Сподели

B2N: Уникалният почерк в технологиите за 3D печат на метал на Meltio ги прави подходящи за малки и средни предприятия

09 юни 2022 г.

 

 

 

„Meltio е съвместно предприятие между базираната в САЩ компания Additec и Sicnova – испански дистрибутор на оборудване за 3D печат. Дружеството използва иновативна технология за метални печатащи глави от Additec в различни конфигурации за разгръщане на печата, включително роботизирана широкомащабна система, хибридни опции за фрезоване с ЦПУ и разбира се, самостоятелен 3D принтер“, анонсираха за читателите на ДигиталнаИндустрия.bg от водещата българска компания за 3D технологии B2N.

„Процесът на метален 3D печат, който използва Meltio е доста по-различен от типичните лазерни системи с прахово легло и вместо това използва специална печатаща глава, която може да екструдира множество метални материали, които моментално се разтопяват от лазерите. Тъй като печатащата глава се движи около обема за изграждане, тя може да отлага метал много точно във всяка геометрия. Въпреки че печатащата глава на Additec печата с метална тел или прах, компанията Meltio разработва предимно приложения с тел, тъй като е установила ясни ползи за индустрията при този режим“, информираха от B2N.

Инженерите на Meltio са увеличили фокуса си върху режима на работа с тел, тъй като това предоставя редица предимства, търсени от клиентите им. Най-важното сред тях е, че използването на тел е много по-безопасно и по-просто от работата с метален прах в PBF или прахови DED системи, които могат да бъдат както токсични, така и експлозивни, ако са изложени на кислород.

Най-интересната техническа характеристика е, че печатащата глава на Meltio е в състояние да обработва два проводника по време на печат. Това означава, че е възможно да се принтират метални части с повече от един метал, без да се получава кръстосано замърсяване. “Необикновената способност на Meltio за работа с два проводника позволява, също така, да се увеличат характеристиките на отпечатаната част чрез облицоване с материали с по-добри характеристики или добавяне на нова функционалност към частите. Освен това, двойният проводник дава възможност за използване на евтин материал за опори или некритични области на изграждане. Процесът на превключване на проводниците не изисква смяна на хардуер или суровини, а освен това е автоматичен, бърз - 5 s, както и чист. Проводниците се прибират в твърдо състояние в печатащата глава“, разказаха още българските специалисти.

Фокус за Meltio е металообработването и по-специално машинните цехове

За разлика от повечето производители на 3D принтери, които се фокусират върху сравнително малкия пазар на прототипи и професионални продукти, Meltio се е насочила към сектора на металообработването и по-специално към машинните цехове. Причината за тази стратегическа стъпка е, че компанията се отличава с методи на работа, които са привлекателни за този изключително голям пазар.

Простота, гъвкавост и опит са трите стълба, които Meltio следва за пазара на машиностроителните предприятия.

Простотата е заложена в самия дизайн на технологията. Тъй като не използва прах, целият ѝ жизнен цикъл е значително по-прост и по-евтин от почти всички други варианти за 3D печат на метали. Това е много привлекателно за малки и средни металургични операции, които са сложни и често са свързани с финансови бариери за навлизане в металния 3D печат. Системата на Meltio избягва голяма част от тях и позволява много по-лесно навлизане в адитивните операции.

„Гъвкавостта е философия на цялата компания. Например, на въпроса как се справят с профилите за печат, от компанията обясняват, че могат да ги предоставят, но също така си партнират и с дистрибутори, които работят директно с клиентите за съвместно разработване на параметрите, особено при големи проекти. За региона на Балканите, това сме ние. От Meltio споделят още, че ролята им е да подпомагат модификациите, направени от клиентите, и могат да се справят с всеки подход“, допълниха от B2N.

По същия начин от компанията осигуряват пълна гъвкавост при интегрирането на роботи или CNC, което е необходимо за всяко внедряване на техните продукти в роботизирани системи или системи с ЦПУ.

И накрая, но не по важност – опитът на клиентите

„Когато за първи път предприятията закупят машините на Meltio, те получават понижено време за производство, намалени използвани материали и по-ниски разходи – и всичко това без замърсяване или усложнения. Друго предимство на Meltio е, че видът на материала може да се смени при оборудването на Meltio за по-малко от 10 min, докато при PBF системите например, често изобщо не е възможно той да се замени. Някои компании буквално купуват втори машини, за да използват втори метален материал“, разказаха от българското дружество.

С технологията могат да се поемат по-малки поръчки на конкурентни цени

Технологията Meltio би могла да позволи на металургичните предприятия, които не оперират в скъпите сектори на аерокосмическата индустрия, автомобилостроенето или здравеопазването, да използват адитивното производство по практичен и рентабилен начин. При много операции тази технология ще им позволи лесно да поемат по-малки поръчки на конкурентни цени.

Г-н Лаверо, главен изпълнителен директор на Meltio, споделя: „Компаниите виждат в Meltio това, което са искали преди 25 години от металните AM системи – а именно нови възможности. Има предприятия, които винаги са искали да използват 3D принтиране, но са се сблъсквали с някои ограничения, например скорост, цена, пространство, хардуер и др. През последните шест месеца наблюдаваме силен интерес и те оценяват предимствата на технологията. Благодарение на стратегията за обема и избора на тел като суровина, системата ни е много по-конкурентна за отделни метални части. Вярвам, че Meltio има печеливша стратегия за онзи дял от пазара на метали, който в повечето случаи е пренебрегван от останалата част от индустрията за 3D печат, а именно машинните цехове“.

„Г-н Лаверо смята, че пазарът на технологията Meltio е сходен по размер с този на CNC. САЩ е първият търговски приоритет на Meltio през 2022 г. Компанията е открила нов офис във Флорида, в който е позиционирала продуктов шоурум и се подготвя за разширяване. Със своето хибридно CNC предлагане тя вече има договорености с дистрибутори на CNC и интегратори на роботи, които биха имали бизнес взаимоотношения с повечето, ако не и с всички производители на метали“, поясниха от екипа на B2N.

Meltio си партнира и с доста големи американски университети. На тях е предоставена технологията на Meltio за изследователски цели, така че не малко от завършващите студенти ще имат опит с продуктите на компанията, когато напуснат университета.

Ако Ви е интересно да научите повече за 3D технологията и напредъка на Meltio на пазара на машиностроителни машини, не се колебайте да се свържете с техния представител за България и Балканите - B2N.

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: B2N, Meltio

Сподели

Още от 3D технологии / IoT