Сподели

Back to Nature: 3D технологиите са екологично решение на бъдещето за баланс в индустрията

17 януари 2023 г.

 

 

„Подготовката за преструктуриране на компанията ни отне повече от година. По същество този процес представлява неизбежна еволюция в дейността ни. Целта, която е заложена в основата на новата ни визия, е да продължаваме да предлагаме най-доброто от 3D индустрията в България и в съседните ни държави чрез различни професионални услуги за дигитално производство“, коментира г-н Боян Пехливанов, управител на B2N Additive Manufacturing Ecosystem. Но какъв е пътят на B2N, как се е зародила идеята за основаването на компанията и каква е нейната мисия? Отговорите на тези въпроси, както и още любопитни подробности за цялостната екосистема на 3D технологиите в индустрията, ще Ви разкажем в следващите редове чрез коментарите на нейния основател. Продължете, за да научите какво сподели г-н Пехливанов пред ДигиталнаИндустрия.bg.

„Идеята за B2N дойде през пролетта на 2014 г. По това време следвах архитектура и имах няколко месеца, в които обмислях в какво професионално направление да поема. Спомням си, че една вечер с двама колеги обсъждахме университетски задачи, откъдето се заговорихме за макети. Единият предложи направо да принтираме необходимия ни макет. Това бе преломният момент, който даде началото на моята кариера. Тогава за първи път чух за 3D печата, но знаех, че искам да науча всичко за тази технология. Когато се запознах по-детайлно с възможностите, които предоставя, и то в много различни области, бях очарован от потенциала на 3D технологиите. Така се зароди стремежът ми към неговото изучаване и професионално развитие“, сподели основателят на компанията.

Пътят на B2N: от идея до успешна компания

„За начало проучих пазара в България и региона, както и по-конкретно кои са хората, които вече се занимават с това. До този момент те се брояха на пръсти. Консултирах се с българските си колеги, за да се запозная отблизо с нишата в страната, след което поех към Солун и Атина, където имаше още няколко фирми в тази сфера. Свързах се с чуждестранните компании, посетих и първото си международно събитие по темата – London 3D Print Show 2014. То бе последвано от много други, например Materialise World Conference  2015, TCT Show, EuroMold, FormNext, както и различни професионални симпозиуми, форуми и обучения. През есента на 2014 г. договорите с производителите на оборудване бяха факт, с което началото на B2N бе поставено. Първият ни шоурум отвори врати и историята на компанията започна да се „пише“, разказа г-н Пехливанов.

Каква е смисловата същност на B2N?

Днес дейността на B2N не се ограничава само до дистрибуцията на решения за 3D производство. Цялостната екосистема на компанията включва професионални решения за дигитално производство – консултации и анализ, 3D услуги, доставка на 3D оборудване, обучения, инсталации, поддръжка и сервиз.

„Самото име на B2N всъщност е абревиатура от  Back to Nature, защото вярвам, че 3D технологиите предоставят способ за производство, който следва дълбоко заложените в природата принципи – при нужда, само в необходимите количества и изграждане слой по слой, без излишък от материал и без разхищение на ресурси. Стремежът ни е да внедрим щадящите технологии в производствата на колкото се може повече бизнеси, защото по този начин ще можем да допринесем за решаването на глобален проблем – намаляване на негативното влияние на индустрията върху околната среда. За 8 години успяхме да постигнем целта си за възстановяване на баланса между триадата на производство-продукция-потребление“, добави управителят на компанията.

B2N в подкрепа на иновациите: ефективно, устойчиво и локално производство

Идеята зад B2N е  да помага за създаването на по-смислени, по-леки, по-красиви, по-дизайнерски и персонализирани продукти, с мисъл за околната среда. 3D принтиращите технологии отключват уникални възможности. Благодарение на тях, създаването на собствени продукти е възможно, и то в кратки срокове от порядъка на дни или седмици. А усъвършенстваните компютърни технологии превръщат съвремието в дигитална ера, устремена към прогрес. Хората могат достъпно да се възползват от техните възможности, което безспорно е от голяма полза за проектирането на самия дизайн.

„Свободата на дизайна е факт. Самите ние, като създатели, вече сливаме процесите на дизайн и производство. При проектирането на характеристиките и функциите, които искаме от даден детайл, ние мислим не само за неговите форма и естетика, но и за оптималното му производство. Решенията, които B2N развива през изминалите години, помагат за това да се изработват по-бързи и по-устойчиви продукти, и то в количествата, които са необходими, както и там, където са приложими – аналогично на фундаменталните принципи, които са заложени в природата. По този начин ние допринасяме за решаването на множество от предизвикателствата, пред които се изправят производствата и различните индустрии – от бижутерия през образование, чак до индустриалното строителство“, продължи коментара си Боян Пехливанов.

B2N Additive Manufacturing Ecosystem: Промяна или еволюция на компанията

„От самото начало фокусът ни е бил да осигурим достъп на българския пазар до актуалните тенденции и най-качествените марки в областта. И до днес той се запазва – научим ли за усъвършенстване на технология или забележим някоя нова тенденция – например метално 3D принтиране или 3D строителство с еко материали, намираме водещите марки за съответното приложение и сключваме договори с тях. Освен това успяхме да създадем и мрежа от локални дистрибутори в цяла Югоизточна Европа. Въпреки че търговията с 3D оборудване за нас винаги е била ключова, успоредно с нея се развиваха и другите ни направления“, поясни той. „През цялото време, разполагайки с машини и материали, ние произвеждахме детайли по искане на клиентите. С цел да докажем функционалността на оборудването и възможностите на технологиите на нашите клиенти, ние сме създавали множество мостри. За да сме сигурни в давността на гаранцията и до къде се простират границите на конкретен 3D принтер, сме провеждали най-различни тестове и изпитания. И това е и може би най-интересната част от работата ни“, посочи още той.

„През годините натрупахме знания и умения, които искаме да подредим и споделим с широката публика под формата на обучения и събития със свободен достъп. Дълготрайните партньорства на Балканите, които изградихме, вече заемат нова форма. Именно заради това текущото преструктуриране не е промяна, то е естествен ход на нашето развитие. Еволюцията на компанията ни доведе до началото на цялостната екосистема – B2N Additive Manufacturing Ecosystem“, обобщи Боян Пехливанов.

Каква е ролята на B2N в динамиката на пазара, както и какви са бъдещите планове на компанията, ще научите съвсем скоро.

Очаквайте продължение по темата в Инженер.bg.

 

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал:  B2N Additive Manufacturing Ecosystem, canva.com

Сподели

Още от 3D технологии / IoT