Сподели

B2N: Вакуумното формоване отваря нови хоризонти пред 3D принтирането в разнообразни приложения

23 юни 2021 г.

 

 

Промишленото 3D оборудване на BigRep осигурява професионално качество и работа с топлоустойчиви материали

Вакуумното формоване се използва от почти век за направата на разнообразни изделия, които виждаме и използваме ежедневно. От продукти за хранителни стоки до автомобилни части, компонентите, образувани във вакуум, са навсякъде около нас. Но как се изработват и как 3D печатът ги прави по-добри ще разберем днес с помощта на утвърдената българска компания на пазара за 3D технологии B2N и световния производител BigRep. Какво споделиха по темата от двете дружества специално за ДигиталнаИндустрия.bg, вижте в следващите редове.

Вакуумно формоване и термоформоване — едно и също ли е?

„Вакуумното формоване всъщност е вид термоформоване, при което се използва топлинна енергия за оформяне на дизайна. Процесите на термоформоване включват освен вакуумно формоване, формоване под налягане и двойно формоване. Всеки от тези процеси използва калъп или форми, които придават на нагрети листове пластмаса желаната форма“, поясниха от B2N.

Вакуумното формоване е най-простият от методите за термоформоване, който използва само една матрица. Както подсказва името му, то разчита на вакуум, чрез който се всмуква нагретия пластмасов лист и по този начин се изтегля около матрицата, за да създаде желания контур. В резултат се оформя пластмасов калъп. 

„Важен момент е изборът на типа пластмаса, която ще се използва, тъй като различните материали са приложими за различни цели. Трябва да се вземат под внимание свойства като якост, гъвкавост, химическа и UV устойчивост, температура на топене и др. Освен това е важно да се обмислят спецификите във външния вид на изделието. Всеки вариант има своите плюсове и минуси и при избора следва да прецените стойността и лекотата на работа с даден материал, както и неговата здравина и ефективност“, допълниха експертите от B2N. Сред най-често използваните материали за създаване на форми и калъпи от пластмаса са ABS, PETG, PC, PP, HIPS и др.

Как се създават форми за вакуумно формоване с помощта на 3D принтирането 

Формите, използвани за вакуумно формоване, са от решаващо значение за успеха на процеса, тъй като те формират основата на действителната форма на крайния продукт. От начина, по който изберете да създадете Вашите форми, ще зависи прецизността, сложността и времето за изпълнение на проекта.

Докато дървото, алуминият и структурната пяна са сред конвенционалните възможности за изработване на форми, 3D отпечатаните стават все по-популярни. Тези по-нови опции позволяват да се изработват сложни геометрии и могат значително да ускорят процеса на изработване на матрицата.

„Внедрявайки 3D печат в процеса по вакуумно формоване, можете значително да съкратите сроковете, когато става въпрос за производство на нови форми и инструментална екипировка, тъй като производственото време е ограничено само до това колко бързо 3D принтерът може да „оживи“ CAD дизайна. Обикновено става въпрос за броени часове“, обясниха от B2N.

Друго предимство при изработката на матрици с 3D печат е, че се използва само материала, необходим за производството на конкретния дизайн. Няма отпадъци, нито каквито и да са допълнителни материални разходи. Освен това, могат да бъдат добавени текстури или дори текст, без да се увеличават разходите за дизайн.

„Работата с подходящото оборудване за 3D печат също, разбира се, е ключова за постигане на най-добри резултати. Промишленото оборудване на BigRep предлага професионално качество, както и възможност за работа с топлоустойчиви материали като композитни филаменти с карбонови влакна за 3D печат, които се определят като мечтания материал за всеки инженер – едновременно лек и много здрав. В допълнение, широкоформатните 3D принтери на компанията позволяват по-бързо производство на големи детайли или на няколко малки части в една операция“, споделиха още от B2N. 

Приложенията на термоформованите калъпи в индустрията са многобройни – от опаковки и капачки в хранително-вкусовата и опаковъчната промишленост, през куфари, калъфи, кутийки за електроника, всякакви пластмасови изделия, които ежедневно използваме до елементи от интериора на автомобили и самолети. Разликата е, че с 3D принтираните форми, производителите имат възможност да работят с по-комплексни форми, с повече детайли, за по-кратко време и на по-ниска производствена цена, обобщиха от B2N.

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: B2N, BigRep

Сподели

Още от 3D технологии / IoT