Сподели

Съединението прави силата! Честит национален празник, скъпи колеги, читатели и приятели!

06 септември 2019 г.

Често, улисани в ежедневните си дела, преминаваме покрай сградата на Народното събрание, без да забелязваме надписа върху фасадата „Съединението прави силата“! А той е израз на мечтата на нашите предци да видят обединена разпокъсаната следосвобожденска България. И е поставен там пет години преди акта на Съединение на Княжество България и Източна Румелия през вече далечната 1885 г.

Думите „Съединението прави силата“ са седяли и върху първите сечени монети от Третата българска държава.

Преди 134 години, богатата Източна Румелия се отцепва доброволно от Османската империя, за да се съедини с Княжество България и заедно да платят с кръвта на хиляди българи цената да имаме собствена държава в последвалата акта на Съединението война.

Затова 6-ти септември е един от най-светлите дни в новата българска история – повод за гордост, почит и размисъл. Ден, който изтрива съмненията за подарената свобода. Ден, останал в историята и сърцата на всички нас с думите на Стамболов към княз Александър Батенберг: „Имате два пътя – единият е към Пловдив, а другият – към Дармщат!”.

И продължил с мечтата за историческа справедливост в думите на Каравелов, обявявайки акта на Съединението във Велико Търново: „Тая година в Тракия, догодина в Македония!”.

Пожелаваме ви да посрещнем празника с отборен дух и сплотеност! Защото заедно можем много!

Бъдете здрави и усмихнати!

 

От екипа на Инженер.bg

Сподели

Още от IoT/Облачни услуги