Сподели

AI-базиран софтуер на Trumpf позволява по-бърза и по-лесна работа с новата лазерна щанцова машина TruMatic 5000

16 април 2024 г.

 

 

Иновативно решение, базирано на изкуствен интелект, за още по-ефективна работа с високопроизводителната щанцова лазерна машина TruMatic 5000, е сред новостите, които световно признатият лидер в производството на металообработващи машини и лазерно оборудване Trumpf представи по време на тазгодишното вътрешно търговско изложение INTECH от 9 до 12 април в централата си в Дитцинген, Германия. „Runability Guide е AI-базиран асистент, който помага на производствените служители да работят по-бързо и по-лесно с една от най-новите разработки на компанията – щанцовата машина TruMatic 5000“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от Трумпф България.

„Понастоящем, когато използват TruMatic 5000 за производство на изделия с нова геометрия или от нови материали, на потребителите се налага индивидуално да тестват програмата на машината. Това води до недостатъчно ефективна експлоатация на оборудването, особено при напълно автоматизирани машинни паркове, които произвеждат множество различни компоненти. С AI-поддържания софтуер Runability Guide потребителите могат да избегнат времена на престои до 20 min при всеки нов тип продукт“, обясниха специалистите.

Въз основа на различни модели за анализ, за всяка нова производствена задача новият стартов асистент на Trumpf информира потребителят дали TruMatic 5000 може да произвежда частите директно или ще е необходима и ръчна намеса. „Новото „Ръководство за работоспособност“ дава на компаниите големи преимущества по отношение на производителността и конкурентоспособността. То не само спестява оперативно време, но също така освобождава служителите за изпълнението на други задачи, генериращи добавена стойност“, уточниха още те.

AI-софтуерът препоръчва кои части са подходящи за производство през нощните смени

Когато една машина произвежда части автоматизирано, в процеса на работа могат да възникнат проблеми. Например, една автоматизирана машина е възможно да не е в състояние да извади детайл след обработката му. Резултатът е престой на производството, докато служителят не отстрани ръчно частта от вътрешността на машината и не рестартира процеса. Дали компонентът може да бъде изваден без прекъсване на процеса зависи основно от геометрията на частта и от начина, по който хващащите са разположени върху детайла.

„В този случай Runability Guide на Trumpf ще провери например дали частта няма да се деформира в резултат на гравитационната сила по време на изваждането ѝ и дали евентуално това ще причини блокиране на производствения процес. Ако предварително определена гранична стойност бъде превишена, софтуерът маркира съответната област в червено. Това означава, че потребителите могат незабавно да видят кои части биха изисквали внимание. Освен че анализира възможни проблеми, AI асистентът препоръчва и кои производствени задачи са подходящи за нощната смяна“, поясниха от Трумпф. „Обикновено експерт трябва да прецени геометрията на частта заедно с материала, дебелината на листа и други фактори. Но нашият софтуер използва изкуствен интелект, за да вземе това решение и освен това по време на работа се обучава за справянето с бъдещи предизвикателства“, добавиха още те.

Оценката на заданието отнема само няколко секунди

Runability Guide на Trumpf използва различни модели за определяне сложността на дадена част. За тази цел развойните инженери на Trumpf непрекъснато обогатяват „знанията“ на системата в облака. Освен това софтуерът използва физически симулации и изкуствен интелект, за да идентифицира всички възможни проблеми, които могат да възникват по време на отделните стъпките на процеса. Не на последно място, решението си служи и с реални данни от потребители на TruMatic 5000, което му позволява да прави изводи за появата на потенциални предизвикателства по време на обработката.

„След като всички модели бъдат използвани за анализ на заданието, решението предоставя своята оценка. В зависимост от сложността на произвежданата част, с класическите физически симулационни модели това може да отнеме до един час, но чрез използването на AI технология този процес е възможно да бъде ускорен значително“, допълниха още от българския офис на Trumpf.

Повече информация за Трумпф България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Трумпф България, Trumpf

Сподели

Още от 3D технологии / IoT