Сподели

B2N: Професионалисти от студио The New Raw демонстрираха тенденциите в дизайна на форума Melba в София

28 февруари 2024 г.

 

 

В края на 2023 г. се проведе алтернативният форум Melba Design Initiatives – International Melba Symposium, имащ за цел да представи съвременните тенденции в дизайна. Събитието бе организирано в новото арт „сърце“ на София – „Топлоцентрала“. Благодарение на активното съдействие от страна на една от водещите компании в сферата на 3D технологиите B2N – Additive Manufacturing Ecosystem, на мероприятието присъстваха професионалистите от The New Raw. „Нидерландското студио за изследователска дейност и дизайн се развива в посока кръгова икономика и укрепване на местното производство чрез отворен подход, базиран на изследвания на материалите, цифров дизайн и производство“, коментираха специалистите от B2N. Повече за събитието, за визионерите от The New Raw и за приноса на специалистите от цялостната екосистема за 3D технологии B2N – Additive Manufacturing Ecosystem ще Ви разкажем в следващите редове.

Melba е платформа за инициативи, посветени на дизайна. Форматите, в които се провежда са: онлайн динамичен архив за български дизайн, срещи на живо, включващи представяне на актуални проекти от български визуални творци, както и годишен фестивал с международно участие, който се провежда в гр. София. Целта е под събирателното название Melba да се представят и подкрепят дизайнери, които развиват дисциплината чрез оригинален подход, нови идеи и качествена реализация.

„The New Raw е изследователско и дизайнерско студио с централа в гр. Ротердам, Нидерландия. То е основано през 2015 г. от архитектите Панос Сакас и Фотеини Сетаки с амбицията да даде нов живот на изхвърлените материали. Инструментите на това амбициозно начинание са: дизайнерски идеи, моделиране, роботизирани технологии и майсторска изработка. Студиото работи за създаване на затворени материални цикли и за укрепване на местното производство, използвайки отворен и немащабен подход, който се основава на изследване на материали, дигитален дизайн и производство. „Идеята на студиото, макар и развита в различно направление, се припокрива с концепцията на нашата компания – Back To Nature“, коментираха от B2N пред ДигиталнаИндустрия.bg.

Съоснователят и водещ дизайнер в The New Raw Панос Сакас (Panos Sakas) взе участие в симпозиума Melba по покана на екипа на B2N, чиито специалисти си партнират със световнопризнати експерти с богат опит в адитивните практики и завидни познания за развитието и тенденциите в 3D технологиите.

The New Raw работи с организации и институции като: Amsterdam Metropolitan Institute, Technical University of Delft, Hong Kong Design Institute, City of Amsterdam, AEB Amsterdam и др. Работата на архитектите е представяна в различни музеи и галерии, сред които: Moscow Design Museum, Museum de Domijnen, Cosmo Caixa Foundation, Onassis Cultural Center в Атина, Гърция, Foundation Telefonica в Мадрид, Испания и др. За периода 2020 – 2021 г. студиото е отличено с множество престижни награди, сред които и такива за промишлен дизайн и разработки в посока устойчиво бъдеще.

Пластмасата е един от основните замърсители на планетата, като въпреки съвременните екологични практики се рециклират едва 10% от материала. Но архитектите Панос Сакас и Фотеини Сетаки вместо патос, откриват вдъхновение в проблема. Те започват да генерират идеи и процеси за трансформацията на отпадъка в ресурс.

Още от създаването си през 2015 г. нидерландското студио бързо добива популярност със своите 3D дизайни, използващи иновативни цифрови технологии за създаване на обществени произведения на изкуството и мебели от всичко – от торби за боклук до бутилки от шампоан. „В действителност практиката им е фокусирана повече върху изследването на материалите и разработването на нови подходи за създаване и производство, отколкото към дизайна на продукти“, поясниха от B2N.

Освен в българския форум, през месец ноември студиото участва и в Седмицата на дизайна в Милано. Екипът на The New Raw подготвя нова колекция от „игриви“ мебели, изработени от „плетени“ пластмасови отпадъци „Knotty“. Тя ще бъде представена за първи път в Милано в периода от 17 до 23 април 2024 г. на изложението Alcova.

„Проектът е вдъхновен от традиционните занаяти и третира пластмасовите отпадъци като непрекъсната нишка от материал, която се сгъва, усуква и впримчва, за да създаде тактилна повърхност от дебели и привидно меки възли. Според екипа, който стои зад проекта, текстурата, подобна на плат, създава пропусклива и носеща товар повърхност, която е идеална за външни и вътрешни мебели или други архитектурни приложения. По този начин „плетените модели“ са не само визуално поразителни, но и функционални и мащабируеми“, заявиха от B2N и допълниха още: „Knotty отразява интересна промяна в света на изкуството и модата, според която все по-голям брой дизайнери преоткриват бавни методи на производство като макраме, матиране, кошничарство и тъкане и изследват как те могат да бъдат използвани за изграждане на по-устойчиви продукти и системи. Като експеримент, студиото предлага визия за бъдещето, според която човек и машина работят ръка за ръка“.

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: B2N – Additive Manufacturing Ecosystem, Melba Design Initiatives, canva.com

Сподели

Още от 3D технологии / IoT