Сподели

B2N: Традициите на Heinz-Glas се модернизират с 3D технологиите на MiniFactory Ultra

15 юли 2022 г.

 

 

Доказаната българска компания B2N, като оторизиран представител на MiniFacatory зa България, представя специално за читателите на ДигиталнаИндустрия.bg 3D принтера miniFactory Ultra и процеса на 3D принтиране и декориране на стъклени изделия. Те се използват от вековната чешка компания за производство на стъкло – Heinz-Glas. Тя се занимава с разработка, 3D производство и декорация на стъклени бутилки за водещи производители на козметика и парфюми от целия свят.

Традицията за дейността на чешкото семейство Heinz датира още от 1523 г., а тази на компанията Heinz-Glas – от 1622 г. След близо 400-годишна история, днес Heinz-Glas Group е един от световните лидери в производството и довършителните работи на стъклени флакони и капачки за парфюмерийната и козметичната индустрия. Част от групата е и дружеството Heinz-Glas Décor, специализиранo в разработката, 3D производството и декорацията на стъклени бутилки.

Какво представлява процесът на производство на приспособления и инструментална екипировка?

„Процесът на 3D принтиране и декориране на стъклени изделия изисква различни производствени приспособления, които винаги се различават според геометрията на стъкления продукт. Изискванията към материалите, използвани в приспособленията, са екстремни, понеже в процеса се използват много високи температури. В допълнение към високата температура, материалът, използван в приспособленията, трябва да може да издържа на UV радиация, налягане и да има добра устойчивост на тежки химикали“, разясниха специалистите от B2N.

При превключване между стъклени продукти в производствената линия, приспособленията също следва да бъдат персонализирани за всеки модел. Традиционно производствените приспособления се произвеждат чрез механична обработка на пластмаса, а предизвикателство тук представляват високите  разходи, които процеса генерира и дългите срокове за доставка.

3D принтирането в производството на стъклени бутилки

„Heinz-Glas Decor инвестира в miniFactory Ultra 3D принтер, за да започне произвеждането на персонализирани приспособления за производство, използвайки високоефективни полимери. Интегрирането на 3D принтирането ускорява времето за реализиране серийните партиди от приспособления на компанията от дни и седмици до минути и часове. Освен това, разходите за производството са се понижили с 50-70% в сравнение с традиционното“, разказаха още от B2N.

3D принтерът miniFactory Ultra разполага с една от най-широките гами от материали на пазара, благодарение на принтиращата камера, която може да се нагрява до 250 °C, както и на отворената си система. Това резултира в значително по-ниски разходи за суровини, в сравнение с т.нар. затворени системи, при които клиентът може да използва само материали от производителя на 3D принтера.

„За това приложение чешката компания избира филамента KIMYA PEI-1010, базиран на Sabic ULTEM AM1010F, с работна температура до 200 °C. Освен че издържа на UV радиация, този материал се характеризира и с огнеустойчивост UL94 V-0. Издръжливостта на 3D принтираната част при взискателни условия е отлична, тъй като експлоатационният живот на изходното вещество може да се измери в десетки хиляди цикли на декорация“, допълниха експертите.

B2N е оторизиран представител на MiniFacatory зa България, като предлага инсталация и обучение за продуктите на бранда.

Всички партньори на miniFactory по света са сертифицирани от производителя както за задълбочено обучение на потребителите, така и за сервиз и годишна поддръжка на Ultra 3D принтера. По този начин един и същ партньор предлага на клиента всички услуги от жизнения цикъл на продукта.

Източник на снимковия материал: B2N, Heinz-Glas

Сподели

Още от 3D технологии / IoT