Сподели

Bosch отбеляза 30 години у нас с мисията да предлага иновации в умните технологии, изкуствения интелект и свързаността

30 юни 2023 г.

 

 

Има събития и събития! Има и такива, по време на които един специалист би могъл да си свери часовника за върховите технологии на нашето все по-дигитално време! През юни ДигиталнаИндустрия.bg имаше честта да бъде част от именно такъв форум, събрал на едно място стотици водещи специалисти, за да им представи най-новото и интересното от света на автоматизацията, умните сгради, изкуствения интелект, електроинструментите, домакинските уреди и интелигентната мобилност. И всичко това като част от нашия все по-свързан технологичен свят! Домакин на събитието бе компания, която е европейски и световен пример за иноватор в динамичния свят на техниката. Компания, която реинвестира 98% от печалбата си в развоя на нови продукти и технологии, за да променя към по-добро живота на хората. Познахте ли? Става въпрос за немския пазарен лидер Bosch! А конкретният повод бе тридесетгодишнината от официалното стъпване на компанията у нас!

Форумът „30 години Бош България“ се проведе в София Тех Парк, а форматът, организацията и дори атмосферата в иновационния форум „Джон Атанасов“ позволи на над 200 специални гости – предприемачи, експерти от различни компании, представители на браншови съюзи, партньори, клиенти и журналисти да се потопят в света на иновациите на Bosch, като се запознаят с най-новите разработки на компанията във всички нейни бизнес направления, представени у нас.

Събитието бе открито от г-н Константин Конов, главен изпълнителен директор на Роберт Бош ЕООД и представител на Група Бош в България. „Bosch е различна компания. За разлика от всички останали фирми, които имат за основна своя цел да създават колкото е възможно по-висока добавена стойност, нашата компания е собственост на благотворителна фондация. Затова и наша основна цел е да разработваме и развиваме иновативни технологии и продукти, които улесняват и подобряват живота на хората“, заяви г-н Конов.

Bosch в България днес – 850 специалисти, от които 630 ангажирани в областта на развоя на иновации

През 2022 г. компанията у нас е постигнала оборот от 576 милиона лева (295 милиона евро) от консолидирани продажби към трети страни.

Броят на служителите ѝ, включително тези в неконсолидираните дружества, се е увеличил с 24% през 2022 г., достигайки около 850 специалисти.

Компанията е ангажирана с непрекъснати инвестиции в развитието и обучението на служителите си.

Бош участва в над 15 благотворителни кампании и каузи на стойност около 200 000 лева.

 

„Отличните постижения на всички наши дивизии са резултат от отдадената работа на всички наши екипи, на нашите звена за развой и развитие, на нашите софтуерни инженери, с които затвърждаваме лидерската позиция на компанията ни в отделните бизнес сфери и трансформацията ни във високотехнологична компания. Позволете ми да изкажа признателността ни за доверието и лоялността на нашите клиенти и партньори. Заедно с тях вече 30 години пишем успешната история на Бош в България“, коментира още Константин Конов.

Управителят на дружеството заяви още, че Бош гледа уверено напред, продължавайки да разширява продуктовото си портфолио на базата на изкуствения интелект и умните технологии, следвайки неотлъчно ангажимента си да работи за развитието на обществото и съхранявайки природата. „Виждаме ролята ни в това да продължим да изграждаме стабилна бизнес среда в страната чрез иновации. Вярваме, че връзката между образованието и добрата практическа подготовка е ключът към бъдещото ни развитие“, допълни още г-н Конов.

От Бош очакват добро бизнес представяне на компанията и през 2023 г.

За да демонстрира техническото и технологичното развитие на немския иноватор, главният изпълнителен директор на Роберт Бош ЕООД, г-н Константин Конов, показа два електроинструмента, разработени от инженерите на Bosch с три десетилетия разлика. „Сами виждате колко по-голяма е мощността при съществено по-малки габарити“, подчерта той.

 

Мениджърите на Бош дискутираха технологиите и решенията на бъдещето

Във втората част от програмата на събитието се проведе панелна дискусия с тема „Дивизиите на Бош с поглед в бъдещето“, участие в която взеха мениджъри на компанията.

Групата Бош присъства стабилно в България, непрекъснато разширявайки инвестициите си. Компанията развива иновационния хъб Бош Инженеринг Център София, в който стотици български специалисти разработват комплексни решения за аутомотив индустрията. От началото на 2023 г. Bosch.IO България вече е Bosch Digital, запазвайки основния фокус на компанията върху проекти в областта на IoT и AIoT. Към момента специализацията й е върху комплекс от услуги, необходими за създаването на умни IT решения и роботи за групата Bosch.

В панелната дискусия се включиха и ръководители на дивизиите Автомобилно оборудване, БСХ Домакински уреди България, Bosch Home Comfort Group и Bosch Сградни технологии.

Бош Електроинструменти продължава развитието на продуктовата си гама

Дивизията Електроинструменти на Бош е „двигател“ за устойчивото развитие на компанията, постигайки двуцифрен ръст на общите нетни продажби през 2022 г. По този начин българският екип допринася за изпълнение на глобалната цел на дивизия Електроинструменти на Bosch за удвояване на оборота до 2030 г.

„И в нашата дивизия основните насоки за развитие са енергийна ефективност, опазване на околната среда и устойчиво развитие. За разлика от други направления на Bosch обаче, колкото и по-мощни, по-свързани и по-умни да стават електроинструментите на Bosch, ще е необходим човек, който да работи с тях, така че за нас важността на хората продължава да е от базово значение“, коментира по време на дискусионната част г-жа Регина Симон, мениджър на Бош, направление електроинструменти.

Госпожа Симон акцентира и върху развитието на портфолиото от акумулаторни инструменти, както и върху очаквания пазарен дебют на професионална серия градинска техника и ръчни инструменти.

„Трансформацията на Bosch към устойчив бизнес и кръгова икономика и политиката ни за въглеродна неутралност резултира в това, че хоби измервателната техника занапред ще бъде произвеждана от почти изцяло рециклирани материали. Други наши инициативи включват разработването на платформите за споделени батерии AMPShare за професионалисти и PowerForAll за домашния майстор“, допълни г-жа Симон.

По време на форума се проведе и изложение на иновативни продукти и системни решения на отделните бизнес направленията в компанията, а именно: Бош Инженеринг Център София, Bosch Digital България, БСХ Домакински уреди, Електроинструменти, Сградни технологии, Автомобилно оборудване и Bosch Home Comfort.

Инженер.БГ пожелава на целия екип на Бош здраве и вдъхновение в мисията му да създава и утвърждава на българския пазар технически иновации с приложение във всички сектори на индустрията, строителството и бита.

Източник на снимковия материал: ДигиталнаИндустрия.bg, Bosch

Сподели

Още от 3D технологии / IoT