Сподели

Атикс: С IoT алармите, генерирани благодарение на Dynamics 365 Frontline Worker, разходите за ремонт са много по-ниски

18 февруари 2021 г.

 

 

Глобалният доставчик на софтуер за автоматизация Iconics анонсира пазарния дебют на интеграционния модул Dynamics 365 Frontline Worker. Продуктът, който е разработен като резултат от тясното партньорство между Iconics, Microsoft и Infosys, осигурява безпроблемна двупосочна интеграция в Dynamics 365 на събития за грешки, открити от приложението за прогнозна диагностика Iconics FDDWorX, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Атикс, която е официален дистрибутор на Iconics у нас. Вижте повече за характеристиките на продукта в коментара на специалистите от българската компания.

„FDDWorX е софтуерно решение за откриване на неизправности и диагностика. Приложението обединява алгоритми, определящи вероятността от наличие на неизправности в оборудването и предлагащи действия за тяхното предотвратяване. При възникване на неизправности, усъвършенстваната софтуерна технология автоматично насочва към списък с причини, които са сортирани по степен на вероятност. Това води до редуциране на времето на престой на оборудването, както и до по-ниски разходи за диагностика и ремонт“, коментираха от фирма Атикс.

Използвайки максимално технологиите на Iconics като BridgeWorX, Azure IoT Connector и FDDWorX, събитията за грешки, генерирани от Iconics, автоматично се публикуват в Dynamics 365 като аларми на Dynamics Field Service IoT. След това IoT алармите могат да бъдат преобразувани и подадени като заявки за извършване на ремонт към персонала по експлоатация.

След като бъде създадена заявката за ремонт, информацията за нея и последващите събития за промяна на състоянието се изпращат обратно към Iconics за архивиране и създаване на препратки към нея. Това гарантира, че потребителите както на Iconics, така и на Microsoft Dynamics са в течение на всички заявки, генерирани от приложението FDDWorX.

„Новият интеграционен модул е модерно решение, което съчетава възможностите на Iconics с тези на Microsoft Dynamics 365. То е обещаващо допълнение към възможностите на интелигентните сгради, като позволява на организационната структура не само да открива повредите, които влияят на ефективността и надеждността на сградата, но и след това да действа целесъобразно според условията за намиране на решение. Модулът е достъпен в платформата GitHub“, обясниха в заключение от Атикс.

Повече информация за Атикс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Атикс, Iconics, freepik.com

Сподели

Още от 3D технологии / IoT