Сподели

Данфосс, сегмент Climate Solutions: Семейство се нанесе в своя 3D принтиран дом, оборудван с умни технологии от Danfoss

30 септември 2021 г.

„През април т.г. семейна двойка от Айндховен, Нидерландия, се нанесе в първата обитавана 3D принтирана къща в Европа. Бетонният им дом е построен от 3D принтер и е символ и на новите тенденции в архитектурата и строителството. Оборудване на Danfoss пък се грижи за отоплението и комфорта в жилището“, съобщиха за Инженер.bg от Данфосс ЕООД, сегмент Climate Solutions – българското дружество на доказания международен производител на климатични решения. Ето и подробности за любопитния проект.

Много от интелигентните съоръжения в къщата като вентилация, осветление, брави и отопление, се управляват чрез едно приложение. „Експертите по жилищни инвестиции наблюдават, че автоматизацията на жилищата играе все по-голяма роля в съвременното строителство. Мониторингът на вентилационната система и контролът на температурата позволяват по-добра поддръжка на къщата. Това добавя стойност, тъй като предотвратява незабелязани неизправности, водещи до по-високи енергийни разходи“, посочиха от Данфосс.

В 3D принтираната къща са инсталирани стайни контролери Danfoss Icon™, разработени на базата на софтуер с отворен протокол, който мониторира и управлява отоплението като част от IoT платформа.

„Този проект се фокусира върху производители, които вече работят с протокол с отворена комуникация. Вентилационната система работи с KNX, климатичната система използва протокола Zigbee, а осветлението е със Z-wave. Всички системи работят автономно с цел постигане на максимална надеждност. Следователно, ако възникне проблем с интернет мрежата, няма да има преки последици за работата на тези системи“, обясниха от българското дружество.

Собственикът на къщата използва едно приложение – т.е. една точка на влизане – за да управлява дома си и да бъде запознат с неговата консумация на енергия в реално време.

„Мениджърът по продажби Ед Висенберг от Danfoss Холандия оценява ролята на сътрудничеството с клиентите по този изключителен проект. Той изтъква, че концентрирайки усилията си върху решения с отворени протоколи, имаме достъп до много по-широк пазар. Разработчиците, с които сме работили, се нуждаят от максимална свобода да предлагат полезни и подходящи решения на своите клиенти. А ние можем да им помогнем с нашите специфични познания за отоплителните инсталации, докато те се концентрират върху това да направят сложните неща да изглеждат прости за крайния потребител“, разказаха още от компанията.

Къщата е създадена в сътрудничество между община Айндховен, Айндховенски технологичен университет, и компаниите Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix и Witteveen + Bos и е част от проекта Milestone на архитектите Хубен и Ван Миерло, чиято цел е построяването на пет 3D принтирани къщи.

„Интересното в този проект бе осъзнаването, че няма правилно или грешно решение, когато се търсят възможности за интелигентен дом. В крайна сметка всичко се свежда до това, което клиентът очаква от смарт технологиите. Това може да е желанието да автоматизирате дома си, да спестите енергия, да създадете повече комфорт или дори да улесните поддръжката“, коментираха от Данфосс.

Повече информация за Данфосс ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Данфосс, сегмент Climate Solutions, https://www.3dprintedhouse.nl

Сподели

Още от 3D технологии / IoT