Сподели

БР Техника: Сензори и IoT решения на Bosch Rexroth правят горските комбайни „прозрачни“

23 април 2021 г.

 

 

Горските комбайни, наричани още харвестъри, са впечатляващи машини. Те са предназначени за почистване на горите и извършват различни дейности като изсичане на дървета, почистване на стволове, подрязване на клони, групиране на паднали дървета и нарязването им на части. Комбайните работят изключително икономично, но при едно условие – да са в експлоатация. Финландската компания Ponsse Plc е един от най-големите производители на такъв тип машини за горското стопанство. „Съвместно с Bosch Rexroth и Bosch.IO и използвайки техни IoT решения, Ponsse успява да издигне следпродажбеното обслужване на своите машини на следващо, по-високо ниво“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещата българска инженерингова и търговска компания Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център на Bosch Rexroth у нас.

Както за всеки производител на самоходна специализирана техника, следпродажбеното обслужване за Ponsse е важна задача, която е съпроводена и с големи предизвикателства. Ефективните горски комбайни на финландската компания, които нарязват на части дървесината, работят най-вече на отдалечени места и със значително натоварване. За да избегне непланираните престои и да сведе до минимум загубите, сервизът на Ponsse трябва да действа своевременно и на ранен етап. Това важи още повече за случаите на договори с комплексно обслужване, включително – за пълна техническа поддръжка. С помощта на Интернет на нещата и IoT решенията на Bosch Rexroth и Bosch. IO, Ponsse прави голяма стъпка в посока да поддържа машините непрекъснато в експлоатационна готовност.

Повече и по-задълбочена информация за по-голяма производителност

„Хардуерните и софтуерните компоненти на IoT партньорите Bosch Rexroth и Bosch.IO се вписват безпроблемно в съществуващата инфраструктура на Ponsse. Те правят състоянието на машината прозрачно и дават възможност на сервизните техници да навлязат по-дълбоко в проблема от разстояние“, допълниха от БР Техника.

Това позволява на Ponsse да предложи на своите клиенти още по-високо ниво на техническа поддръжка.

Концентрирана IoT компетентност на дългогодишни партньори

Компанията Ponsse отдавна е изградила собствена IoT инфраструктура за регистриране и пренос на данни от машините. С Ponsse Manager тя дава на своите клиенти и инструмент за управление на дейностите, автопарка и документирането. Целта на производителя на самоходна специализирана техника е да свърже в мрежа общо 150 машини до края на 2021 г. А дългогодишното сътрудничество с Bosch Rexroth в областта на хидравличните компоненти е разширено в хода на продължаващата дигитална трансформация.

Анализът на структурния шум върху въртящите се части на машината, например на хидравличните помпи, сега дава възможност за прогнозна поддръжка. Данните от работата на компонентите на Rexroth също са включени в превантивната оценка. С помощта на специални алгоритми, разработени също от Bosch Rexroth, събраните в транспортното средство данни впоследствие се анализират.

Изпитани и лесни за конфигуриране модули

В този IoT проект са използвани отделни блокове от модулното комплексно решение за IoT комуникация между самоходна специализирана техника BODAS Connect на Bosch Rexroth. Това решение предоставя на производителите на такъв тип техника голяма свобода при проектирането на тяхната инфраструктура и съкращава разработването на решения с изпитани и лесни за конфигуриране модули.

Портфолиото на IoT модулната система на Bosch Rexroth варира от устройства за комуникация, през управлението им и обработка на данни, до обширно портфолио от приложения и услуги. В допълнение към интелигентното сензорно решение, Ponsse използва и услугата за управление на данни в облак Bosch IoT Insights на Bosch.IO. Тук събраните данни се запазват, управляват и визуализират с помощта на пултове за управление.

Проактивно обслужване на клиентите

Предложеното през 2019 г. IoT решение оказва положително въздействие върху Ponsse. „Следпродажбеното обслужване вече е по-проактивно и компанията може да предупреди клиентите си за потенциални проблеми, както и да предприеме действия, преди да се повреди машината. Като цяло, Ponsse вече може да се грижи за проблемите на своите клиенти по-бързо и ефективно, превръщайки контакта със сервизния център в реално време по-ефективен метод на поддръжка“, коментираха от БР Техника.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth, Ponsse

Сподели

Още от 3D технологии / IoT