Сподели

С ePocket Rittal и Eplan дават „дом“ за техническа документация и цифрови двойници на контролни шкафове

27 януари 2023 г.

 

 

Всеки, който някога се е сблъсквал с промишлено производство, ясно си представя следната картина: дебела папка с документация за разполагане и свързване на комутационните устройства за машините и оборудването в контролния шкаф. От гледна точка на Eplan и Rittal, подобни практики с отсъствие на централизиран цифров достъп до данните вече не отговарят на съвременните изисквания. „Двете компании представиха Rittal ePocket – „джоб“ за дигиталната документация по окабеляването. Новото облачно хранилище позволява не само икономия на хартия и опазване на околната среда. Лесният достъп до винаги актуалните данни осигурява на операторите, проектантите, производителите и персонала по поддръжката всички предимства на съвместната съгласувана работа“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от Ритал ЕООД.

Доскоро твърдението, че „хартията може да понесе всичко, написано върху нея“, бе неоспоримо. Но според Eplan и Rittal използването на хартия в нашата дигитална ера вече не е рационално. Чрез разработването на Rittal ePocket – новия „джоб“ за дигитална документация за окабеляването – компаниите се отказват от хартиените носители в полза на дигиталните данни за контролните шкафове, като по този начин широко използваната хартиена документация ще остане в миналото.

„С Rittal ePocket нашите клиенти правят още една стъпка напред в дигитализацията, за да получат допълнителни предимства от качеството на данните за приложенията и поддръжката. Когато всички данни за проекта, например схеми за окабеляване и графици за техническо обслужване, сертификати и т.н. на машина или инсталация, са достъпни в цифров вид, всички промени могат да бъдат директно регистрирани в проектната документация и възможните престои да бъдат сведени до минимум“, коментира Уве Шарф, главен мениджър на направлението „Business Units and Marketing“ в Rittal.

Достъп до проекта през Eplan Cloud

За реализацията на този процес в бъдеще всеки отделен контролен шкаф VX25, VX SE, AX и KX ще получава свое собствено „място“ в Eplan Cloud. С помощта на QR-кода върху шкафа собственикът на оборудването ще има достъп до документацията на съоръженията или инсталацията, включително достъп до цифровия двойник в Eplan Cloud. Допълнителните предимства се увеличават, ако той даде на други участници в процеса достъп до актуалната документация. За служителите по обслужването и поддръжката, например, това означава, че те лесно могат да получат достъп до схемите на инсталациите директно през смартфон или таблет, използвайки интегрираната функция Eplan eView. По този начин се гарантира бързо отстраняване на неизправности по време на дейности, свързани с поддръжката.

Благодарение на цифровия процес, стартиращ с разработката на електрическите схеми и стигащ до поддръжката, компаниите получават тройно предимство – по-бързо отстраняване на неизправности, отпадане на необходимостта от постоянно разпечатване на хартиената документация, която понякога достига до 500 страници, както и спестяване на време. Отказът от използване на хартиени носители дава своя принос за опазване на околната среда и за намаляване на въглеродните емисии. Не на последно място намалява и рискът от пожар, когато в контролния шкаф не се съхранява хартиената документация.

Цифровият двойник в действие

Отсега нататък всеки реален контролен шкаф ще бъде съпровождан през целия му жизнен цикъл от цифров двойник. С помощта на ePocket дигиталната документация по окабеляване на оборудването и системите винаги ще бъде актуална и достъпна от всяко място и от всяко устройство. „Ние засилваме нашето портфолио в раздела „Експлоатация“, тъй като ясно виждаме възможностите за нашите клиенти и промишлените отрасли“, обяснява г-н Шарф. „Функциите за проследяване на данните и обменът на информация непрекъснато се увеличават. В резултат на това производителите, операторите, проектантите, монтажниците и специалистите по поддръжката остават в постоянен работен контакт помежду си по време на експлоатацията на системите и съоръженията“, допълни още той.

Повече информация за Ритал ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материалРитал, Rittal

Сподели

Още от 3D технологии / IoT