Сподели

Запознайте се с 5-те основни съвета на STAMH Group, за да оптимизирате процесите и да намалите разходите в склада

12 май 2022 г.

 

 

Имате нужда от организационно решение, с което да постигнете хармония на всички нива в склада или дистрибуционния Ви център? В такъв случай пред Вас е правилното четиво. Експертите от международната компания, специализирана в консултации, проектиране, инженеринг и изграждане на сложни механизирани и автоматизирани складове и софтуер за управление, STAMH Group, систематизираха специално за читателите на Инженер.bg пет основни съвета за бързо повишаване на ефективността в склада или дистрибуционния център.

По-бързата и рентабилна обработка на стоките в склада води до оптимизация на оперативните разходи, логистичната верига и повече доволни крайни клиенти. Основни процеси, които обикновено се нуждаят от оптимизация, са складирането и извличането в дълбочина или височина, процесите по пикиране на определени артикули, скъсяване на дистанциите, които операторите изминават в търсене на определен артикул, както и намаляване на грешките при асемблиране на заявките.

Експертите от STAMH Group посочиха 5 основни показатели, на които е добре да обърнете внимание, когато мислите за ново складово оборудване:

1. Оптимизация на складовото пространство:

 • Мислете вертикално и идентифицирайте свободните пространства;
 • Подредете артикулите по размер, обем и тегло и имайте предвид, че не е необходимо всички нови складови пространства да бъдат еднакви;
 • Намалете или премахнете изцяло коридорите. Shuttle системите могат да складират и извличат стоки напълно автоматично, а при Mobile Racking системите стелажи се придвижват плавно върху релси, като отварят коридор само там, където е необходимо. Вертикалните складови машини пък издигат, свалят и поднасят тави с желания артикул, само с натискането на няколко бутона;
 • Освободете се от остарял инвентар или стоки с по-малък оборот, за да не пречат на процесите в склада.

 

2. Подобряване на точността на складовите операции

„Когато обработвате многобройни, различни по размер, тегло, разфасовка или номера артикули е възможно да допуснете грешки при асемблирането на пратките, което да доведе до грешни доставки и загуба на ценни клиенти”, обясниха от компанията.

От друга страна, скоростната обработка на поръчките е основополагаща за ефикасното функциониране на всеки дистрибуционен център. Вертикалните складове и машини разполагат с множество допълнителни опции, които допринасят както за прецизността, така и за скоростта на пикиране.

3. Увеличаване на производителността на персонала

Ръстът на производителността на персонала е постижим след подобряване на работната среда, намаляване на дистанциите, изминавани от персонала в търсене на определен артикул, както и:

 • Инвестициите във вертикални складове и складови машини водят до елиминиране на нуждата от дълги коридори, което намалява времето, необходимо за всяка отделна пикинг операция;
 • Допълнителни финансови стимули – складовият софтуер може да Ви информира относно допълнителни бонуси за най-добре работещите колеги в склада;
 • Осигурете необходимите машини, инструменти и автоматизирано складово оборудване, чрез които да елиминирате повтарящи се, губещи време операции;
 • Осигуряване на постоянна, автоматизирана обратна връзка, чрез която да оптимизирате процесите допълнително.

„Когато съхранявате много на брой, различни артикули, софтуерът и допълнителните опции за повишена продуктивност на вертикалните складови машини осигуряват оптимизация на вертикалното пространство, скоростно и на практика безгрешно асемблиране на поръчките. Чрез автоматизация и прилагайки метода „стока при човек“, вертикалните автоматични системи за съхранение доставят артикулите директно до оператора на точно фиксирано място, където се извършват всички операции по пикиране. Благодарение на визуалните помощни средства за пикиране, операторът бързо разбира кои и колко артикула да вземе. Това елиминира възможността от човешки грешки, подобрявайки точността до 99%, и води до точно и прецизно изпълнение на поръчките към склада“, поясниха специалистите.

4. Удовлетвореност и безопасност на персонала

„Мерките за физическа безопасност играят основна роля при ефективното управление в дистрибуционния център. Вертикалните складови машини и системи могат да бъдат прекрасно допълнение към мерките, които вземате, като извършване на периодична поддръжка на машините, осигуряване на подходящи лични предпазни средства (ЛПС) и организиране на периодично обучение и курсове. Внедряването на нови вертикални складови машини е съпроводено с обучения и инструкции с цел безопасна и ергономична работа с огромно количество различни артикули“, посочиха от STAMH Group.

Вертикалните лифт машини намаляват нуждата от ходене и елиминират навеждането при обработка на всяка отделна поръчка. Интегрирайки вертикални лифт машини, Вие понижавате недоволството от работата, причиняващо загубата на мотивация, липсата на интерес, разочарованията, ниската производителност, отсъствията и повишената ротация на работните места“, допълниха още от компанията.

5. Спестяване на инвентаризационни разходи

„Оптимизацията на разходите в склада означава максимални нива на складова автоматизация“, заявиха експертите и посъветваха още:

 • Уверете се, че цялото налично пространство е оптимизирано чрез реорганизация;
 • Инвестирайте в най-съвременната и надеждна автоматизация на складовото оборудване;
 • Приоритизирайте планираната поддръжка на оборудването;
 • Използвайте енергоспестяващо осветление, сензори, модулни конвейерни системи, които функционират, само когато транспортират кутия, кашон или касета за пикиране;
 • Стимулирайте лоялността на служителите в склада, вместо да наемате нови, нуждаещи се от обучение;
 • Използвайте автоматизация, въпреки че в първия момент това може да изглежда като допълнителен разход. Впоследствие това дава възможност за оптимизиране на разходите в дългосрочен план;
 • Сред различните решения за складова автоматизация са вертикалните автоматични системи за съхранение, разполагащи със сравнително нисък срок за възвръщане на инвестицията, вариращ от 6 до 18 месеца според интензитета на използване;
 • При внедряването на системите използвайте здрави и надеждни решения за автоматизация и доказани професионалисти с дългогодишен опит, експертиза и ноу-хау.

Допълнителни съвети относно оптимизацията на пространството и процесите в склада или дистрибуционния център, можете да получите директно от екипа на STAMH Group ТУК.

Повече информация за Стам Лтд ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: STAMH Group

Сподели

Още от Индустрия 4.0