Сподели

B2N с коментар за спецификите и приложната област на основните методи за 3D моделиране и принтиране

03 март 2022 г.

 

 

Независимо дали се нуждаете от прототипи или проектирате креативна иновация, 3D принтирането може лесно да Ви помогне да съживите идеята си. А как да се случи всичко това, за Инженер.bg разказаха от утвърдената българска компания и пионер в 3D технологиите у нас – B2N. „3D моделирането е начин за създаване на триизмерни обекти, а 3D принтирането е съвкупност от технологии за бързо прототипиране, чрез които се произвежда детайл по изготвен 3D модел с точни параметри“, поясниха още от дружеството.

 

3D моделирането се използва за генериране на 3D модели в най-разнообразни сектори, вариращи от инженерство и производство до цифрова анимация за филми и видео игри. Първото използване на компютърната графика за научни и инженерни цели датира от началото на 60-те години на миналия век, а CGI художественото изразяване започва в края на 1960-та. Първата налична в търговската мрежа програма за моделиране на твърди модели, на име Syntha Vision, пък е пусната през 1969 г. Едва 20 години по-късно неравномерните рационални линии и параметричното моделиране се появяват на сцената.

„3D моделирането е процес на създаване на 3D обект с помощта на програми за 3D моделиране. CAD моделирането е визуалното им представяне като двуизмерно изображение с помощта на техники за 3D изобразяване или визуализация“ разясниха от компанията.

Какви са трите основни типа методи за 3D моделиране:

  • Полигоналният модел представлява точки в 3D пространство, свързани с линейни сегменти, които образуват многоъгълна мрежа. Многоъгълните мрежови файлове са равнинни, което означава, че са представени от серия от плоскости, наречени още полигони. Следователно кривите могат да бъдат апроксимирани само чрез подразделяне на повърхността с определена разделителна способност. Многоъгълните мрежи са удобни, защото са „леки“ и визуализациите могат да бъдат изобразени бързо;
  • Друг тип е моделирането на криви, което разчита на криви за генериране на геометрия на повърхността. Моделирането на криви е както параметрично (базирано на геометрични и функционални връзки), така и в свободна форма и разчита на неравномерни рационални линии за описване на повърхностни форми. Кривите се управляват от математически уравнения, които са повлияни от дизайнера, използвайки претеглени контролни точки;
  • Дигитално скулптуриране – това е сравнително нов тип 3D моделиране, при който потребителят взаимодейства с дигиталния модел, както се моделира глина. Потребителите могат да натискат, дърпат, прищипват или усукват виртуална глина, за да генерират своя модел;
  • Генеративен дизайн – при него за моделирането, управлявано от код, е характерно геометрията да се генерира автономно въз основа на условия, зададени от дизайнера. „Този тип моделиране е отличен за 3D принтиране, тъй като може да се използва за генериране на 3D структури, които не могат да бъдат произведени по друг начин“, коментираха от B2N.

„За да се възползвате максимално от потенциала на бързото прототипиране, ще трябва да знаете как да проектирате 3D файлове“, посочиха от компанията.

Експертите по 3D принтиране са разработили ключови съвети за дизайн, които помагат за постигането на съвършенство и точност при 3D принтирането на прототипи и модели. „Помислете за баланс между минималната и максималната дебелина на стената. Мислено визуализирайте и внимателно анализирайте желания дизайн. Съобразете се с указанията за материалите за 3D принтиране, защото всеки материал е различен и притежава различни свойства“, посъветваха още специалистите от компанията.

Как да се проектира здрава основа?

Необходима е достатъчно голяма на площ основа, проектирана за модела. Това ще гарантира, че моделите за 3D принтиране са здрави и издръжливи. Основата е необходимо да има следните характеристики:

  • Достатъчно повърхност, за създаване на положителна адхезия към леглото на принтера;
  • Достатъчно широка основа, за да поддържа модела. Не се препоръчва преобръщане по време на процеса на печат;
  • Необходимо е основата на модела да бъде достатъчно здрава, за да устои на изкривяване, причинено от различната скорост на охлаждане;
  • Допълнителен трик за добро слепване към леглото при 3D принтиране е използването на лепило-спрей, което се нанася директно върху него и улеснява първоначалното залепване на филамента към работната повърхност.

 

Каква е подходящата технология за 3D печат?

Всяка технология за 3D печат се характеризира със своите предимства и недостатъци:

FDM технологията е най-достъпна за прототипи, но не е толкова подходяща за функционални детайли, защото детайлите не са толкова здрави, колкото при SLS. SLA от своя страна може да се използва за изработване на дребни детайли и гладки повърхнини, ако естетическият вид на изделието е от най-голяма важност.

„Ако често Ви се налага да принтирате по FDM/FFF технология например, е полезно да притежавате 3D принтер за тази технология, като Raise3D, Ultimaker или BCN3D. За всички допълнителни проекти, по които Ви се налага да работите по различна технология, като принтиране на смоли по SLA технология или прахово принтиране на метали и полимери по SLS технология, е възможно да използвате нашите услугите за 3D моделиране и 3D принтиране“, допълниха още от B2N.

Източник на снимковия материал: Би Ту Ен/B2N

Сподели

Още от 3D технологии / IoT