Сподели

„Зеленото“ бъдеще предстои! В пика на 3D технологиите, B2N Academy подготвя специалисти в 3D принтирането

23 март 2023 г.

 

 

B2N Academy ще Ви отведe на незабравимо „пътешествие“ в света на устойчивото производство със своите курсове за начинаещи, професионалисти и деца.

3принтирането е съвременна технология, която предлага възможност за изработката на детайли с композитни филаменти, прахове и смоли, които са по-здрави дори от метал. 3D прототипирането е оптимизирано решение за получаване на висококачествен, екологичен краен продукт. То позволява подсилване на детайлите там, където това е необходимо, и олекотяването им там, където материалът може да се спести. С него получавате още: бърза възвръщаемост на инвестицията, конкурентна производствена цена на детайл и свобода в дизайна. В следващите редове ще Ви запознаем с актуалното състояние на съвременната технология, а именно с предимствата на устойчивото производство и предизвикателствата по пътя на превръщането на 3D принтирането в изцяло „зелен“ производствен метод. През погледа на специалистите от доказаната компания в областта на 3D технологиите B2N Additive Manufacturing Ecosystem.

„Зелено“ 3D принтиране: Предизвикателства по пътя към достигането на целта

„За всеки бизнес има достатъчно причини, заради които да избере 3D принтирането за свой производствен метод. Като сравнително нова технология, пред нея все още стоят известни предизвикателства, с които трябва да се справи, за да се превърне в изцяло „зелен“ производствен метод“, коментираха от B2N пред ДигитакнаИндустрия.bg.

„Най-голямото екологично предизвикателство в адитивното производство е отсъствието на екосистема за рециклиране на остатъчния материал (несполучливи принтове, останали смоли и пудра или подпорен материал). Решението на този проблем ще доведе до постигне на кръгово производство“, допълниха от компанията.


Рециклирането в контекста на индустрията

Най-популярният пластмасов филамент за 3D принтиране – PLA (polylactic acid), представлява биоразградима термопластмаса, която е изработена от възобновяеми суровини като скорбяла от царевица или захарна тръстика. Въпреки това тя се разгражда само след индустриална обработка и обикновено е нужно да се рециклира в специализирани центрове. Остатъчната пудра, която се използва при селективно лазерно синтероване, е още по-трудно рециклируема. От друга страна, повторната ѝ употреба също не е оптимален вариант – по повърхността на готовите детайли се наблюдават несъвършенства, които компрометират качеството на 3D печата. Остатъчният материал при металното 3D принтиране също може да се използва само ограничен брой пъти, и то само в някои приложения, след което се изхвърля, поне за момента.

„Индустрията работи в посока разработване на рециклируеми решения и създаване на кръгово производство за суровините. Към този момент компаниите, които произвеждат изцяло рециклирани филаменти за 3D принтиране от пластмасов отпадък, са все още малобройни, но заявката за тяхното увеличение е дадена и е въпрос на време да се осъществи. Вече има и производители, като Filabot’s Reclaimer, които доставят машини за рециклиране на отпадъчната пластмаса на място във фабриките“, поясниха от фирмата.

Енергийната ефективност

3D принтерите, особени тези, които достигат високи температури и използват лазери, консумират голямо количество енергия. Експертите все още не са постигнали консенсус дали енергийният разход при тях е по-голям в сравнение с конвенционалните производствени методи. Това се дължи на факта, че всяко приложение, в зависимост от използваната технология и материал, има своите индивидуални специфики.

„Ако проследим енергоспестяващата роля на 3D принтирането за други индустрии, колебанията отпадат. По сведения на All3DP, около 28% от консумацията на енергия в САЩ през 2019 г. се формира от транспортния сектор. С 3D технологиите, превозните средства (коли, самолети) стават по-леки и по-икономични откъм гориво. 3D принтирането позволява на транспортната индустрия да произвежда части при поискване, само в нужните количества. Това от своя страна елиминира допълнителни логистични разходи и консумирана енергия“, обясниха от българското дружество.

С внимание към здравето

„Сериозен риск за здравето на операторите се крие във вдишването на фини прахови частици и изпарения от нагорещена пластмаса. Адитивната индустрия дава решение на този проблем. Висококачествените професионални и индустриални 3D принтери работят със затворени камери, разполагат с филтри за пречистване на въздуха, както и с автоматизирани системи за постобработка. По този начин на практика се елиминира контактът на оператора с материала до получаването на готов принтиран детайл“, информираха експертите.

Бъдещето на 3D индустрията: Екологично устойчиво производство

Текущите държавни регулации в рамките на Европейския съюз (ЕС) стимулират фирмите, които предприемат мерки за намаляване на карбоновия си отпечатък върху природата. С приемането на различни наредби се отпуска допълнително съфинансиране или данъчни облекчения за въвеждането на устойчиви практики в производства. От друга страна, самите потребители търсят екологични продукти. Нарастващото внимание по отношение опазването на околната среда е съществен фактор при избора на изделия, системи и технологии. Все повече и повече се предпочитат изделия, които са произведени чрез устойчиви практики, като например 3D принтираните маратонки на Adidas, за чиято изработка са използвани пластмасови отпадъци, изхвърлени в океана.

„Освен това, когато работодателят заема твърда позиция по този въпрос и предприема целенасочени действия за постигането на екологично съобразен бизнес, той увеличава стойността на компанията си в очите на квалифицираните специалисти и инвеститорите. Това оказва положително влияние върху предпоставките за разрастване на екипа и бюджета, с които оперира конкретният бранд“, добавиха от B2N Additive Manufacturing Ecosystem.

 Без значение дали сте начинаещ специалист, който тепърва навлиза в дълбините на 3технологиите, или професионалист, който иска да повиши своите квалификация и умения по 3D моделиране, 3D сканиране и 3D принтиране, експертите от B2N Academy ще Ви отведат на незабравимо „пътешествие“ в света на устойчивото производство.

Обученията се провеждат, съобразно Вашето ниво. Предложенията на B2N Academy включват курсове за:

- Начинаещи – въведение в „света“ на 3D принтирането и 3D сканирането;

- Професионалисти – модули, с които да повишите квалификацията си и да овладеете 3D материята;

- Цели отдели и фирми – специално създадено съдържание, което да отговаря на Вашите корпоративни нужди;

- Специализирани обучения в сферата на бижутерията, стоматологията, инженерството и детски работилници – организират се по предварителна заявка.

„В нашата академия ще намерите курсове и обучения за различните 3D принт технологии и дизайн за адитивно производство (DfAM). Те са съпътствани от практика в работилницата ни, оборудвана с  разнообразни принтери и технологии, като предлага и възможност за сканиране и пост обработка“, обобщиха още експертите от B2N.

 

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: B2N Additive Manufacturing Ecosystem (B2N), canva.com

Сподели

Още от Индустрия 4.0