2021, който се проведе на 29 септември т.г. в София Тех Парк, сграда Инкубатор. Сред участниците в събитието бяха B2N, Солтех, ФАНУК България, Фесто Производство, Шнайдер Електрик България и мн.др. Вижте акцентите от форума през погледа на ДигиталнаИндустрия.bg.

И през 2021 г. организаторите на Robotics Strategy Forum – неправителствената организация PARA (Professional Association of Robotics and Automation), си поставиха за цел да проследят най-новите тенденции в роботиката и автоматизацията и мястото им в българската индустрия. Основната тема на събитието бе поставена в контекста на настоящата икономическа ситуация, като бяха засегнати проблемите с глобалния недостиг на чипове и европейския план за производство на батерии.

Събитието бе открито от д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, и г-н Генчо Керезов, заместник-кмет на Столична община по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“, а участие в отделните дискусионни сесии взеха и г-н Андреас Хьолщер (Festo), инж. Георги Грозданов (Фесто Производство), инж. Калоян Георгиев (Шнайдер Електрик България) и др.

За да покаже най-високите постижения в роботиката, Фесто Производство демонстрира своите летящи бионични животни. „С пеперудата и чайката роботи инженерите на компанията показват максималното усвояване на движенията на природата и еволюцията на технологиите”, посочиха от българското дружество.

Освен това видяхме и няколко продукта от лайфтех гамата на Festo, които спомагат за пипетирането и пренасянето на течности, както и за автоматизирането на лабораторни тестове.

 

От ФАНУК България показаха роботизирана клетка, оборудвана с робот, камера и грипер, чиято цел е да служи за обучение на инженерния и техническия състав за работа с оборудването по възможно най-безопасния и интуитивен начин. „Използваме клетката, за да предоставим възможност на колегите, които искат да навлязат по-активно в света на роботиката, да се запознаят с нашите роботизирани решения практически, на място“, обясниха от българското дружество на FANUC.

 

Със специална система от синхронизирани серво двигатели Шнайдер Електрик България демонстрира модулността на платформата Schneider EcoStruxure. „Чрез приложението Augmented Operator Advisor и сканирането на QR кода на машината, операторът може да достъпи до цялата информация, нужна за поддръжката. Възможно е и свързването с други поддържащи системи. Приложението съдържа и предварително разписани процедури, така че необучен персонал да може да извърши определени ремонтни дейности", посочиха от компанията.

Умната фабрика на дружеството в Пловдив продължава да се развива, като над 70% от всички процеси в нея са напълно автоматизирани.

 

Солтех даде възможност на всички гости да се запознаят с целия спектър от коботи на Unversal Robots, като също така показа и възможностите за интеграция на Mobile industrial robots в производствени процеси. „Тези решения намират широко приложение в складовете, както и в транспортните процеси в производството. Коботите са изключително подходящи за повторяеми дейности, като пренасяне, поставяне, завинтване, загребване, засмукване, включително и за извършване на прецизни лабораторни дейности, тъй като са сертифицирани за работа в чиста среда“, обясниха от българската компания.

 

От B2N свързаха роботизацията с 3D технологиите, като поставиха акцент върху решенията на фирма фирма Meltio, чийто официален вносител и сервиз са отскоро. „Освен да принтират с обикновена метална тел, принтиращите глави на Meltio могат да се интегрират към който и да е робот или CNC машина, което превръща всяко налично оборудване в 3D принтер. По този начин е възможно производство на детайли без ограничение в размера им”, посочиха от B2N.

В изложбената част на форума се представиха и:

  • Спесима: компания, специализирана в автоматизацията на машини за леене под налягане на детайли от алуминий, която има собствена производствена база в гр. София;
  • Сивико: млад и иновативен разработчик на автоматизирани и роботизирани решения за индустрията;
  • Quanterall: от дружеството представиха решение за дигитално плащане на вендинг машини и кафе автомати;
  • IRise Mechanic: компанията показа роботизирано решение за хора с физически затруднения;
  • Giga Automata: конфигуратор на индустриални роботизирани системи;

Посетителите видяха и роботизиран екзоскелетон, разработка на БАН, който с помощта на VR среда позволява отдалечена рехабилитация на пациенти.

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Сподели

Още от Индустрия 4.0