Сподели

B2N вече произвежда сложни триизмерни продукти със SLS технология за 3D принтиране

27 април 2021 г.

Дигиталното производство на сложни геометрични форми вече е по-лесно от всякога

От началото на тази година B2N добави към портфолиото си с услуги нова технология за дигитално производство — SLS (Selective Laser Sintering). Услугата дава възможност на бизнеса да поръчва голям брой функционални прототипи и крайни продукти със сложни геометрични форми, които притежават изключителна здравина и всички свойства на стандартно излети от пластмаса детайли. Специфичното при SLS технологията е, че оформянето на крайните триизмерни продукти се извършва чрез лазер, който манипулира специална пудра от полиамид. „В началото на процеса, устройство, което прилича на гребло, нанася материала на тънки слоеве. След това специален лазер очертава местата, които трябва да бъдат част от 3D модела, като минавайки върху пудрата, я втвърдява. Процесът на това наслояване се повтаря до завършване на детайла, а накрая разполагаме с една камера, пълна с пудра, и от нея буквално се изравят отделните компоненти и детайли, заложени за производството“, разказаха от B2N за читателите на ДигиталнаИндустрия.bg.

В днешния материал ще Ви представим в пълния му блясък най-новото бижу в асортимента от услуги на компанията — SLS технологията. За да добиете ясна представа за разликите, характеристиките и приложенията на това иновативно решение,  по-надолу в статията ще ви разкажем и за другите методи за 3D принтиране, които B2N предлага.

Какво представлява SLS?

Тази технология се отличава значително от всички познати до момента с възможността да изгражда изключително сложни геометрични форми без помощта на т.нар. подпорни материали, които другите технологии използват. След принтиране материалът е изотропен и е изключително здрав, а всички крайни продукти отговарят по свойства и параметри на стандартно излетите детайли от съответната пластмаса.

Защо да се доверим на SLS от B2N?

Един от създателите на тази технология и най-голямата фирма в тази сфера е компанията ЕОS, която вече 30 години затвърждава лидерските си позиции на пазара не само по отношение на SLS, но също така и в металното 3D принтиране. „ЕОS има огромен брой машини в целия свят, а специфичното за компанията е, че сама избира партньорите си, поради което е много трудно да се установи сътрудничество с нея. Освен че има много изисквания, портфолиото ѝ от марки, с които работи, е от ранга на BMW и Mercedes в автомобилната индустрия. Ето защо ние от B2N сме изключително горди от възможността да бъдем партньор и да се учим от експертите на ЕОS“, коментира г-н Тодор Ангелов, мениджър продажби и бизнес стратегия в B2N.

ЕОS произвежда не само машините , но и всички материали за производството, като може да създаде и персонализиран материал по желание на клиента, със специфични изисквания за параметри, здравина и цветове. „Компанията разполага с най-големия набор материали на пазара от различни видове полиамид — например издържащ на висока температура, с фибростъкло, с алуминиев прах (алумит) и др. Материалът, предназначен за производство с SLS технологията, представлява смес от прах, който се синтерова и чрез него могат да се постигнат различни свойства и характеристики на детайлите“, допълниха от B2N.

„Тази технология е изключително подходяща за производство на голям брой функционални прототипи и крайни продукти, защото всички детайли се принтират наведнъж и цялата камера може да се изпълни с многобройни еднакви или различни детайли, които са позиционирани на много малки разстояния един от друг, а принтирането им се извършва едновременно. Използва се за малки до средно големи серии от продукти, за които производството на матрица и инструменти е нерентабилно спрямо необходимия брой, и за бизнеса е по-изгодно да прибегне до производството с 3D принтер по SLS“, разясниха още от B2N.

Без фира от материала

„Използваната вече пудра, която остава в камерата на принтера след завършване на принтирането, има възможност да се използва отново, като се смеси с 50% „девствена“ пудра. Това подобрява значително ефективността на материала и омптимизира неговото изразходване  поясни г-н Станислав Нанев, специалист 3D моделиране в B2N.

B2N вече има изпълнени различни проекти със SLS технология — в сферата на дизайна, на промишления дизайн, на изкуството, както и на детайли за директно използване в машина. „За момента сме покрили няколко различни приложения, но се стремим да имплементираме SLS в нови области, тъй като технологията позволява принтирането на почти всякаква геометрия. Броят на детайлите е по желание на клиента, а от финансова гледна точка, клиентът получава висока ефективност на вложения бюджет. Имаме случай, в който принтирахме една пилотна бройка на функционален детайл и след като клиентът провери, че всичко пасва и се сглобява правилно, произведохме още 50 броя в рамките на три дни“, допълниха още от B2N.   

Други услуги в портфолиото на B2N

SLA (Stereolithography)

Тази технология работи с течни фотополимери, които се втвърдяват с помощта на UV лазер, и се отличава с висока резолюция и много голяма гладкост на произведения детайл. „С нея могат да се възпроизведат много детайлни обекти и затова често се използва от зъботехници и бижутери. Също така, се прилага за модели на различни детайли, които в последствие ще бъдат отливани по метода на студеното леене.

„Работи се с широка гама от материали, като основният принтер, който предлагаме за тази технология, е Formlabs“, посочиха от B2N. Освен с настолни принтери, компанията разполага и с голяма машина, която може да покрие индустриалния сегмент.

FFF (Fused Filament Fabrication)

Това е най-разпространената и най-достъпната за крайния потребител технология, която работи с пластмаса под формата на нишка. Тя се прокарва през дюза, разтопява се до определени градуси в зависимост от материала и се наслагва върху платформата за принтиране. Основните марки принтери, които B2N предлага за FFF 3D принтиране , са Ultimaker, Craftbot, Raise3D, Omni3d и Intamsys.

FFF технологията, също така, е подходяща за принтиране на композитни материали, като марката, която представлява B2N в този случай, е Markfordged. Принтирането се осъществява с основен материал полиамид, но принтерите имат и втора дюза, през която могат да се екструдират и налагат така наречените заздравяващи материали — кевлар, фибростъкло и карбон.

 

Единствената на Балканите машина Minifactory за принтиране с високотемпературни и високоякостни материали ще бъде инсталирана в шоурума на B2N „Your 3D Partner“ в края на месец април. Очаквайте подробности! 

 

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: B2N

Сподели

Още от 3D технологии / IoT